Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Ту-Ту резонансен генератор без управление

<< < (11/18) > >>

Иван Димов:
   Схемата работи много добре да не река даже отлично. Транзисторите не загряват. Аз я пробвах с нисковолтови транзистори и не вдигнах големи мощности, но дори и така се видя много стабилна работа. Трябва обаче да се внимава да не се включват рязко много големи товари към главния кондензатор, защото така той се дава почти накъсо и това води до рязък импулс на тока в базата на транзистора. Ако товарът е включен преди стартирането на схемата, няма никакъв проблем. Възможно е и при самото включване на схемата да има голям базов ток в транзисторите докато се влезе в режим. Нека някой колега ако има осцилоскоп и реши да я пробва да даде някакви снимки да видим има ли някакви проблеми за изглаждане. Предполагам с транзистори за над 400 Волта и повече от 10 Ампера с тази схема ще се получат прекрасни резултати. Прилагам същата схема, нарисувана по още по-разбираем начин.
п. п. Интересно е да се отбележи, че схемата стартира още от първия път, което рядко се случва с принципно нови схеми. Така че даже и ученик от началния курс може да я направи.

Vetap:
Предполагам, че изходното напрежение трябва да се снеме от намотка L5( не показана на схемата), която е навита на сърцевината, на която са навити  L1 и  L2.

Иван Димов:
   Явно трябва още да обяснявам. Прилагам схемата като на нея съм нарисувал две стрелки, които онагледяват какво се случва през половината период или 0,5Т. В момента когато на горната плоча на главния кондензатор (С3) имаме максимален минус, следва превключване и сега се отпушва горният транзистор (Т1). Стрелките показват посоката на движението на електроните. Вижда се, че резонансът става в бобини L3 и L4. През транзистора и L2 токът е еднопосочен и освен това е доста по-малък - поне 5 пъти по-малък от тока в С3 при мой опит. Затова мисля, че е по-добре допълнителната намотка за сваляне на енергия да е върху бобини L3 и L4. Нищо не пречи тази допълнителна намотка да е и върху L1 и L2, но там ще има по-малка мощност предполагам поради по-малкия ток.
   Едно уточнение и какво разбирам под максимален минус - приемам електрическия ток в метални проводници като ток или движение на газ - електронен газ. Този електронен газ има определено налягане - ние му казваме напрежение или по-точно потенциал. Когато електроните се скупчат на горната плоча на С3, този потенциал (налягане) започва да расте и в един момент това налягане става максимално - това е моментът на максимален минус. Тогава започва обратният процес и електронното налягане намалява като това води до превключване на транзисторите като Т2 се запушва, а Т1 се отпушва. Стрелките показват посоката на движението на електроните от горната плоча на С3 към долната му плоча.
п. п. В момента на включването на схемата според симулатора базовият ток в транзисторите е доста голям - над 2А. Токът е пиков, съвсем кратък импулс и следва влизане в нормален режим на работа. Предполагам този пиков ток в началото може да е опасен ако се пуска голямо захранващо напрежение - примерно 200V. Затова при големи мощности трябва да се стартира плавно - с постепенно повишаване на захранващото напрежение. Или друг вариант за плавно пускане е чрез резистори в базите на транзисторите, които резистори после ги шунтираме секунди след старта.

dymelsoft:
Иван Димов, ентусиазмът ти е похвален, но честно казано не виждам нищо ново (иновативно) във всички схематични варианти, които предлагаш. В крайна сметка, какво очакваш да получиш?
Симулатора, на който се доверяваш, е много далеч от реалността. Странното за мен е, че имаш очаквания да свалиш енергия по магнитен или капацитивен път и вярваш, че тя ще бъде много повече от вложената чрез захранващия източник.

Моето мнение, ако има някакво значение за теб е, че си губиш времето с елементарна схемотехника.
Успех, все пак.  :)

Иван Димов:
dymelsoft

--- Цитат ---Иван Димов, ентусиазмът ти е похвален, но честно казано не виждам нищо ново (иновативно) във всички схематични варианти, които предлагаш. В крайна сметка, какво очакваш да получиш?
--- Край на цитат ---

Свикнал съм да ме подценяват. Схемата е по-добра от всички, които аз съм виждал. Никъде не твърдя, че от нея излиза СЕ, но това не означава, че не може с успех да се използва в много области включително и за получаване на СЕ в комбинация с други схеми. Разработвам я толкова време, защото ще ми трябва скоро. И съм много очуден как не само ти, но и други специалисти са склонни набързо да омаловажават схеми без да са ги разгледали в подробност. Готов съм да сравним моята схема с всяка друга, която предложите за да видим къде са предимствата и недостатъците. Така и аз може да науча нещо.
п. п. И още нещо важно - аз твърдя, че моите схеми са иновативни, т. е. появяват се за пръв път в информационното пространство. Разбира се има вече много други схеми, но те само приличат донякъде на моите. Ще съм радостен ако някой покаже къде вече са се използвали точно моите схеми.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия