Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Ту-Ту резонансен генератор без управление

<< < (13/18) > >>

VeleV:
Иван Димов,
тия транзистори не работят ли в екстремна ситуация.
Калко време може да работи схемата без прекъсване и особено под товар?

Иван Димов:
   VeleV, транзисторите са защитени от пренапрежение по същия начин като във всички други схеми Ту-Ту. Падът на напрежение върху запушен транзистор не може да надвишава напрежението на захранващия източник. Ако захранването е 100 V, то и напрежението върху запушения транзистор ще е 100 V независимо, че в бобините и кондензаторите напрежението може да е в киловолти. Освен това, двата диода изпълняват също защитна функция особено при стартирането на схемата, когато има леко разместване във времето на колебанията в двете бобини. На мен тази схема много ми хареса особено като видях как работи на симулатора - пълен синхрон на двете бобини, които пълнят с ток кондензатора между тях. Това си е точно токов резонанс. Горната бобина се натоварва с по-високо напрежение от долната и то (напрежението) се стоварва върху два кондензатора като същевременно горният кондензатор се явява в паралел с кондензатора в базите на транзисторите. Както се пее в песента - "Всичко е точно." Нашето внимание трябва да се насочи към кондензатора, закачен между двете бобини. В него токът е сума от двата тока на двете бобини. А иначе като се почнат експериментите, винаги се почва с по-ниско захранващо напрежение и се мерят токове и напрежения навсякъде.
п.п. Транзисторите се отпушват и запушват скокообразно като по учебник - правоъгълен сигнал. И то точно в нужния момент и следователно въобще няма да се товарят топлинно. Трябва само да се гледа да не се надвиши максимално допустимия ток.

Иван Димов:
   Ето вариант с две еднакви бобини като този път главният кондензатор (горе вдясно) е малък и с високо напрежение, а този най-горе е с голям капацитет и ниско напрежение. Сега най-високият потенциал е вдясно между двете бобини и трябва да се внимава да не се докосва с ръце там. Ето го симулатора - http://tinyurl.com/yb6dr3sr

Аtos:
Димов...много велики неща са прости, но далеч не всички прости неща са велики :D
Като минеш от симулация към практика (схемите далеч не са сложни), ще очакваме с интерес идеи за приложението им в търсене на СЕ?

Иван Димов:
   Симулаторът е велик, спор няма. Смята като за световно. И прави добри прогнози. А иначе мисля СЕ-то е някъде около кондензатора, който събира ток едновременно от двете бобини. И се получава нещо като ефекта на Вентури - долната бобина дава едната "струя" (ток) като това води до увличане на другата струя (ток) на горната бобина, която се явява като външна или от околната среда. В резултат в кондензатора токът е двоен вместо единичен и затова мисля, че ще има СЕ като сваляме енергия при този двоен ток.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия