Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Енергия от биомаса

Биогорива - биодизел, биоетанол

(1/5) > >>

Bat Sande:
Потърсих и не видях някъде да има подобна тема във форума, а мисля че темата е актуална. Аз лично от около година и половина се занимавам с това и установих .че още много други хора го правят, но тихомълком....може би защото сме българчета и не искаме да споделим "далаверката" с другите та и те да намажат?!! ;-)

 Ето какво съм открил по въпроса:

  Биодизелът може да бъде използван в автомобилите поне по три начина. Първият е те да горят 100% растително масло, т.нар. SVO fuel (straight vegetable oil).
Това обаче не е особено препоръчително, защото не всички дизелови двигатели и горивните им системи са пригодени за горене на чист биодизел. При подобни опити обикновено се забелязва, че моторът работи в около 10 градуса по-студен режим, а отработените газове миришат на второкласна закусвалня.
   Вторият начин е да се смесват мазнини с други горива. Най-популярни са смесите с керосин, петродизел или дори биозидел.
Пропорцията зависи главно от два фактора - от вида на двигателя и горивната система и от атмосферните условия, при които ще се ползва.
Посочените два начина са удобни за практиката, но те невинаги са икономически по-изгодни и екологично по-приемливи в сравнение с биодизела.
   Третият начин е простото конвертиране на мазнините в биодизел. Биодизелът за сметка на това има по-подходящо за двигателите цетаново число.

  Аз лично ползвам комбинация от вторите два начина, а именно: първо преработвам мазнините в биодизел и след това ги смесвам с минерален такъв.
  Личните ми наблюдения са, че двигателя утихна (може би заради по-доброто мазане от нафтата).Разлика в разхода като количество няма - само като стойност ;-).След мен не мирише на долнопробна шкембеджийница и не се е налагало да правя някакви тежки ремонти по двигателите дължащи се на използването на биогориво.

 Ако и вие имате опит - ще се радвам да го споделим!

Bat Sande:
Охоо темата за ГМО може да се обособи в отделна такава и там да се изпишат реки от мастило, но не мисля че мястото и е тук.
 То в БГ почти няма земеделие вече, а това което е останало ползва "екстрите" на съвремието (виждал съм засети тестови полета с различни сортове царевица) да не говорим, че и домати,краставици и др. вече нямат вкуса на едновремешните, но за сметка на това пък са много красиви  ;).
 Това че преориентирането на земеделските производители към производство на маслодайни земеделски култури може да доведе до още по-голям недостиг на храна в световен мащаб - също е вярно, но е вярно че преди 15-20 години се обработваха много повече площи в БГ отколкото сега. Просто с традиционните култури трудно се реализира възвращаемост и за това замират селските райони и хората бягат по градовете.....стига!Спирам, че много се отплеснах.
 Конкретното в моя случаи е че, аз събирам ВЕЧЕ ИЗПОЛЗВАНИ мазнини, преработвам ги и ги използвам повторно. Така от една страна спестявам замърсяване от изхвърлянето им, а от друга спестявам замърсяване от използването на конвенционални горива. Мисля че по този начин се реализира екологичният ефект. Не знам колко точно енергия се изразходва за преработката, но мисля че след като крайната цена е по-ниска от крайната цена на конвенционалните горива - значи и енергията използвана за преработката е по-малко.
 До колкото знам като отпаден продукт остава глицерин, но и той е продукт които може да се използва в различни производства. Преработвателят ми каза, че е разработил технология с която го преработва за котелни горива.
 ...Скоро гледах филм за един град в САЩ които се издържа изцяло от отглеждането на пуйки, като са затворили напълно процеса. Дори екстрементите ги използват 2 пъти. Веднъж като гориво за производство на електроенергия и след това като торове.
 Не виждам нищо лошо в това да повишим ефективността си и да оползотворяваме повторно продукти които сега смятаме за отпадъци.

mzk:
Тема за ГМО вече има и то доста обширна, прочетете я.

С цялото олио от София да има няма 5 коли, които да се задвижат. Едно домакинство я направило, я не 1 литър "отработено" олио за 1 седмица, та даже и това ми се струва много. Ако говорим само за припалване на колата веднъж седмично става. В този смисъл това не е никаква алтернатива.

Bat Sande:
 Това вече е незнание и неинформираност по въпроса.
 Само аз за месец събирам и използвам около 1 тон олио от София и съм най-малкия контрагент на преработвателя ми.По негови думи само от София той събира и преработва около 30 тона месечно и това е една малка част от всичкото количество което се използва.
 Не забравяйте, че има много заведения и производства които използват промишлени количества мазнини.

mzk:
Моята кола харчи 8, но да речем, че реалният разход е 7,5/100 градско (малко е издухала). 30 000 / 75 = 400. Деля на 75, защото месечно имам около 1000 км градско. 400 коли. Не са малко и признавам, че съм изненадан от сметката, но за съжаление това не е решение за нашите проблеми. Както е написал altium, спасение в биогоривата няма.

ПС: на Орлов мост за 2-3 минути минават 400 коли, толкова са реално хората, които биха могли да се възползват от този вариант, т.е. 0,00... %

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия