Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни
Ту-Ту резонансен генератор без управление
Vale:
Иване, според мен схемата ти с име
--- Цитат ---Ту-Ту-2 NPN.jpg
--- Край на цитат ---
със двата источника на ток е много подходяща за захранване от електрет. Единственото изискване доколкото разбирам е честотата на която работи да не е много висока (от порядъка на един до няколко kHz). Разликата е че от акомулатора можеш да теглиш непрекъснато а от електрета требва да става с прекъсване и да не е голяма честотата. Казват че на всеки клавиш на стандартна клавиатюра има по едно електретче. Трябва само да се навържат паралелно (като кондензатори) и да ползваш формулата дето дава Ацюковски в книгата
--- Цитат ---"В.А.Ацюковский - Трансформатор Тесла. Энергия из эфира"
--- Край на цитат ---
. Книгата я има на форума. А предполагам че и формулата си я знаеш, щото е от Максуел. Не знам проверявал ли си на каква честота работи тази схема. То явно зависи от параметрите на кондензатора и на бобините. Желая ти успех.
Иван Димов:
Ако някой се затруднява с трансформаторите, ето схема само с бобини, която е с подобни характеристики. Това по същество е вече показаната по-горе схема с два различни типа биполярни транзистора. Единият е NPN, а другият е PNP. Просто сега е добавена допълнителна малка бобина успоредно на главния кондензатор. Така се вдига честотата и токът от захранването става няколко пъти по-малък от резонансния ток. Резонансният кръг се състои от С1 и L1. Бобината L2 служи за напомпване на резонанса, а бобината L3 ограничава тока в базите на транзисторите. Всъщност и трите бобини участват като резонансни и едновременно "натискат" електроните първо към едната, а после към другата плоча на главния кондензатор С1. Стартирането става като за кратко се включва минуса на захранването към базите през резистора R1. Ето как работи схемата на симулатора - http://tinyurl.com/y6tvn96f
Схемата може да работи и с два акумулатора (батерии) вместо с едно захранване и два големи кондензатора.
Иван Димов:
Опитвам се да махна бобината, която е закачена към базите на транзисторите и да я заменя с кондензатор, но по начин различен от представения по горе. За целта обаче трябва да се обърне посоката на тока и това ме затруднява, но ето до какво решение стигнах. Прилагам файл. Схемата пак е минимум с две бобини, но ще търся начин да я сведа до една бобина. Пробвах на симулатора и една схема, в която добавих два мосфета, но има май някакъв проблем за доизглаждане. Уж всичко работи добре, но постепенно има някакво затихване, което не е според теорията. Сега ви предлагам тази схема, която на симулатора работи добре - http://tinyurl.com/y8q6h3z5
п.п. В тази схема високият потенциал е горе вляво, а транзисторите и захранването са с нисък потенциал. Така че, горе вляво не пипайте с ръце - високо напрежение.
MTM:
Иван Димов
Мисля, че бобината от 10 мн е излишна. Пробвай без нея да видим, какво ще се получи.
Иван Димов:
Не може без нея. Пробвах, не работи. Сега като си поиграх на симулатора, все повече ми харесва тази схема. Преди време се опитвах да направя точно такава схема и все нещо не се получаваше идеално. И се оказа, че в стремежа си да направя едно, получих друго, което също съм търсил. Схемата е много добра, даже ми идват някои идеи за СЕ с нея.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия