Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
HHO клетка производство в България !
Михаил Кузмов:
Много съм любопитен DBojchev, какви електронни модули се влагат в този процес, и за какво служат?
sorrry:
Икономия може да се постигне. Освен това газа чисти всички нагари. Двигателя заработва като нов. И до тука! След това газа продължава да чисти, и ако всичко е изчистено, почва да ОЧИСТВА всички елементи с които е в досег. Като добавка служат и парите електролит с доста висока концентрация. Няма как да е сух. По-добре е сезонно почистване с газ, пак дава икономия и вдига мощността.
DBojchev:
Извинете, че се забавих с отговора на вашите въпроси! Не бях работил преди с този сайт и освен това не вярвах, че тази тема ще представлява интерес от гледна точка на техническата същност на нещата.
На кратко изводите до които съм стигнал са в резултат от моята работа в НИС (научно-изследователски сектор) към ТУ-София. Това беше преди да постъпя на работа при г-н Панайотов.
Най-общо системата (автомобилната ННО система) дава най-добра ефективност, когато количеството газ се управлява по два параметъра: 1. Сигнал от TPS сензора (датчика за положението на дроселовата клапа) и 2. Оборотите на двигателя. Тук ми позволете да припомня, че количеството газ е еднозначно свързано с тока през електролизера в пропорционален закон и следователно всичко се свежда до управление на токът през клетката. Въпросът, обаче е кой от управляващите сигнали с каква тежест трябва да бъде приложен при дозирането на газта? Първоначално се работеше с просто емпирично съотношение Uu=0,7.Utps+0,3.Urpm, т.е. придава се по-голяма тежест на сигнала от TPS сензора. В последствие практиката показа, че това е крайно недостатъчно като теоретична постановка. Технологията съвсем умря, когато Стефан, водим от желанието си бързо да спечели пари, се опитваше да налага собствени стандарти в управлението на тока през елелктролизера, пренебрегвайки дори и малкото положителни резултати, постигнати по-рано. Основната грешка беше, че токът се управляваше единствено по един параметър, удобен за конкретния случай или степенчато - на две степени "празен ход" и "2000 оборота".
Моето мнение е, че дозирането на количеството ННО газ трябва да бъде прецизно и подчинено на специфични зависимости, характерни за всеки двигател.
juliang:
Ша ма прощавате, аз изкарах само един еместър в МЕИ-то, но ще си позволя да коментирам думите ви.
Моето скромно мнение е че количеството газ трябва да бъде пропорционално на количеството гориво. Или на количеството въздух. Но който и от двата параметъра да вземете, данните от дроселовата клапа и оборотите са недостатъчни за да се направи точната сметка. Да, ако се направи математически модел на конкретния двигател и се изчисли зависимостта между тези два параметъра и реалния дебит въздух, тогава ... да, ще се получи нещо горе-долу вярно, но отново няма да е точно. И макар че едва ли не ви е известно, ще спомена заради останалата част от четящите че въздуха е газ, и броя молекули в единица обем се влияе изключитлно много от темпераатурата и атмосферното налягане. Влагата в него също не е за пренебрегване.
Не случайно през последните 20 години почти всички двигатели имат обратна връзка чрез т.нар. "ламбда сонда", както и таблица с корекции записана в компютъра на двигателя, която динамично се опреснява за да отговаря максимално точно на текущото състояние на двигателя и околната среда в която работи той.
Ако все още се занимавате с такива работи, за вас най-лесно ще е да се допитате до двигателния компютър колко са времената на бензиновите дюзи в конкретния момент. Може и да измерите по косвен начин тези времена - достатъчни са няколко витки проводник върху един от кабелите за свещите и една не толкова сложна електронна схема. Това време е функция на всички параметри които са събрани от компютъра, вкл. и данните от ламбда сондата, така че са максимално точни. От вас се изискв само опитно да намерите някакъв постоянен коефициент, който да ви покаже количеството газ който да пускате спрямо времената на отваряне на горивните дюзи. Той ще е константа за дадения двигател, няма да ви трябват никакви други данни - всичко ще смята компа на колата.
Проблема който съзирам е че производството на газа е сравнително инертен процес и не може да се доближи до динамиката на изменението на натоварването на двигателя, а да се съхранява някъде в колата някакво количество газ за да се обира тази инертост е изключително опасно. Този проблем е на практика нерешим, а нерешаването му обезмисля до голяма степен идеята за прецизно дозиране на количеството което да се подава.
А за ефективността от подаването на този газ мисля че нееднократно съм изложил мнението си в този (и не само) форум. Но пак да го кажа - това са пълни глупости. За да се получи нещо количествата трябва да са съвсем различни, и двигателя трябва да бъде пригоден да работи с такава смес.
DBojchev:
Здравейте!
Благодаря за всичко, което сте написали!
Опитах се да отговоря на поставените въпроси стегнато и изчерпателно. Съжалявам ако не съм успял.
В началото отворих тази тема, понеже искам да помогна на хора, които се чувстват ощетени от господин Стефан Панайотов, за когото работех. Чувствам известна вина, понеже през цялото време, през което работех за него непрекъснато му отстъпвах с цел да не стана причина за конфликт. Фактите показаха, че това не е било до край правилна позиция.
Що се отнася до съществото на нещата, което се опитвате да коментирате, каквото и да си говорим според мен проектът с ННО клетките е осран. Както е казал Радой Ралин " ... с рози накичи,та насраното да не личи."
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия