Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства

Отопление за 1,20 на денонощие създаде българин

<< < (9/11) > >>

Vector:
Gledal съм го отдавна - не е лош!
наистина вакума е най добрата изолация - не съм излъгал :)
Все пак, вакумна тръба загрява вода в облачно време за час-два /може и повече да е,не помня/
Та, представяш ли си външните стени, пода, тавана или прозорците ти да са вакуумни във вътрешността си?!
Не може някой да не го е измислил ...
  :o

Радико:
Заблуждавате се относно вакуума колеги. Празното пространство е наистина с най-ниска, даже нулева контактна проводимост на топлина, но къде забравихте лъчистото топлопренасяне. Ако наистина вакуума беше най-добрият изолатор защо не изолира панелите от слънцето. Защо се нагряват и през вакуума, нали е изолатор. Всъщност тънкият микрони слой върху ламарините на панелите е по-добрият изолатор, нещо повече полупроводящ изолатор. Без него вакуума вълци го яли, колкото ще топли, толкова и ще студи.
Облаците от вода са много по-добър изолатор от вакуума на космоса. Зимата когато при ясно време разчитаме само на вакуума настава кучешки студ, а като е облачно е по -поносимо.
Надявам се след тази публикация да понамалеят безпочвените суперлативи.

GTV:
 Здравейте!
  Има някакъв резон в твърдението на Вектор, колкото и да е екзотична аналогията с вакуумно-тръбния слънчев колектор.
 Радико, високата ефективност на вакуумните сл. колектори се дължи на няколко фактора.
   Първо. Стъклената ампула на ВТСК е с  дизайн подобен на термос. Изградена от два слоя стъкло с вакуум между слоевете. Външният слой е направен от боросиликатно стъкло, което позволява на 98% от слънчевата енергия да премине и през 2-рия вътрешен слой, който също е със специално покритие. Тези покрития и вакуума са това, което прави тези слънчеви колектори да са с по-добри термоизолационни параметри.
   Второ. Има различни решения за дизайна на абсорбера, но важното е специалното селективно покритие. Това покритие преобразува късовълновата слънчева радиация в дълги топлинни радиационни вълни с ефективност около 94%, като само  6% от слънчевата енергия се губи! Трябва да се знае че при конвенционалните сл.колектори боядисани с черна боя, загубите от инфрачервено излъчване на абсорбера са многократно по-големи.
 И трето. Много важен е преноса на топлинна енергия с минимални загуби! Това се осъществява чрез топлинни тръби на които топлопроводимостта е хиляди пъти по-голяма от тази на среброто.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pipe

А как да постигнем ниски разходи за отопление, то е ясно. Комбинацията от добра термоизолация съчетана с високоефективно отопление като хипер-инверторната технология, ще направи левчето и двадесет напразно пилеене на пари.
  http://www.aircon.bg/page.php?n=73861&SiteID=678
  http://www.oiebg.com/blog/sashtnost-na-invertornata-tehnologiya

ПОСТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕХВЪРЛЕН КЪМ ДРУГ ПОДРАЗДЕЛ!

krasias:
   Вакуума може и да върши работа при слънчевите колектори, но за изолация не става. Знам от личен опит, че ако легнеш върху надуваем дюшек и се завиеш с одеяло, отгоре ти е топло отдолу откъм дюшека студено, а и въздуха е изолатор, не съм спал върху вакуум, но най вероятно ще да е същото. Но ако легнеш върху стиропор и се завиеш с одеяло имаш чувството, че лежиш върху печка, стиропора топли най много.

PyroVeso:
krasias, първо "стиропор" - идва от "стирол", "полистирол", "порест полистирол" :)
Второ - ако напръскаш с толуол едно кубче стиропор с обем, да речем 1 литър, стиропорът буквално ще се "стопи" пред очите ти и накрая ще остане една чаена лъжичка сопол... останалото е въздух. Значи стиропорът също е въздух, само че "опакован" от полистирол в много дребни мехурчета. Въздухът е добър топлоизолатор, да, но при него винаги имаш конвекция. Като легнеш на надуваемия дюшек, с който даваш пример, въздухът под тялото ти се загрява, но понеже няма какво да го спре, той се разпространява по цялата горна повърхност на дюшека и там топлоотдава разсейвайки топлината на тялото ти. При стиропора това не може да се случи, тъй като въздухът там е "хванат" почти неподвижно в микроскопичните мехурчета полистирол - няма конвекция. При вакуумът също няма да има конвекция, та ако дюшекът ти е "пълен" с него, усещането ти би трябвало да е като от стиропор :)
Правени са опити за микропорест материал, чиито мехурчета са "пълни" с вакуум. Стиропорът обаче не върши работа в такъв случай, понеже се смачква... сферичките трябва да са доста по-здрави - от керамика, например. Има такава боя (подобна на латекс) - виждал съм я в Практикер. Пише че била по технология на НАСА и имала голям топлоизолиращ ефект... Не съм я пробвал, сигурно има някакъв, но колко ефект може да ти даде една боя с дебелина части от милиметъра?! Сигурно трябва 10-15 ръце да нама'аш, че да докараш топлоизолираността на 6 мм Depron.

Та въпросът е: как да "надуем" дюшекът ти с вакуум?! ...едно време в даскалото, когато започвахме да учим физика и химия, любимите ми лафове бяха: "вакуум под налягане" (поне 10 атмосфери!), "черна светлина" (запалваш денем лампата и става тъмно...) и "бомба с подранител" (гърми преди да си я заредил...)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия