Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти
Още един електролизер
disela:
Пластините къде ти ги правиха?
Smileface:
Ламарината 316L - 1,5mm. я купихме от Интерметал www.intermetal.bg/ метър на два струва ~206лв.
На всякъде където режат на лазер ще ти я отрежат. Ако е простичка формата по-ефтино е на щанца.
За момента сме спряли опитите, че сме много заети.
Ще публикувам всички опити и резултати, независимо от тях.
Smileface:
Привет Колеги!
Подновихме работата по сухата клетка. Смених плексигласовите панели с полиамидни. Проверих клетката за течове с компресор на 2,5 бара в кофа с вода. Направих сепаратор за отделяне на газта от електролита от тръби инокс 304-Ф76,2мм. със заварени гйки инокс М12х1 за монтиране на щуцери. Щуцерите са месингови, че такива имам. Електролита е 26% КОН в дестилирана вода. В момента клетката е с 19 бр. пластини.
Добавена е водна помпа за принудителна циркулация с дебит 8,33л/мин.-0,1 бар. Захранването е китаец 12V/29A на изхода с възможност за регулиране от 9,5 до 13,5. С тази конфигурация при 12V./9,5A получаваме продукция ~0,500л/мин. За два часа работа температурата на електролита се беше покачила с около 5 градуса(на усет). Захранващият кабел също се беше позатоплил.
Получените резултати бяха очаквани.
Пластините са отлично почистени, но не са подготвени по описаната от Боб Бойс технология.
Ясно ми е че нищо ново и интересно не ви казвам. Но предстои добавяне на още 20 пластини и захранване с честоти.
EDM electronics:
Здравей Smileface !
От снимките ти виждам, че работиш качествено и кадърно, всичко си направил така както би трябвало да бъде с инокс и т.н.
Мисля ще е добре обаче дупките долу на плочите, тези които служат за обезвъздушаването и изравняването на нивото на електролита, да са разположени от единия край а не в средата, и после наредени шахматно в клетката.
Ако са на едно ниво ще имаш по-голяма утечка и по-ниско КПД. А най-добре би било въобще тези отвори да ги няма, но това е друг тема.
Това там долу пред клетката електрическа помпа ли е ?
Какво е разстоянието между плочите ти ?
Дебита на получения газ, който си получил ще е достатъчен за малка горелка, но ще е идеален за вграждане в автомобил.
Smileface:
Приложих PDF с изгледи и скици.
Това долу е водна помпа. Когато не е включена газта бълбука с неравномерни паузи. Главната причина за нейното присъствие е че гоня компактност. Размерите на клетката ще са колкото голям акумулатор.Уплътненията м/у пластините са от гума 2мм. Потока на електролита ще улеснява отлепването на мехурчетата от пластините. Освен това ще се наложи монтиране на интеркулер, а тогава помпата е задължителна.
Зная, че се получава частичен пробив заради отворите в пластините. Но няма друг начин. Важно е да е лесно обслужваем.
Оставил съм възможност към сепаратора за монтиране на система от нивомер и добавяне на вода.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия