Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Работа и Енергия - еквивалентни ли са?

<< < (4/13) > >>

Moon_Watcher:

--- Цитат на: Maistora52 в Септември 03, 2014, 10:39:39 pm ---Е, хайде ми посочете къде в Природата има Работа (без да намесвате никакви човешки Фикции и/или Абстракции)? - никъде няма такова нещо като Работа...
--- Край на цитат ---

Заобиколени сме от такива примери. Ето няколко от тях.
  Слънчевата енергия е причината ежедневно да се издигат в атмосферата,
на километри височина, хиляди тонове изпарена вода от моретата и океаните.
В случая, слънчевата енергия върши тази работа. После тази вода отново
пада на земята под формата на дъждове. Акумулираната потенциална
енергия от водата в атмосферата, вследствие на извършената работа от
слънчевата енергия, се превръща в кинетична енергия на падащите водни
капки на дъждовете.
  Слънчевата енергия е причина за образуването на ветровете на планетата.
Преместването на огромни въздушни маси е работа. Ветровете задвижват
съоръжения и вършат работа, която на свой ред произвежда енергия.
По тази причина няма работа без енергия, както и енергия без работа.
Нямам представа как ви е хрумнало, че в природата няма такова понятие
като работа. Говоря за физическия смисъл на това понятие.
Бих могъл, но по-нататък не ми се коментира, предвид леката ръка, с която
пренебрегвате основни физични категории и ги обявявате за човешки
измислици.

P.S. Очевидно, много наивно съм си мислил, че участниците във форумите, макар
      и с погрешни представи за някои от нещата, те, все пак, се интересуват от
      истината, доказаната истина, а не от някакви примамливо звучащи фантазии.
      Почвам да си мисля, че май съм сбъркал форумите. Е, не е голяма работа...

Аtos:
Moon_Watcher,не се засягай:)
Явно написаното дотук минава покрай теб,неуспявайки да те докосне и да те изтръгне от шаблона на "фундаменталните истини"!
Работата е измислено от човека понятие,да!Времето също е човешко понятие,въпреки, че не е "измислено" от човека.Това не означава, че не съществуват, а само че са човешки понятия!
Ние сме свикнали всичко да класифицираме, систематизираме и подреждаме по СВОИТЕ правила, за да си обясним ПРОЦЕСИТЕ, които се случват в нашия свят!В противен случай мозъкът отказва да възприеме много неща!
Времето по своята същност е функция на СЪЗНАНИЕТО,без това понятие ще ни блокират мозъците!
Вземи за пример животните, те имат спомени, но нямат усещане за време като нашето - живеят в момента на съществуване,спомените им са само останала информация в мозъка, без усещане за ХРОНОЛОГИЯ!
Майсторът позадълба нещата малко в обясненията,не всеки е готов да приеме тези неща...
Съгласен съм с написаното от теб,НО...разглеждайки го само в контекста на нашето мислене, на нашия "софтуер", от който е страшно трудно да излезе човек!

valex:
Velektra
Аз не съм комплексар, че да си меря каквото и да е и с когото и да е!!!
Каквото го мога го мога. Опитвам се да  помогна с нещо на някой в този форум.
А относно поялника: с поялник се занимавам от почти 40 години.
Ако ми кажеш с какво разсъжденията около 'работа' и 'енергия' помагат за запалването на водата ще ти бъда много благодарен?

Иван Димов:
   Най-накрая Майсторът може да отдели нова тема "Еквивалентност на работа и енергия".
   Аз си знам, че работа и енергия са еквивалентни, но след като издребнявате толкова, нека ви го изясня по-точно. И друг път съм казвал: "Мислете просто!" Какво означава един докер на гарата да извърши определена работа? Или каква работа извършва общият работник в строителството? Ами например пренася 100 торби цимент до втория етаж на сграда. Физиката казва 100 торби по 50 килограма, по височина до втория етаж 5 метра, по земното ускорение 9.8 или общата работа е равна на 250 kJ приблизително. С други думи, работникът е изразходвал тази енергия за да повиши потенциалната енергия на цимента в гравитационното поле. Значи работа се извършва за промяна на потенциалната енергия. Но работа може да се извършва и за увеличаване на кинетична енергия, примерно футболист рита топка - каква работа върши? Ами работата отива за увеличение на скоростта на топката от нула до 30m/s примерно. А какви са последствията от работата на точилар на ножове? Ами неговата работа отива освен за заточването и за загряване на околната среда, което е промяна на кинетичната енергия на частиците. Така че, работата може да отива за промяна на кинетичната или потенциалната енергия. И обратно, за да може докерът цял ден да носи торби с цимент, трябва здравата да си похапва, т. е. да се зарежда с нужната химична енергия, която да свърши нужната работа. С други думи, работата е промяната на енергията на дадено тяло. Тази промяна може да е на потенциалната енергия ако става въпрос за торби цимент до втория етаж, но може и да е промяна на кинетичната енергия при ритнатата топка. Но дали на кинетична или на потенциална - няма значение. Работата е промяната на енергията на дадено тяло и за тази промяна е нужна енергия - колкото енергия влагаме, с толкова се променя и енергията на даденото тяло. Колкото енергия влагаме, толкова работа вършим - затова са еквивалентни и има ЗЗЕ (закон за запазване на енергията). Разбира се може да задълбаем още и с КПД-то и със случаите, когато ЗЗЕ се нарушава, но в дадения случай това е безсмислено. А факторът време не е от значение за работата - една и съща работа може да се свърши за 1 час и за един ден. Времето е важно, когато говорим за мощност, по-мощният двигател ни върши същата работа, но по-бързо (за по-кратко време). Примерно два вида транспорт - с велосипед или с кола. Все едно и също преместване на човек в пространството, но с по-мощната кола става по-бързо.

Аtos:
Димов,работа може да се извършва и без да има остатъчна промяна в енергията.
Ако преместиш тяло от точка А до точка Б по хоризонтална плоскост,няма да има промяна на никаква кинетична или потенциална енергия,само ще си изразходвал "N" калории енергия (допълнително-външно)за целта.
По всички други пунктове си прав,освен за това " работата е промяната на енергията на дадено тяло".
Промяна на енергията от един вид в друг не винаги е РАБОТА,в класическия смисъл на това определение.
Работа имаме,когато имаме ПРЕНАСЯНЕ(транслация) на енергия или материя в пространството.
Основните понятия с които работим в случая имат нужда само от подредба в съзнанието-просто е:

СИЛА-аксиома,всеки знае какво е.
ЕНЕРГИЯ-потенциална способност на дадена материя да упражни определена сила.
РАБОТА-енергия, впрегната в действие,когато се упражнява въпросната сила на практика.
МОЩНОСТ-извършена определена работа (ИЛИ СПОСОБНОСТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНА РАБОТА)за единица време.
Последното бърка много хора,защото се мери в еднакви единици.Както казах по-горе в постовете:
КОЛИЧЕСТВОТО ЕНЕРГИЯ СЕ МЕРИ С ВЪЗМОЖНОСТТА И ДА СВЪРШИ ОПРЕДЕЛЕНА РАБОТА!
Без значение дали работата вече е свършена или е ВЪЗМОЖНО да бъде свършена от тази енергия - оттам идват недоразуменията в представите ви!
Когато работата вече е извършена,можем да мерим МОЩНОСТ,когато още не е извършена,мерим само ЕНЕРГИЯ,но само и единствено чрез работата на която е способна!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия