Форум > Филми, видео лекции
Как работи електричеството (филм)
dmitarp:
Не е задължително да има Джаулова топлина, когато се "движи" ел. ток. Във всръхпроводниците не се отделя топлина, там може да се съхранява електричество безкрайно време. Индукционното нагряване е свързано именно с вихрови токове и опита се вързва много добре..
EDM electronics:
--- Цитат на: hyparh в Април 14, 2016, 06:07:25 am ---Подкрепям последното мнение. Разясненията относно електромагнетизма на Лийдскалнин, дават най-пълна представа за природата на тези явления. Още повече, че са подплатени със солидно количество практически опити, които всеки може да изпълни при желание.
Колкото и налудничаво да звучи от гледна точка на севременните теории, Лийдскалнин отрича съществуването на електроните.
--- Край на цитат ---
Е така ли не се намери една научна среда, която да подкрепи теорията на Ледксалнин? - толкова години, ако беше това вярно, ами само по форумите го увековечават.
Правил съм някой от опитите на Ледскалнин, особено оня със затварянето на магнитното поле. Но не съм съгласен с неговите теории. Нямало електрони? :D Ей това разбива цялата физика на пух и прах. То тогава нямаше да има и полупроводници. Цялата теория на полупроводниците се обяснява с електроните и изведнъж един аскет, обиден на света праща всичко на боклука. Ами те електроните днес ги виждат с електронен микроскоп, как се появяват от нищото и изчезват в нищото. Отново трябва да вярваме на Интернет, а не на очите си. И неговите постановки си имат обяснението със стандартната наука. Затваря се магнитното поле в опита му, защото се поляризира движението на електроните и двете части - подковата и основата се захващат, като постоянен магнит. Това е. Нали с поляризация движението на електроните се правят постоянни магнити.
Иначе цялата лакардия в историята на Ледскалнин, как градил с антигравитация, която научил от стари книги за строежа на пирамидите, е просто една лакардия. Като му видях повдигачите и магаретата, той сам е вдигал не големи камъни. Кой нормален ще избяга сам в гората и ще строи замъци от камъни? Свършили жените по света с неговата единствената и той перкулясал от това, цял един живот не можел да го превъзмогне - това нормално ли е?. Ето това показва, колко да му се доверим. Как някакви извънземни магнитни частици циркулирали вътре между атомите...и да хвърлим на боклука всичко, което сме учили досега - пък и ни върши работа, щот неговото не върши никаква работа...
mzk:
EDM, осмислянето и научаването е в общи линии процес зависещ от учещия.
Язък, че тази иначе страхотна идея се изроди по такъв идиотски начин, но така е било писано. Само за 2-3 часа се сетих защо се изметох от тук, след още една или няколко дузини народ. :-[ :-X :'(
Иван Димов:
Най-добро сравнение с цел разбиране на същността на електрическия ток е сравнението с въздухопроводи (тръби, по които циркулира въздух). Такива има при климатични инсталации, осигуряващи движение на въздух от едно място на друго. За целта е нужен вентилатор, компресор или някакво друго устройство за задвижване на въздуха, което е аналог на генератор, батерия или някакво друго устройство за задвижване на електроните в проводника. За разлика от климатичните въздухопроводи, електрическите проводници обикновено се оформят в затворен кръг. Имаме източник на задвижване на електроните, проводник, консуматор на енергията и отново проводник, който отива към източника на задвижването и така веригата се затваря в кръг. Ако искаме да направим аналогията пълна, трябва и тръбите на климатичната инсталация да ги затворим в кръг като на едно място в този кръг ще е задвижващият механизъм (примерно вентилатор), а на друго място ще е консуматорът на енергията (примерно турбина с генератор на ток).
И така, аналогиите са следните:
въздух - електрони
тръба (въздухопровод) - проводник за електроните
вентилатор - генератор или батерия
турбина - консуматор (резистор)
Аналогия на физическите величини:
налягане - електрическо напрежение
въздушен поток - електрически ток
Мощността е ток по напрежение или поток по налягане. Може също да се разглежда като сила по скорост.
С други думи, имаме пълно основание да смятаме електроните за електронен газ. Въздухът също е газ. Всички вълнови процеси, които стават във въздуха, стават аналогично и в електронния газ. Подобни са и преносните явления - налягането задвижва въздуха така както напрежението задвижва електроните.
Каквото горе, такова и долу!
mito_kupona:
Уважавам всички мнения, но никой до сега не дава задоволителен отговор на въпроса, какво е електрически ток. А някой може ли да ми покаже снимка на „електрон“, не компютърна анимация, а снимка, за да повярвам, че съществува такава частица.
За мен магическите термини „появяват и изчезват“, които се използват от съвременната наука, ми подсказват, колко много сме невежи все още. А и използването на хиляди коефициенти при изчисленията във физиката и не само, също ми подсказват, че нещо тотално е сбъркано по пътя по, който вървим. Ако пътя по, който върви съвременната наука е правилен двете космически константи числото „Пи“ и числото „Фи“ щяха да , са на първо място, но те почти не се използват, а това са числата на хармонията.
Бързате да ме заклеймите, защото имам различно мнение от повечето хора във форума, но никой не ми отговори на въпроса от предния ми пост:
„Задавам въпрос, коя е тази сила, която кара „електроните“ да се движат, да излитат от орбитите си, да трептят, каква е тази сила, вещество ли е, или е от друго измерение или, какво е. “
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия