Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата

Електролизен апарат за заваряване с Браун газ

<< < (20/40) > >>

bugman:
А ся, де? ??? Това, освен, че нямам право и основание да го правя, не намирам за полезно, редно или уместно. А и кой съм аз, та да давам оценка на който и да е тук, още повече в сфера, която още изучавам!?

Според мен темата си върви добре - градивна е, има различни мнения и идеи, какво повече!?  :)

h2motor:
bugman - при изгаряне на този газ се получава вода , не става за заваряване защото средата е окисляваща. Просто не става, въобще не става за тази работа и ако не ти харесва онази руска джаджа то горелката с този газ още по зле. Не със 150 литра в минута а с 1500 да бъде резултата ще е повече от лош. Този газ става да нагрееш и разтопиш нещо което съдържа въглерод или силиций, пламъка като пипне такъв материал го нагрява така че го изпарява. Но например метал който бързо топлоотдава като мед или алуминий, сребро се загряват до много по ниски температури, този пламък въобще няма собствена температура и особено ако газа е чист. При него няма такова нещо като температура на пламъка. Въпреки че може да намериш информация че някои хора са я измерили, това се дължи на факта че по инерция те са свикнали пламък ли е да има собствена температура и са мерили и са отчели някаква стойност обаче тя е била температурата на термометъра но не и на пламъка. Някои твърдят че била 800 градуса по Целзий, друг пък е топил с този пламък керамика :) Според мен за сега нищо не прави а събери първо информация, разгледай казуса първо чисто теоретично.

PyroVeso:

--- Цитат на: h2motor в Април 18, 2017, 03:44:39 am ---...този пламък въобще няма собствена температура и особено ако газа е чист...

--- Край на цитат ---
Имам приятел с професионална машина за Браун-газ (до колкото си спомням - американска). Използва я точно за заваряване/запояване. Споделял ми е, че ако не сипе ацетон или газ в последния преходен съд, спойките му, особено тези, които съдържат метали, стават некачествени. Освен това, споменатото "подобрение" правело пламъкът видим и много по-удобен за работа. Та изглежда колегата h2motor наистина е прав. Преминавайки през обема ацетон или газ (все летливи, въглерод-съдържащи горива), Браун-газът неминуемо увлича техни пари, които след това изгарят заедно с него и правят пламъкът по-редукционен, като изчерпват част от кислорода му. Освен това въглеродното съдържание на горивните пари оцветява пламъка в познатия ни жълтеникаво-оранжев цвят, вероятно по този начин докарвайки и някаква по-постоянна температура на горенето.

bugman:

--- Цитат на: h2motor в Април 18, 2017, 03:44:39 am ---Според мен за сега нищо не прави а събери първо информация, разгледай казуса първо чисто теоретично.

--- Край на цитат ---

Да, да - така правя, колкото и да ме сърби да започна.
Дал съм си още-малко време да до-наредя нещата в главата и после почвам... ::)

--- Цитат на: PyroVeso в Април 18, 2017, 06:21:17 am ---Преминавайки през обема ацетон или газ (все летливи, въглерод-съдържащи горива), Браун-газът неминуемо увлича техни пари, които след това изгарят заедно с него и правят пламъкът по-редукционен, като изчерпват част от кислорода му. Освен това въглеродното съдържание на горивните пари оцветява пламъка в познатия ни жълтеникаво-оранжев цвят, вероятно по този начин докарвайки и някаква по-постоянна температура на горенето.

--- Край на цитат ---
Благодаря! Имам я предвид и тази екстра.  ;)

Колеги, предлагам да не се занимаваме с въпросът "дали" може..., а как да заваряваме с БГ.

И като сложа "картите на масата", от гледна точка на дизайна и конструкцията, нещата са почти наредени, но от гледна точка на захранването са зле.

Тъй-като не ни интересува КПД и подобни, а знаем, че ще се използва в работилница с ток 220V - засега се знае, че тестовете ще започнат с такъв, трябва да обмислим прав или променлив ще е тока и да начертаем някаква схема. Най-елементарната схема, като знаем че ще ни трябва, един датчик за налягане, който да изключва захранването при превишаване на налягане, примерно - 0,5 bar., както и един предпазител, примерно - 4А.  :-X 

Михаил Кузмов:
В допълнение към написаното от PyroVeso, ще добавя какво пише George Wiseman в книга 2.
https://1drv.ms/i/s!ArVpX6buCswUg0u7siNYzAU9dUWm             Той нарича това Modifier Tank.
https://1drv.ms/i/s!ArVpX6buCswUg0q3vYNmgolenMni
Ако имаш проблем с разбирането на шибания език ще се намери преводач.
Така, с риск да стана досаден обобщавам.
1/Ако държиш да заваряваш само с продуктите на електролизата, трябва да правиш разделителен (на газовете) електролизер. Така чрез вентилите на горелката, ще можеш да правиш желаната стехиометрия различна от 2:1 водород:кислород.
2/Ако правиш по лесният електролизер, задължително използваш този Midifier Tank. За него има по спец. изисквания за които пише G.W. на стр.43. Обратният огън е особено нежелателен. Аз не съм правил такъв.                                                                                                 
                                                 По трудният електролизер е абсолютно безопасен.
Захранването не е проблем щом нямаш изисквания!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия