Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Електролизен апарат за заваряване с Браун газ
june1900:
Мори Кинг казва, че водата трябва да се кавитира ПРЕДИ електролизата. http://mazeto.net/index.php/topic,9985.msg85258.html#msg85258
Браун-газа НЕ Е просто пропорция между Н и О, а е плазмено тяло, представляващо "електрически изменена молекула", както го наричат на някои места. Действителния Браун-газ се съдържа СРЕД Н-то и О-то от електролизерите. Онези със сухите клетки го отчитат това, като наличие на нещо трето, но го наричат "следи от моноатомен газ".
Оттук насетне въпросът опира до това - КОИ електролизери имат някаква особеност в конструкцията си, така че непреднамерено (или преднамерено) на определено място от цикъла им да се случва кавитация на елекролита. Тези електролизери се отличават много от останалите апарати, които се възприемат като посредствени и на практика обикновени електролизери, демек водородни, пък било то и водородно-кислородни (пропорция между Н и О).
За самия Браун-газ не е нужен много ток. Това е така поради факта, че прекурсора за образуването на Браун-газ (плазмено тяло) е кавитацията на материала (чиста вода, защото за Браун-газ е нужна чиста вода, а електролит е нужен за обикновената електролиза и за ННО-електролизата). При кавитацията водните клъстери от много молекули се разпадат на по-дребни молекулни гроздове, и това понижава нужното напрежение за разделянето им на атоми.
Когато това разделяне се случва в условия на постоянна кавитация, се образуват тороидни гердани от плазмени тела (произлезли от атомите на Н и О). И това е самия Браун-газ, който в момента се получава най-вече случайно, в електролизерите с непреднамерена кавитация някъде в цикъла си.
С други думи...
Ако се ползва атомизираща ултразвукова дюза, която да прави фина мъгла от нано-капчици... и тази мъгла навлезе между електродните плочи... би трябвало самата електролиза да отнеме много по-малко ток за процеса на разделянето.
Dedo pop:
Поспри с фантазийте. Уля се.
h2motor:
dymelsoft - написах повече отколкото на пръв поглед изглежда че е написано. Напрежението на единичната клетка е много важен фактор, дори да няма никакви утечки на ток и клетката да е една единственна при 1.8 волта ефективността и е 85% и само 15% превръща в топлина, при 2.4 волта е 60% и 40 % от енергията се превръща в топлина. На така както съм го написал електролиза има при много по ниски стойности на напрежението, друг е въпроса че съм забравил да напиша как ще се поддържат електродите във форма :)
Доколкото разбирам ти регулираш мощността - количеството енергия което подаваш, но тока има две характеристики - напрежение и големина, когато намаляваш или увеличиш която и да е от тях ти променяш подаваната мощност, ако накъсаш на импулси подавания прав ток пак това правиш - клетката е определен капацитет и нарязвайки на импулси тока към нея влияеш и на напрежението и на тока който подаваш. Те казват регулиране по големина на тока, ОК но то не е по големина защото големината на тока се регулира чрез съпротивление - ограничава. Така че работата пак стига до дай схема да видим как се регулира :)
- ЗАБРАВИЛ съм да напиша по горе, при формиране на клетка налепа по електродите не бива да се пипа с ръка, защото това нещо е силно токсично, също при сушенето ако се ползва вентилатор задължително да се диша през маска и да не се прави в жилищни помещения.
bugman:
Даммм - зе да става интересно... 8)
Благодаря за участието, ще препрочитам и усмислям интересните постове, още... :)
Сега да споделя докъде в теорията съм аз:
Вчера се консултирах с двама господа, които произвеждат електолизери по поръчка - без да съм сигурен колко е обективно, но тяхното мнение бе, че за заваряване на тънка стомана не ми трябват желаните от мен количества от 20-30лт., а доста по малко, така че може-би ще е правилно да сваля летвата на нещо, като 10л/мин, така ще мога да използвам за тестовете - едно, ретро захранване: 12/24V 30/15A прав/променлив ток.
Четейки и чешейки се по главата, стигам до заключението, че май с това приложение съм изтеглил "късата клечка", защото за качествена заварка ще се налага, операторът да има контрол върху: дебита; скоростта, качеството и съотношението на газовете. Това прави клетката по-специална и трудна за изпълнение. Вероятно, това е и причината Браун да е патентовал, именно.. - заваряването и.в патентът му да участват различни видове клетки, които да могат да се "връзват" в различни системи - в зависимост от приложението.
Дали заради горните факти, или просто за спорта, но взех да си мисля някакви свои клетки и идеите ми вървят към тунинхована суха или нещо, като хибридна - между двата вида... :o
Колкото до кавитацията, незнам дали и до каква степен участва, но вярвам, че ще е добре да се впрегне и тя в системата. По тоя повод си мислех за конструкция с правоъгълни ламели от тънка стомана, така, че да са свободни в единият си край, така, че да могат да вибрират. А който си е играл повече с магнити да каже дали те няма да помогнат, ако са разположени между ламелите или на самите тях и евентуално от "магнитна" или "немагнитна" стомана ще е по-добре да бъдат!?
Михаил Кузмов:
Ейй, bugman толкова се напъвахме и не успяхме да те откажем. Браво упорит си! Обаче, тия твои двама консултанти нещо са те метнали! Стомана ще завариш с браун газ на куково лято! Освен ако са ти демонстрирали тайнствен метод!
Впрочем, като си се чесал по главата, си стигнал до умно заключение! Съотношението на газовете. Другият контрол е лесен.
Ако имаш друго съотношение различно от 2:1 водород:кислород това не е браун газ. Това се постига с по различен електролизер,
конструкцията на който разделя водорода и кислорода.
Хеле пък там ако вложиш кавитация,атомизиране, магнити и вибрация, няма да имаш равен на себе си! 8)
Най вече ако вместо SS316L направиш плочите от проста ламарина, след час работа ще имаш на дъното само кал и никакви плочи!
Е може и повече от час да изкара! ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия