Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Работа и Енергия - еквивалентни ли са?
Moon_Watcher:
За да се върши работа, винаги се преодолява някаква сила по време на
изминаването на някакъв път. Само изминат път и само преодоляването
на някаква сила не водят до извършването на работа. Трябва да ги има
и двете едновременно - преодолявана сила и изминат път.
Например, тяло, което се движи в открития Космос изминава огромни
разстояния, но ако е достатъчно далеч от други тела, то не преодолява
при движението си никаква сила и в този случай движението му не е
свързано с извършването на работа. И още, ако упражним всичката
си сила в опит да задвижим, да речем, един натоварен тир, но той
не помръдне - пак няма да сме извършили никаква работа.
В реални условия, когато преместваме едно тяло в хоризонтална посока,
неговата кинетична и потенциална енергия не се променят, но преодолявайки
силата на триене, тялото най-малко се загрява, а топлината е само една от
многото видове енергии. И в този случай, в резултат на извършената работа се
променя енергията на тялото.
Аtos:
Именно,но като страничен ефект.Вдигаш чашата от масата и я поставяш пак на друго място на масата.Имаме движение+преодоляване(съответно използване) на сила = преместване.Няма триене по повърхността,няма промяна в кинетичната и потенциалната енергия след преместването,но има РАБОТА.
Някъде в по-горните постове го бях казал,колега-ПРЕМЕСТВАНЕ (да не се бърка с движение).
Спирам да пиша по този въпрос,защото не ми остава друго вече,освен да се повтарям:)
Михаил Кузмов:
Добре де ! В цялата тази олелия, никой не спомена Айнщайн ! Дали ще местим нещо, хоризонтално или вертикално, все ще трябва да го умножим Х С² за да му получим енергията !! Айнщайн е доказал този еквивалент ! А дали го правим за да свършим някаква работа, или масата да свърши работа все тая ! Ако предварително не сме работили по тази маса тя няма да свърши никаква работа в последствие !
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0_%D0%B8_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F
Maistora52:
Екшън!
Хорър!
Фентъзи!
Пускам си балета "Лебедово езеро" - да видя, каква РАБОТА ще свършат на сцената балерините, освен загряването на въздуха!
Защото почти всички забравят, че понятието "работа" във физиката и химията е чисто УСЛОВНО, и е отнесено само до извършващи се или извършени ПРОЦЕСИ.
В този смисъл фикцията "работа" означава КОЛИЧЕСТВО (мери се, брои се - абстракция, фикция!) случили се или случващи се ПРОЦЕСИ под въздействието на Енергия. И понеже тези Процеси никога не са едни и същи, то и Енергията поради която се случват никога не е една и съща... по-точно е обратното - понеже Енергията никога не е една и съща, то и Процесите никога не са едни и същи.
Има и една друга истина, която се забравя - че самото определение на "енергия" във всички учебници е повече или по-малко Условна, Абстрактна... ами прочетете дума по дума Нейното определение и ще се убедите... че е като за деца от детската градина...
Просто си нямате на представа - мнозина от вас - в какво "абстрактно блато" от теоретични условности сте затънали. То и за това от средата на миналия век се втурнаха и най-маститите теоретици да създават и концептуират Нова Научна Парадигма... че досегашната води в повечето случаи до научно-теоретичен ТУПИК!
Измерванията също са фикции - сравняване на Нещо с друго Нещо - НЯМА ЕДНАКВОСТИ - ВСИЧКИ И ВСЯКАКВИ МЕРНОСТИ СА АБСТРАКЦИИ ... карате ме да си мисля за апориите на Зенон... защото някои натам са се запътили... и дано се усетят "навреме", за да не хабят напразно Енергия в извършването на излишни Процеси, наричани абстрактно - "работа".
Благодаря на някои колеги - много "остроумни" примери дадоха!... особено примерите с Процеса на Водния Кръговрат ... или според тях: Работата на Водния Кръговрат...
Боже-е-е!
Velektra:
--- Цитат на: valex в Септември 04, 2014, 01:03:42 pm ---Velektra
Аз не съм комплексар, че да си меря каквото и да е и с когото и да е!!!
Каквото го мога го мога. Опитвам се да помогна с нещо на някой в този форум.
А относно поялника: с поялник се занимавам от почти 40 години.
Ако ми кажеш с какво разсъжденията около 'работа' и 'енергия' помагат за запалването на водата ще ти бъда много благодарен?
--- Край на цитат ---
Значи според теб аз съм комлпексар, така ли?
Щом запояваш от 40 години, значи сме набори.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия