Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Антиматерия какво е това в същност
Радико:
А и да добавя:
Димитре не ме питай от къде знам, че при заварките се отделят позитрони, знам го още от времето на социализма.
dmitarp:
Не те питам, само констатирах, че 0х100, или 0х1000 пак е нула. Не е въпроса дали се отделят позитрони, въпроса е че тяхната концентрация е нищожна, иначе нямаше да съществува професията заварчик.
juliang:
Радико, може и да има, но ... какво от това? За да се образуват тези позитрони е изхарчена енергия (ел. енергия на електрожена) и микросекунди след образуването им те анихилират отдавайки тая енергия.
Да повторя - не е проблем да се получи позитрон, проблема е да се получат смислено количество позитрони и огромния проблем е тия позитрони да се запазят. Точно като термоядрения синтез - имаш водород, нагряваш го с лазер и е ти термоядрена реакция. На теория е лесно, въпроса е в практическото изпълнение...
технократ:
--- Цитат на: dmitarp в Септември 03, 2019, 12:44:35 pm ---Това не съм го измислил, това е факт. 85% от природната радиактивност в човека се дължи на природния изотоп калий 40. И това е факт. Целогодишно си облъчван вътршно от него, няма как да се отървеш. Облъчването е със скорост около 4300 разпада за секунда, един много малък дял се пада на бета + разпада, който ражда позитроните.
--- Край на цитат ---
Сега се запознах от руската педия.
https://ru.wikipedia.org/wiki/Калий-40
Ако си забелязал обаче калий 40 се разпада в човешкият организъм по две направления, единият е бета разпада другите са чрез К-захват, при който обаче много малко позитрони се отделят.
β−-распад (вероятность 89,28±0,13 %)
захват орбитального электрона (вероятность 10,72±0,13 %)
β−-распад (вероятность 89,28±0,13 %)
захват орбитального электрона (вероятность 10,72±0,13 %)
И добре че е така, защото ако имаше превес във позитронният разпад, едва ли щеше да има живи организми.
технократ:
Интересно откъде се взима в природата този изотоп на калия. Най вероятно да се получава от заредените космически лъчения, които пристигат на земята в много малко количество. То и за хелий 3 който го има на луната, се смята че става от литий и хелиеви ядра. Луната няма атмосфера и магнитно поле за да възпират значително слънчевият вятър.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия