Форум > Филми, видео лекции

Как работи електричеството (филм)

<< < (4/14) > >>

ndm:

--- Цитат на: juliang в Април 13, 2016, 09:22:05 pm --- Ако линията е дълга 1 км, това не значи че трябва да чакаш 1 час за да почнат детайлите да падат от края й. Те ще почнат да падат веднага, защото ВЕЧЕ СА ТАМ. Ще има само едно минимално закъснение, дължащо се на еластичността на линията.

--- Край на цитат ---

мММММм.. дааааа и ко ся скоростта на тва дет наричате светлина или е 0000(тва са нули) или е мигновенна и имало малко задръжка в линията. Триста хиляди го пиша с думи(буквени символи) не с цифрови символи. В съвременните научни изследвания има едно такова изискване да се пише там – метод на измерване. Та за светлината де – какво всъщност се мери и какъв е метода. А бе метод то много сложно стана…..

Аtos:
Да, бе, Юлиане...ма що се пънеш и ти да обясняваш на малоумници като мен принципа на доминото, билярдните топки, пинг-понга или бастуните?
Аз не съм питал как се предава ИМПУЛС, а   Т О К ? ? ? Да ви дефинирам понятието ТОК, ако е нужно?
Що се халосвате сега (или ви е по-удобно) ?

Ако приемем това за вярно:

--- Цитат на: dmitarp в Април 13, 2016, 10:29:29 am ---Електроните в проводник по който  има ток, не се движат със скоростта на светлината, а с много, много по-малка скорост, от порядъка на няколко сантиметра в секунда.

--- Край на цитат ---

то няма как да е факт това:

--- Цитат на: atos в Април 13, 2016, 09:12:53 pm ---...проводникът е "наблъскан" с електрони и ги избутваш, а когато свържеш тези 50 метра кабел с микрофон, а на другия край слушалката, гласът ти от микрофона и той ли е "наблъскан" предварително в кабела, че няма забавяне преди да те чуят?

--- Край на цитат ---
Но явно този въпрос умело ми го избягвате?
Аз бях в четвърти клас, когато си направих първия домофон (за лична употреба) с комшията отгоре през 2 етажа, ползвах 50-60 м. "звънчев" кабел, телефонна слушалка, телефонен въгленов микрофон и батерия от 4,5 волта...и да ви призная - нямаше и грам забявяне...явно гласовете ни са били по-бързи от електроните, или вече са били вътре в кабела и "ударът ги е избутвал"...

П.П.Наистина ли сте толкова наивни, че да не допуснете моята "подкованост" в темата и то със същите, набити и във вашите глави постулати?
Въпросът е, че "съвременните ви тълкувания" на процеса са далеч по-далечни от далечните -1945 г.
Щото е просто - при "правия ток" има ДВИЖЕНИЕ на електрони, затова съпротивлението загрява проводника и за целта е нужно в пъти по-голямо сечение, отколкото при променливия (където има само импулси с определена честота - синусоида/правоъгълник/трион и т.н.).
Хайде изказвайте собствени мисли, а не "академични истини", с които съм запознат не по-зле от всеки от вас...

Михаил Кузмов:
Как става и защо става ?
http://slides.copaste.net/slide/41887/elektrichen-tok-v-metali/

mzk:
atos, предаденият глас по кабел (под формата на електрически сигнали) или по какъвто и да е било друг начин представлява вибрация, колебание.

Не е редно да задаваш въпрос за прав ток, а в същото време да даваш пример с модулация на глас, да речем честоти от 300 до 4 kHz, да не кажа 15.

Нали не си мислиш, че водата в чешмата идва за части от секундата от язовира, та до тебе? :)  ;D

Аtos:
Благодаря, Мишо ;D
Електроните се движели бавно, ок - с метър за час...
Остава отворен въпросът - "Електричното поле, което привежда в насочено движение свободните електрони, се
разпространява в проводниците със скоростта на светлината".
Как се разпространява, чрез какво, от какво е изградено това поле? И щом се разпространява само полето (а не и самите електрони), как става предаването на информацията със светлинна скорост? Излиза, че за пренос на информацията електроните не са толкова важни, а само промяната на полето? Но нали същата тази промяна я регистрираме пак чрез електрони?
То е все едно с обикновен часовник да измеря ЕДНА наносекунда?
Нещо не се връзва, ако ще и за тъп да ме смятате...
Нещо куца някъде в тая теория, пропуска се нещо...

Интересна е страницата за керамичните материали, излиза, че не само металите имат нужните свободни електрони...

mzk, естествено, но ако ти сипя лъжица оцет в другия край на тръбата, бая вода трябва да изпиеш, докато усетиш вкуса на оцета...и няма да е за 1 час само...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия