Форум > Филми, видео лекции

Как работи електричеството (филм)

<< < (13/14) > >>

Радико:

--- Цитат ---Дупката е токоносител и за твое сведение е подвижна. Тя се явява свободен токоносител в кристалната решетка на полупроводника заедно с електрона
--- Край на цитат ---
Това е много погрешно което си мислиш. дупката е като бягаща светлина имаш една редица от запалени лампи и първата е загасена после палиш първата гасиш втората гасиш третата палиш втората и така нататък. реално имаш движение на електрони а не на дупки Или още по директно копаеш нова дупка в полето и с пръстта заравяш старата и пак и пак. Това не е движение на дупки защото всяка дупка е различна от предишната и от следващата.
А относно:

--- Цитат ---Иначе казано завъртете както си искате един постоянен магнит в близост до електролит (който също е проводник) и като породите в него ЕДС се обадете.
--- Край на цитат ---
Ми те са се обадили:

--- Цитат ---http://www.chitatel.net/forum/topic/10611-mhd-%D0%BC%D1%85%D0%B4-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB/
--- Край на цитат ---
Прави ми впечатлевние, че Иван Димов изобщо не отчете какво съм написал и продължава да плещи глупостите за ефирно налягане.
Явно то това налягане има и разум и натиска само определени неща.
Или по точно ефира  е проявление на по висш разум.
П.П. Нобелова награда за 1970 за точно това нещо:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0

mito_kupona:
И тази статия не дава никакви отговори на въпросите, които зададох в предния ми пост.
  Цитат: „Анимация на планетарен модел на атома на хелия - според квантовата теория, електроните са точкови обекти, които се движат по вероятностни орбити. Пак магически термини „ вероятно, възможно, ако“ и т.н.
   На снимката на медния атом не се виждат никакви точкови обекти, а малки и по-големи сфери, които сигурно се въртят около оста си и си взаимодействат по някакъв начин. Може да се получава торус, който е самоподдържаща се система и съхранява първоначалния енергиен импулс.
    Що се касае до сблъсъка на частици в ЦЕРН, да приемем, че електрона или, както и да се нарича тази частица има спин и се върти около оста си, ускорява се и се сблъсква с други частици и се очаква да се разпадне на съставните си части и евентуално, ако може да се разбере от, какво е изградена тази частица. Все едно да завъртим два пумпала и да ги засилим един срещу друг със скорост близка до тази на светлината и да ги сблъскаме, за да разберем от, какво са изградени. Ами те ще идат на „майната си“, това е четвъртата степен за далечина в българския език, и ще станат на прах.
    Явно сме все още много далече от този нано свят и затова все още не знаем какво точно е електрически ток.
    Ако аз знаех този механизъм щях веднага да го кажа, но не го знам и затова задавам тези въпроси. Предполагам, че не е много сложен, както всички гениални неща в природата, но ние още не го знаем, факт. Само разни теории и никакви доказателства.

mito_kupona:

--- Цитат на: locco в Април 14, 2016, 10:54:44 pm ---качвам снимка на електрон заснет докато се движи:

--- Край на цитат ---
   Това ми прилича на някаква анимация, но в никакъв случай не е снимка на прословутия електрон.

Иван Димов:
   Радико, за да се задвижи една частица трябва да има някаква сила, която да я бутне нанякъде. Силата какво е? Това са други частици, които се блъскат в нашата. А сблъсъкът на частици по дадена повърхност всъщност е налягане. Въпросът е има ли частици, които взаимодействат избирателно при сблъсъците, т. е. в едни частици се блъскат, а в други не. Може да се разсъждава какъв е механизмът на електростатичните взаимодействия, но при всички случаи за задвижване на частица е нужна сила или налягане, което е все едно и също.
   Въобще въпросите са повече от отговорите.

dymelsoft:
Радико, аналогията с лампите ти е правилна, същото се отнася и за електроните. Затова говоря за "токоносители". Това е само понятие бе хора, никой не говори за механизма. Както вече казах частиците приемат и предават енергийни състояния. Различните свойства на частиците определят и механизма на пренасяне на тези енергийни състояния, същия зависи и от строежа на веществата.
Между другото няма как да извадим електроните като токоносители от играта в плазмата, течния метал или солената вода за да премахнем магнетизма от играта, но има електро-проводящи електролити при които електроните не са свободни за разлика от йоните или по точно не са преобладаващия токоносител за да бъдат определящи плътноста на тока и от там магнитното поле да създава ЕДС достатъчна за протичането на електрически ток.   

П.П. за посочените по горе флуиди си има цял раздел -магнитохидродинамика

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия