Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти

Още един електролизер

(1/9) > >>

Smileface:
Привет Приятели,
В отрязаният акумулатор поставихме 6 кетки с по 8 плочи с дебелина 1.5mm. Отстоянието м/у всяка пластина ~1.5мм. Всеки пакт е укрепен с полиамидни болтове. Последователно клетките са захванати с месингови шпилки.
Работната площ на пластината е 130х150мм.=195 кв.см., от там ако правилно смятам, площа е 195кв.см.Х8бр.Х2=3120, 3120-(195Х2)=2730 кв.см. една клетка. 2730х6=16380 кв.см. за целият електролизер.
Започнах почистването на плочите с ~7% разтвор на NaOH с дестилирана вода,12V-4A. Снимката е направена след 8часа, през които тока не се промени! На снимката може да видите дъното на кутията през електролита. Той си е прозрачен. Ако има жълт отенък, то е пренебрежимо малък.
Забележете различният цвят челно на пластините. За това обърнах кабелите на захранването. Искам да видя дали ще се изравни покритието или просто ще се размени в/у плочите.
Приемаме че на повърхноста на плочите се получава слой с дебелина няколко стотин ангстрьома със съдържание:

Елемент Al   Si   Cl   K   Ca   Cr   Fe   Cu
    ~%    1,10   0,55   0,20   0,60   0,40   1,60   94,00   0,65
(цитат "Kvant 4.doc" "The Foundation of Physchemistry of Micro World" стр.180)

Понеже всяка система се стреми да бъде в равновесие се получават нови елементи от свободните електрони и протони.

Имам и добра продукция за този ампераж. Не съм я мерил, понеже нямам възможност заради аспирацията, а и нещата са ясни докато не "зашият" импулсите.

Тази вечер ще ми донесат и водната помпа за "сухата" клетка в дясно на снимката  :). Реплика от "EBN". Още не съм я виждал и не зная какъв ще и е дебита.

Колеги, моля да кажете какво мислите по случая.

mzk:
Красиво, красиво... Това вдясно зад акумулатора дори още по- красиво :)

Успех с опитите!

ПС: местя темата в раздел "Вашите експерименти".

Smileface:
Благодаря ти, mzk!

Минусовите пластини потъмняват. След като размених кабелите, пластините си размениха цветовете.
Ще го помпам така до края на деня.
В понеделник, живот и здраве, започваме "шиенето" с импулси.

До скоро...

mzk:
От едната страна стават лилави, а от другата страна са леко кафяви (като ръждясали). Това е самото кондициониране на плочите. И при мен са такива като ги извадих от кутията. Не знам обаче кога са напълно готови...

Боб Бойс показваше такива плочи в последното интервю, което пуснах във форума, и кзва, че са "кондиционирани".

Smileface:
Разполагаме със всякъкво ел. оборудване, понеже проектираме и произвеждаме всякъкви историйки.
Можеме през LPT порта на PC-то да пуснеме сигнал с разделителна способност до 1,3 микро секунди. Това е най лесният начин за правене на пакети.
Та да се върна на думата. Взехме от склада първия траф който видяхме и захранихме клетката с 40V-4,5A и обикновена чешмяна вода. Имаше някаква продукция, но нямахме време. Клиент ни прекъсна.
За мен е възможно да се получи достатъчно добра продукция с обикновена вода за захранването на ДВГ

Пристигна ми помпата и почвам преходниците на струга. Помпата е на 12 волта Bosch, струва 150 лв. Заболя ме джоба. Има нек'в номер с маркер 107696. Дебита и е умопомрачителен.

До скоро!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия