Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти
Електролизер - експерименти
Ksurnev:
Михаиле, здравей.
1. 12в. от нулата, по-интересно е другото,което наблюдавам. След като спра захранването, остава едно напрежение, което не е от захранването.
То е около 4в. , но след окъсяването на клетката изчезва и остава около 1в. от формираната вече клетка. Осцилограмата от нулата до долния край на импулсите е точно тези 4в. които остават при спиране - откачване на полюса. Гъстотата на електролита не съм я мерил, писах, че в събота ще правя измервания. Пердполагам, че е около 1.05 с ареометър. В буркана съм сипал към 80 гр., а целия е 2л., ама не е пълен.
За бобината- най-яката бобина, която съм срещал е руска Б114 от ЗИЛ 130. Карал съм я да прави искра на повече от 10 см., само че с кабел от неоново осветление. Другите кабели - автомобилни, от ТХО на цв. телевизори не могат да отнесат напрежението. Иначе на тъмно кабела свети синьо. Другото е, че изводите на първичната са изолирани от вторичната. На вторичната единия край е на маса.
За рекомбинация на водород имаш предвид. Доста внимателно изчетох Лайм.
Поздрави - Коцето.
Михаил Кузмов:
Пак ме хвърли в размисъл !Питах за правотоковото ниво ! Именно тези около 4в. ! Значи електролизера ти се състои от две клетки. Когато мериш със сондата върху клетката пиковете се наслагват именно върху това ниво ! Електролизера известно време държи напрежение подобно на акумулатор ! Колко време ще продължи това зависи от капацитета му ! Т.е. площа на електродите и плътността на електролита . Съвет, свържи крушка с нагреваема нишка паралелно на електролизера ! След изключването ще свети известно време с намаляваща сила ! Все пак тези пикове от 12в. над нивото на клетката как получаваш ! С каква схема ? Аз не съм постигал повече от 5-6. По точно клетката размазва късия по време 200в. импулс до 5-6 ! От скоро се задълбочих в захранването, така че не мисля че съм опитал всичко ! Сега ще напиша моята методика за това как да направиш желаната плътност от произволно количество вода ! Някой по чат с математиката може да напише уравнението !
Пример: напълнили сме електролизера до нивото при което смятаме че ще работи: отливаме и имаме 480 гр. вода (задължително тегловни части):искаме да направим (примерно) 20% плътност: КОЛКО гр. катализатор да прибавим ? :
1/изваждаме от 100 желания % : 100-20=80
2/делим грамовете вода с полученото число: 480:80=6
3/полученото число умножаваме по процента(като число) който искаме да направим(това е количеството катализатор в грамове което трябва да прибавим към водата) 6Х20=120гр.
И така 480+120=600гр. готов 20%електролит !!!!!
valex:
Някъде в темите бях публикувал как се прави кислородно-водороден акумулатор. Принципа е, че се събира кислорода и водорода в отделни полупропускливи обеми (обикновенно около въгленов електрод торбичка с въгленов прах) след прилагане на постоянно зареждащо напрежение се разлага водта. Разряда прави обратното от кислорода и водорода прави вода и ток.
След изключване на захранването на водородните клетки имате остатанали газове по пластините и докато се изразходи или излезат тези газове от пластините клетката се държи като газов акумулатор.
Михаил Кузмов:
Имаш в предвид горивна клетка !?
valex:
Подобно е. Принципа е същия, но там има разделяща мембрана и други сложни неща. Просто този любителски акумулатор е с много по-малко КПД.
Обяснявам остатъчното напрежение.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия