Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Енергия от биомаса

Биогорива - биодизел, биоетанол

<< < (2/5) > >>

Bat Sande:
Не ме разбирайте неправилно. Аз също твърдо съм против ГМО и изобщо всякаква намеса на чоека в естествената еволюция. Както знаем "пътят към ада е постлан с добри намерения" и в края на краищата всички значими открития (или поне повечето) измислени за благото на човечеството в края на краищата се изопачават,израждат и обръщат срещу същото това човечество. ... Но и това не е по темата.
 Не казвам също, че с използването на биогорива ще се спре замърсяването, но поне ще изхвърля в атмосферата онези въглеводороди които растението е усвоило в растежа си (получава се затворен кръг).
 Няма да е зле и ако някой които е добре запознат с производството на олио в национален мащаб да изнесе данни. Ясно ми е че не е възможно да се събере и използва повторно всичкото количество, но и половината ако може да се оползотвори - цифрите вече ще са други.
 Освен това не Ви разбирам защо отричате повторното използване на даден ресурс, след като практиката е показала, че това е по-рентабилно от добиването му.За пример мога да дам най-елементарното събиране и повторно използване на отпадъци от всякакъв тип – метали,стъкло,пластмаси и т.н...Освен това по-напредналите в този форум се опитват да използват повторно отработените газове в реакторите на ПАНТОН...,а за АВТОТЕРМИЯТА – още не съм пораснал до толкова че да я разбера.
 Концентрирал съм се върху нещо по-разбираемо и достъпно.
 Относно „електрическите автомобили“ и аз съм ЗА, но гледайте  филма „Кой уби електрическата кола“ (Who killed the electric car) и ще разберете, а именно – ПАРИТЕ.
 Технологията е измислена и е била въведена в сериино производство дори и то от гигант в автомобилостроенето. И всичко това е направено с много пари, но „НЯКОИ“ хора са преценили, че ще донесе повече загуби от намалената консумация на петролни продукти и ...гледайте филма за да разберете! То и работата по разработката и използването на биогоривата е спъвана от същите тези интереси.
 Сигурен съм че някъде по света се работи много усилено по идеите и проектите споменати тук и го правят с много повече пари, но съм сигурен и ,че го пазят в строга тайна, а не го разгласяват по форумите....но и това не е по темата...
 
 Интересува ме има ли още някой от форума който да ползва биогорива и какъв му е опита с тях?

P.S. Ето какво намери чичко 'ЖУЖЪЛ' ;-) относно произвежданите количества, а има и още...

Капацитетът на добричката рафинерия "Kaлиакра" АД е 80 хил.тона годишно, но в момента оттам излизат само около 40-45 хил. тона олио.

В рафинерията “Бисер Олива” добиваното сурово масло ще е 225 т на денонощие.

Лидерът на румънския пазар за растителни масла Bunge Romania ще започне с износа приблизително на 15-20 000 тона растително масло годишно за България.Количеството съставлява почти 8% от общото производство на олио в Румъния.
Румънският пазар на растително олио възлиза на около 250 000 тона годишно.

През последните 50 години броят на предприятията от растително-маслената промишленост в България намалява над 50 пъти, а производството на олио нараства около 4 пъти, достигайки 200000т през 1999г.

 Цифрите изглеждат другояче вече.

mzk:
Така е, цифрите изглеждат по друг начин. Дори това да е суровина за ядене, то тя може да се "рециклира" и естествено е за предпочитане. Никой тук не отрича рециклирането. Занимавайте се, пък дано има повече успехи :)

Bat Sande:
 Вярно - това не е нещо ново, не откриваме топлата вода,обаче технологията е сравнително нова и непопулярна и ще е интересно ако повече хора я използват и споделят опит и впечетления.Така ще се стигне до осъвършенстване и развитие както в производството така и в използването.
 Лично на мен например ще ми е интересно как евентуално някои колега решава проблема с промяната на вискозитета в зависимос от околната температура. Има ли "добавки" които да го стабилизират или трябва да се поддържа по-висока температура чрез топлообменници.

ppankov:
@Bat Sande,
служебната ми кола съм я карал доста на биодизел.
Ето равносметката :

                  нормален дизел            биодизел
 разход|          8/100ltr                          10/100ltr
 
температура|    в граници                   +10°C

разход
масло |             в граници                     +5%

CO2|               ~в граници                    +25%

мощност
@90 HP |          ~в граници                    -15%

Двигателя - френски атмосферен дизелов, 1.9D,
биодизела е ползван без минерални добавки или смесван с нормален такъв.

До колкото знам, според българското законодателство, търговеца при продажба на биодизел на краен клиент, вече е длъжен да го смесва с нормален дизел при съотношение най малко 1биодизел/0,35дизел.

Имал съм възможност за динотестове, дълги преходи и преразход на гориво,
което ме отказа напълно от биодизела като гориво.

Иначе, биодизела за отопление във комбинация с мазут за новите парни котли
със рециклиране на CO2 е доста по ефективен.

При ползването му във ДВГ, са необходими много корекций на нормалния
дизелов двигател за оптимизиране на горенето, температурата и отработката
на CO2.

miroslav_yovchev:
Бих искал да попитам, някой може ли да открие как се получава бензин от коноп?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия