Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Електролизен апарат за заваряване с Браун газ
Михаил Кузмов:
van-чо вземи се наспи бе човек! Какво е това писане в 02:31:35 след полунощ!
sorrry:
20-30 литра на минута са кубик- два на час. При що годе добър електролизер ще са нужни около 3 до 7 киловата захранване, а може и повече. Имай предвид, че с такова количество може да се подгрява желязо за рязане с резак с прилична дебелина, примерно 150 мм. Един милиметър е достатъчно тънко и за по-малко производителност. В София в Надежда има фирма която произвежда електролизери за почистване на двигатели. Предполагам, ако си действително заинтересуван и ги попиташ на място за детайли по устройството, едва ли ще ти откажат съдействие, но знам ли. Все пак мисля, че директно от мрежата ще е трудно за управление, така че пак припомням да си използваш телоподаващото като токоизточник.
bugman:
Планово съм заложил на 20-30л. защото при заваряването, когато имам задача за челно, е много възможно да се изисква определена бързина и ми се струва, че 10л/мин. може и да не стигнат. Системата на захранването ще се изработи, така, че клетката да произвежда само толкова, колкото ми е необходимо, тоест излишната мощност няма как да ми пречи... Консултирал съм с няколко от производителите на електролизни клетки, които бяха достатъчно отзивчиви и получих интересни съвети и насоки, но в крайна сметка реших сам да си направя клетката, още повече, че не открих никой, който да е използвал, успешно електролизата за приложението към което съм се насочил. Към тоя момент ми се струва, че едва ли има универсална клетка и по-скоро - за различните приложения са необходими, както различни конструкций, така и различни захранвания...
Телоподаващото ми е от основните инструменти и ще "играе" заедно с клетката, така, че мисля е по-добре, да не го закачаме... ;)
sorrry:
Не е нужно да правиш някакви интервенции по телачката, освен от клемите за ръкохватката и масата да дръпнеш още по един извод за електролизера. Регулирането на включване и изключване, ако не ти се ползва електроника, става с обикновен пресостат за ниско налягане (примерно за Юнга), а потреблението на газ можеш да регулираш с редуцир винтил. За горелка е почти задължително да е със свръхзвукова дюза, тоест не с цилиндрично сечение , а с конично, и по възможност по-дълъг конус. Така гарантира студена дюза и предпазва от обратен удар.
Все пак подкрепям мненията на колегите за допълнителен въглеводороден бъбъл.
Успех! :)
juliang:
Желязото има специфична топлоемкост 450 джаула за килограм за градус.
Да приемем че трябва да сгрееш само 100 грама желязо до 1000 градуса. Това са 45 000 джаула, или 45 килоджаула.
Да минем на водорода. Един литър водород при атмосферно налягане и стайна температура тежи малко под 90 милиграма. Да кажем 0.1 грам. Един грам водород дава към 140 килоджаула енергия като се изгори. Демек една десета ще ти даде 14 килоджаула.
Накратко - за да загрееш 100 грама желязо с 1000 градуса ще са ти необходими около 3 литра водород.
Сега да минем на времето... Все си мисля че ако загряваш метала за над 5-6 секунди, то едва ли ще можеш да правиш някаква заварка. Тоест ти трябват 3 литра всеки 6 секунди, или около 30 литра на минута.
Това са грубите сметки - 30 литра водорд на минута за да грееш 100 грама желязо. И то ако влагаш 100% от енергията в загряването без никакви загуби, което при заваряването е невъзможно. И то само до 1000 градуса, което е недостатъчно за заваряване. И то само на 100 грама желязо, което е смешно като количество- това е теглото две гайки М18.
Ако някой намира грешка в сметките - моля да ми каже. Ако няма грешка ... ще ти трябва поне 10 пъти повече водород за да заваряваш дори и една тръба 2" или някакъв по-дебел профил. А 300 литра на минута водород ... просто не знам как ще го получаваш.
Всичко започва със сметки на листче хартия, а не със сглобяване на клетката ... :) Направи си сметките сам, и после вече си мисли как и дали изобщо можеш да извадиш такова количество водород. Тия 30 литра на минута към които си се устремил няма да ти стигнат за нищо. Да не кажеш че не съм ти казал предварително :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия