Форум > Филми, видео лекции
Как работи електричеството (филм)
dymelsoft:
--- Цитат ---dymelsoft извинявам се, но "дупките" са условни токоносители, а не такива в буквалния смисъл.
--- Край на цитат ---
EDM electronics, какво точно не разбра от това което съм написал?
Дупката е токоносител и за твое сведение е подвижна. Тя се явява свободен токоносител в кристалната решетка на полупроводника заедно с електрона. Естествено, че дупката като понятие не е частица, а по скоро заряд който "скача" от атом на атом. Вместо всички да пишете свободни съчинения, вземете прочете, моля. С риск да ме обвиниш в консервативно мислене, смятам че си в голяма заблуда и понятието "условен токоносител" не съществува. За справка ако желаеш може да се запознаеш с това документче
"http://phys.tu-sofia.bg/ef/IF/Lektzii/Kvantova%20mehanika/Kv%20meh%20-%20semicond.pdf"
или тук : http://vladilovech.narod.ru/electronic/1/1.htm , където е описано на елементарен език с картини и таблици и формули описващи процесите.
Сега, ако и всички смятате, че това са глупости и неверни неща, очаквам градивна теория със съответните формули (математически модели) в подкрепа на твърденията изписани в тази тема. Особено пък това, че нямало електрони, а само някакви магнитни частици, ама какви са те никой не знае. Предлагам направо да отречем атомния модел и да измислим нещо, което да "пасне" на желанията ни за СЕ. :P.
Друго, което според мен се пропуска в разсъжденията е, че магнитни свойства на веществото придават само електроните (защото тези частици освен електричен заряд имат и магнитен момент). Там където имаме преместване на електрони (преместване на електрони от атом на атом) имаме и магнитно поле. Ако токоносителите не са електрони а "йони", като при газовете и електролитните разтвори няма да имате никакво магнитно поле. Иначе казано завъртете както си искате един постоянен магнит в близост до електролит (който също е проводник) и като породите в него ЕДС се обадете. ;) Магнетизъм няма и в електростатичните системи, там имаме само електрически заряди със съответните потенциални разлики.
В заключение електричеството е просто пренос на енергия през веществата. Нищо повече. Източника на енергия е навсякъде около нас, изразен в потенциалните разлики. Системи като Капа и други биха работили само и единствено като конвертори на тези разлики според мен. Всяко друго обяснение си е "изсмукано от пръстите". :D
Поздрави.
Иван Димов:
Електронът е не само магнит, защото има и заряд. Ако беше само магнит то това би означавало, че две наелектризирани с електрони сфери ще се привличат както биха се привлекли два магнита, окачени на нишки. Да ама две такива сфери се отблъскват поради електростатични сили. Освен да четем разни древни мислители можем и да мислим логично и самостоятелно. Лесно се доказва, че електронът е магнит - достатъчно е да доближим магнит до осцилоскоп или до екрана на телевизора. Също така лесно се доказва, че има и електрически заряд - всяка електронна лампа и електронно-лъчева тръба задвижват електрони по електростатичен път. Трудното е да разберем точния механизъм на електромагнитните взаимодействия. Знаем че електронът завива в магнитно поле. Щом завива значи има някакво налягане, което му действа странично. По подобен начин завива и фалцирана футболна топка - завива според така наречения ефект на Магнус. При нейното околоосно въртене, комбинирано с постъпателно движение се получава различно налягане от двете й страни и така тя се движи криволинейно вместо по права линия.
Неведоми са пътищата електронни!
EDM electronics:
--- Цитат на: dymelsoft в Април 14, 2016, 09:09:18 pm ---EDM electronics, какво точно не разбра от това което съм написал?
..........Вместо всички да пишете свободни съчинения, вземете прочете, моля. С риск да ме обвиниш в консервативно мислене, смятам че си в голяма заблуда и понятието "условен токоносител" не съществува.
--- Край на цитат ---
Може ли по-конкретно да кажеш за кое точно съм в голяма заблуда, че не е много ясно?
Радeв:
На мен пък ми е писнало от теории, искам да видя нещо на практика, пък теорията ще я нагласим някак си.
Учудващо или не - тока протича спираловидно.
"В спора се ражда истината." По-скоро в "Спора се ражда чесането на езици". ;)
RUS:
Интересно ми е защо никой не се сеща да спомене понятието спин на електрона когато се говори за него и неговите характеристики като носител на електроенергията.
Предлагам на любознателните една статия написана на достъпен разбираем език по този въпрос.
http://nauka.offnews.bg/news/Fizika_14/Spin-i-izospin-Spinat-kato-stepen-na-svoboda_13837.html
А след това в светлината на спина да поумуваме над природата на всички явления покрай Тесла,Капата и др.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия