Начало > Новини от света на технологиите

Българин изобретил първия нискотемпературен двигател

<< < (5/9) > >>

valex:
Руснаците препоръчват масово амоняк. По принцип сериозните Стърлинг двигатели са с хелий или водород за оптимум на разширението. Но те са високо температурни обикновено. Зависи в какъв температурен обхват ще работи според мен.
Идеята е по-лесно да се изпарява т.е. по-вече да се разширява. Може опитно да си подбереш работното вещество ако тестваш колко се разширява в работния температурен обхват.

N9301S:
ХА ХА
Това ми хареса!!
 Естествено , че ако се експериментира ще се разбере! Само малко пари и време (Смях)
Въпросът ми бе съвсем конкретен.

А нима може да има нещо по-добро от нискотемпературен двигател?

valex:
Нужен водород или гелий под страшным давлением? Нет, не нужен. Водород или гелий под большим давлением нужны для двигателя, имеющего такие же массогабаритные показатели, как автомобильный ДВС. Если снизить требования к массогабаритным показателям, то можно снизить давление и использовать другие рабочие тела. Известны случаи применения воздуха, аргона, углекислого газа и я даже слышал про пропан, хотя это вызывает сомнение.

С каква температура ще работиш? Ако е до 100 град. Пълниш до някъде един балон с въздух или водород или фреон или амоняк или хелий или въглероден двуокис. Потапяш го в вода 70 градуса (до колкото може да издържи балона) и след като се нагрее газа в балона  отчиташ колко вода измества тест колко се разширява газа. От там си правиш изводи :)
Не ти трябва много пари.
Не съм ги правил тези експерименти ако питаш :)

N9301S:
valex,
 понеже ми задаваш конкретен въпрос ще ти отговоря така: Темата е за нискотемпературен двигател!
Кой ли би имал полза да загрява нещо до 300 или повече градуси при положение, че може да се получи ефект при много по-ниски т-ри.  Примерно 60. Па ако ще КПД-то да е наполовина. Ясен ли съм?

Просто исках да "чуя" нещо повече за Етера, тъй като колегите от по-горните постове са достатъчно категорични за да събудят любопитството ми. А дали някой от тях си е правил Стирлинг?.....

Благодаря за цитата.Не е нещо ново за мен - изчел съм почти всичко, което съм намерил за стирлинг включително и плявата.
Както споменах минавам на етап реализация пък каквото дойде.

Seeker:

--- Цитат на: valex в Януари 06, 2013, 08:26:11 am ---Нужен водород или гелий под страшным давлением? Нет, не нужен.
--- Край на цитат ---
Напротив, нужно е !
Ако смениш работното тяло (водород)  и намалиш налягането ще ти падне КПД. Масогабаритите се отнасят към показателя Вт/кг  или Вт/м3, но нямат отношение към КПД на двигателя.  КПД на термодинамичните цикли се определят от вида вещество,  разликата на температурите и относителните обеми. Повишаване на КПД може да се търси в използването на двуфазни работни тела.

@N9301S
Едно уточнение!  В темата се използва  думата "етер" като химическото вещество етер (примерно CH3-CH2-O-CH2-CH3),  а не физическият ЕТЕР ! 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия