Форум > Филми, видео лекции

Как работи електричеството (филм)

<< < (5/14) > >>

EDM electronics:

--- Цитат на: atos в Април 13, 2016, 10:22:36 pm ---Да, бе, Юлиане...ма що се пънеш и ти да обясняваш на малоумници като мен принципа на доминото, билярдните топки, пинг-понга или бастуните?
Аз не съм питал как се предава ИМПУЛС, а   Т О К ? ? ? Да ви дефинирам понятието ТОК, ако е нужно?
Що се халосвате сега (или ви е по-удобно) ?

Ако приемем това за вярно:
то няма как да е факт това:Но явно този въпрос умело ми го избягвате?
Аз бях в четвърти клас, когато си направих първия домофон (за лична употреба) с комшията отгоре през 2 етажа, ползвах 50-60 м. "звънчев" кабел, телефонна слушалка, телефонен въгленов микрофон и батерия от 4,5 волта...и да ви призная - нямаше и грам забявяне...явно гласовете ни са били по-бързи от електроните, или вече са били вътре в кабела и "ударът ги е избутвал"...

П.П.Наистина ли сте толкова наивни, че да не допуснете моята "подкованост" в темата и то със същите, набити и във вашите глави постулати?
Въпросът е, че "съвременните ви тълкувания" на процеса са далеч по-далечни от далечните -1945 г.
Щото е просто - при "правия ток" има ДВИЖЕНИЕ на електрони, затова съпротивлението загрява проводника и за целта е нужно в пъти по-голямо сечение, отколкото при променливия (където има само импулси с определена честота - синусоида/правоъгълник/трион и т.н.).
Хайде изказвайте собствени мисли, а не "академични истини", с които съм запознат не по-зле от всеки от вас...

--- Край на цитат ---

Продължаваш да бълваш глупости. Хич, ама хич не си наясно с нещата.
Съпротивлението на проводника при променлив ток е по-голямо от това при постоянен ток. Това е така, защото при променлив ток се включва и реактивно съпротивление, което липсва при постоянния ток. Затова при фидерите се губи по-голямата част от енергията, има и стоящи вълни-загуби и т.н. Хайде прекарай 100W мощност на 10 MHz през кабел на 100 м, а аз ще прекарам постоянно напрежение със същата мощност, да видим кой какво ще изкара на изхода?

Чули сте една голяма лакардия в Интернет за Тесла, че прекарал променливия ток и победил Едисон, щото Едисон е  пренасял постоянен ток но с ниско напрежение, затова е имал загуби. Дрън-дрън....А постоянния ток навремето трудно се е трансформирал, не, било е невъзможно, а не като сега. Съвременните тенденции са за преминаване на постоянен ток, след като вече е възможно той да се трансформира с електронни инвертори. И днес цялата алтернативна енергетика работи на постоянен ток. Виж си зарядното на телефона, захранването на компютъра, на телевизора - всичко това работи с постоянен ток и го инвертира-трансформира пак в постоянен с по-ниско напрежение.

Как искаш да ти се забавя сигнала от слушалката на бейбифона през 50 или 100 м кабел, като ти обясних, че ако през един 100 м. маркуч пуснеш крана с водата, тя ще потече веднага, няма да се забави, при условие, че в него има вода.

Тези обяснения са за ученици на 16-17 год., а ти не можеш да ги разбереш.

Аtos:

--- Цитат на: EDM electronics в Април 13, 2016, 10:50:55 pm ---Как искаш да ти се забавя сигнала от слушалката на бейбифона през 50 или 100 м кабел, като ти обясних, че ако през един 100 м. маркуч пуснеш крана с водата, тя ще потече веднага, няма да се забави, при условие, че в него има вода.

Тези обяснения са за ученици на 16-17 год., а ти не можеш да ги разбереш.

--- Край на цитат ---
Я пак помисли...това за водата...и за скоростта с която евентуална промяна в нея би стигнала до теб?

Да, чувал съм за тази "лакардия" с Тесла и Едисон и е истина, според мен.
А изброените от теб устройства просто РАБОТЯТ с прав ток!!! С променлив не могат!
Променливият се ползва предимно за ПРЕНОС, понеже загубите са по-малки - ФАКТ!
Я си погледи сечението на акумулаторния кабел в автомобила и после ми говори...

Аtos:
mzk, защо да не е редно да сравнявам, "табу" ли е?
Нали това се опитвам да разбера - как промяната в полето (интензитета/информацията) при правия ток се движи със светлинна скорост, при положение, че електроните са бавни?

mzk:
Следвайки твоите разсъждения е как в космоса има радиокомуникации, като няма електрони :)

Разпространението на вълните до някакви години в 20-ти век се е отдавало на ефира или субстанция/среда, в която се движат (между другото аз съм привърженик на тази версия).

Ако в един проводник протича ток, то при определени условия този ток може да създаде колебания (вълни) в пространството около него (и тогава този проводник се нарича антена).

Средата (вакуумът и в частност въздухът) имат импеданс, 377 ома. Когато антената се съгласува с импеданса на средата, тогава настъпва излъчването на вълните, а в случая електроните просто предават (губят) енергията си в средата.

Сигурно си забелязал (или ако не си обърни внимание), че антените на мощните предаватели не са нагряти до червено или бяло. Мощността бива предавана в ефира (или по днешна терминология в свободното пространство).

ПС: да, същата тази информация се регистрира пак чрез електрони, създаденото в ефира поле (електромагнитното поле няма електрони) индуцира токове (насочено движение на електрони). Не виждам нищо лошо в това.

ПС2: камъкът хвърлен в езеро създава вълните.

EDM electronics:
Ами запознай се със съвременните тенденции и ще си вземеш наученото назад, като непотребно. Те са такива, че в бъдеще ще се пренася постоянен ток с високо напрежение, понеже има по-малко загуби от това и това постоянно напрежение ще се трансформира с инвертори на висока честота, които ще заемат в пъти по-малко място от съвременните трансформатори поне 10 пъти за сега, утре над 100 пъти.

Отдаааааааааааавна аз не съм виждал мрежов траф в битова електроника. Даже и пералните са инверторни и климатиците. Що ли?

Ама така, като човек придобива познания от Интернет, мястото, което ти дава готови клишета и образи.
А най-добре се учи с поялник в ръка -опит - грешка, ръка да пипне, око да види.

Ама съм забелязал най-много ги разбират нещата тия дето не са запоили и един кабел през живота си. Или пък запоили 1-2 и вече са професори. И те пишат статиите в Интернет.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия