Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Термопомпи, земно термични, климатици, хладилни и др.

Климатик към газовата уредба на автомобила

<< < (3/6) > >>

emm:
Тази идея не е удачна, да пипаш малкият кръг на охладителната течност. Системите трябва да са отделни. Твоето предложение ще излезе доста скъпо и трудоемко.
 ;D

sheki:
Интересно наистина, а как е предизвикано първото изпарение тоест преди да влезне газта в изпарителя. Преди време се наложи да разглобявам моята газова бутилка и ми стана ясно, че газта се изпарява докато не се изстуди достатъчно няма значение, че бях отворил вече бутилката тоест нямаше налягане. След като си регулирах поплавъка и я затворих в нея имаше още газ!

муки:
Те хубаво да са отделни системите, но зимата кво ще правиш
Според мен след топлообменника в купето трябва да си има нормален изпарител. Самото изпарение да се изнесе в купето преди топлообменника (радиатора с газ) чрез дроселиране или подобно. Дроселирането да се контролира от ДВГ. Ще се получи така, че на високи обороти, "климатика' ще е по-ефективен. Зимата трябва да може да има редуциране на налягането на газта с топлина от охладителната система на автомобила.
Ако не се лъжа на метановите уредби има 2 камери за редуциране на налягането. Трябва да се получи подобно, само че единя процес да става в купето или поне с въздуха циркулиращ в купето. Нормалния изпарител ще си работи в облекчен режим - с по-ниско налягане.
Така виждам аз нещата
Темата е интересна, не бих се захванал по една или друга причина, но не пречи да си размърдам сивото... ;D

emm:
Колеги, понеже има интерес към тази система, ще си позволя да пиша в форума така че повече хора да се запознаят с климатика.
Газовият климатик работи на принципа на всички климатици, разширение на охладителният флуид.
Газта се изстудява след като се дроселира и попадне в обем с ниско налягане. Демек когато имате високо налягане и след дросела ниско. Това нещо го постигам с редуцил вентил. Той понижава налягането на LPG и след него се поставя охладителната серпентина и тогава LPG влиза в изпарителя. Хубаво е да се преправи малко редуцила така, че да се променя дебита спряно натоварването на мотора. Също така е добре да се пипне малко и налягането на самият изпарител, защото налягането вече не е 5атм. а 2атм.
Проблема на цялата система е , че налягането на LPG е ниско 5атм.
Направих някои проучвания за газови уредби от 5-то поколение, които имат газова помпа в бутилката която вдига налягането на LPG до 10атм.  Идеята им е да поддържат течна фаза на LPG до дюзите.
НО тази система е доста скъпа и се отказах от опитите.
А за зимата и контрола на климатика, се прави бай-пас на редуцила и всичко е ОК.
Успех ;D

knikolow:
Интересно решение. Аз си мислех за подобен вариант. Първото с което се затрудних да го измисля беше избора на редуцир вентил. Всичко което изрових из нета са редуцири за газови бутилки, за СО апарати и подобни. Трудно е да се намери вентил който от 5-6 да смъква на 2 атм. например. Освен това ме мъчи въпроса как ще работи изпарителя на мотора след като падне налягането , а и нали газта вече ще отива в газообразно състояние към изпарителя. Инъче пък съм си измислил лесно осъществим вариант за радиаторче (охладител), което ще оразмеря според моята кола , а и принципа му ще е такъв че може да се прави за всякакви коли. Още едно хрумване имах относно подаването на газта към изпарителя. Тъй като знам че изпарителя на колата редуцира налягането до около 1 атм. примерно , да се използва такъв редуцир вентил а след охладителя газта да отива в изпарителя по маркуч с по голямо сечение (подобно на газовите инжекциони), а самия изпарител на колата да работи само с мембраната си за ниско налягане т.е. той да получава готова изпарена газ и само да дозира към мотора. Ако това дотук работи имам къде да мотирам втори изпарител който да е със същата регулировка като първия, но той ще работи с директно подавана газ от бутилката (стандартана АГУ). С тройник и два газови клапана се подава газта към това или към въпросния климатик. Така се решава въпроса с вкл. / изкл. на климата. В общи линии доста го мислих, но горните въпроси все още ме колебаят да започна да експериментирам.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия