Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти
Запитване за елктролизер
vladtod:
--- Цитат на: bobokom в Май 25, 2011, 05:22:47 pm ---Здравейте! Монтирах клетката на колата. Само, че махнах една пластина и остана само с 15. Сега черпи около 30 А и произвежда 2литра за минута само че електролита стана като боза ръждив. Дали това е понеже стоманата е 304 а не 316 и затова произвеждам някакъв друг газ?
--- Край на цитат ---
100%, и аз съм със 304 и електролита потъмня и се утаи нещо като кал. Но на първия пост си писал, че е 316L а сега казваш 304, или не си сигурен ако са те излъгали?
electro:
Гаден проблем!
Може да е от:
Електролита, който ползваш.
Не си кондиционирал плочите и сега просто падат мръсотиите.
Излъгали са те, че е 304/316. Най-лесната проверка е дали имат магнитни свойства. Хващаш един магнит, доближаваш до плочата и ако се "захване"... лошо.
vladtod:
--- Цитат на: electro в Май 26, 2011, 12:10:54 pm ---Най-лесната проверка е дали имат магнитни свойства. Хващаш един магнит, доближаваш до плочата и ако се "захване"... лошо.
--- Край на цитат ---
Това не е така, и двата вида неодимов магнит ги лови съвсем слабо, единствения начин за проверка е с химичен реактив който е много скъп. Другото е гаранция със сертификат ако имат такъв.
electro:
Както знаем феромагнити са желязото, никелът и кобалтът. 304 е неръждаема стомана. Имат 18% хром и 10% никел. Самите плочи са от Аустенит, алтропна форма на желязато, която няма магнитни свойства. Тоест, дори и да има някакво "привличане", то може да се пренебрегне.
Ако магнита "захване" плочата, значи имаме магнитни свойства. Следователно тя със сигурност не е 304/316L.
bobokom:
Стоманата е подарък. Имаше етикет 304, магнит не я лови, бластирана е, не съм ги кондиционирал, но съм ги промил с 30% NAOH за около 1 час. Електролита ми е 28% КАОН.
Това е прототип на суха клетка, направен за да се види дали има някакъв ефект от цялата работа и след това ще даваме пари за стомана 316L.
Въпроса ми беше дали има голяма разлика между 304 и 316/316L? ДА ЛИ НЕ СЕ ОТДЕЛЯТ НЯКАКВИ ДРУГИ ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ? ДАЛИ ПРОИЗВЕЖДАМ БРАЪН ГАЗ ИЛИ НЯКАКЪВ ДРУГ ГАЗ?
Ако имате наблюдения относно разликата между двете стомани как се държат при електролизата на водата и ми дадете някакъв отговор ще съм ви благодарен!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия