Начало > Новини от света на технологиите

Българин изобретил първия нискотемпературен двигател

<< < (4/9) > >>

valex:
Реших пак да поразгледам видеото на двигателя. Това не Стърлинг мотор. Тора е парна машина със затворен контур на работното вещество (фреон). Има 3 пластинчати топлообменника: за топла вода, студена вода и един за регенератор. Помпа върти топлата вода, която загрява веднъж корпуса на цилиндрите (имат входящи и изходящи маркучи) и чрез долния топлообменник загрява фреона. Има и две бутални помпи, които въртят фреона. Работния ход на цилиндрите е нагоре като от горния край над самите бутала има една тръба, която прехвърля фреона (тук може и въздух да е) от единия цилиндър към другия. На горния край на цилиндрите има по един краен изключвател. Към долната част на цилиндрите има един електрически разпределител, който определя кой цилиндър ще работи (предполагам, че е от климатик). Преди него има магнет-вентил за пускане и спиране на фреона т.е. машината.
Как си мисля, че работи: фреона след като се нагрее във топлообменника от протичащата топла вода се разширява и създава налягане, което чрез разпределителния вентил се подава на съответното бутало, което се вдига нагоре. Като се вдигне нагоре крайния изключвател превключва разпределителя към другия цилиндър. "Отработения" вече фреон се разпределя към охладителя, където се охлажда и се свива създавайки по-ниско налягане от топлия фреон.
И всичко се зацикля.

Радико:
Всичко това е ясно че е така, имам само едно съмнение. А именно дали флуида е фреон. Защото фреона е доста неподходящ за такива машини. Обзалагам се, че е обявен фреон с цел заблуда. Аз лично бих използвал етер за флуид.     

Брадатия:

--- Цитат на: Радико в Януари 04, 2013, 06:41:07 pm ---Всичко това е ясно че е така, имам само едно съмнение. А именно дали флуида е фреон. Защото фреона е доста неподходящ за такива машини. Обзалагам се, че е обявен фреон с цел заблуда. Аз лично бих използвал етер за флуид.   

--- Край на цитат ---
И аз си мисля, че е използвал етер защото както казва автора, за доставчик на топлина може да се използва отпадната вода от ТЕЦ-овете, чиято топлина стига да изпари етера. Охлаждането го осъществява с от питейна или вода от кладенец, което също е достатъчно да втечни етера. Така етера осъществява големи обемни промени необходими при този процес!
  Предполагам, че съоръжението като цяло е с ниска енергонаситеност на килограм собствено тегло, но при условие, че е стационарен агрегат и ползва евтини източници на топлина, това е без особено значение. При условие, че при ко-генерацията над 70% от енергията се губи чрез охлаждането на генератора, то този агрегат добре би се куплирал към генератора!

valex:
Това ми хареса:
http://www.stroimdom.com.ua/forum/archive/index.php/t-45953.html
Има и коментари за топлоносители.

N9301S:
Колеги,
 бихте ли обяснили защо етера би бил по-подходящ от фреона? И що е то етер,тъй като се споменава за много видове етерни съединения.
 Започвам да си правя Стърлинг.Уви без надеждни чертежи ( в тази връзка ще бъда благодарен на всякаква помощ) и една от идеите ми е да използвам именно фреон.Вероятно ще имам проблем с уплътняването му.
 Дали наистина с"Етер" няма да е по-добре?..........

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия