Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Електролизен апарат за заваряване с Браун газ
Михаил Кузмов:
При мен принтирането се оказа добър вариант. Мога да си правя записки по полетата. Препоръчвам.
Отлично Коце!
bugman:
Благодаря много, колеги! :D
Прегледах набързо книгата и веднага ми направи впечатление, удивителната прилика с българското издание на Юл Браун. Все пак се надявам, че ще намеря и нещо различно и полезно.
Михаил Кузмов, аз пък правя обратното - принтирам оригинала и правя записки по електронно копие, така, корекциите могат да бъдат много по обширни и удобни за нанасяне... :)
PyroVeso:
Твърдеше се, че брауновият газ има някакви "чудодейни свойства" и не е проста смес от водород и кислород. Въртяха се спинове и какво ли не. Сега пък се оказва обратното...
И въобще - за пореден път ще се окаже, че азбучни истини от учебниците по химия са представени по "малко по-така" начин на абдалите, за да им се вземат парите за "великите" разработки.
Освен това 12V на 2 пастини (а те са точно толкова, нищо че са много на брой...) си е чисто разхищение на електроенергия. Електродният потенциал на двойката водород/кислород е 1,23V или около 10 пъти по-ниско... С напрежение 12V бих направил 9 свързани последователно електролизера и на бас на каквото кажете, че ще изкарам поне 5 пъти повече газ за същите ват-часове от мрежата. Само някой да не се изцепи, че съм постигнал свръхединичност...
Михаил Кузмов:
Всичко зависи от това, колко сериозно гледаш на нещата! При мен всичко е минал през практическо изпълнение, вложени средства, време, труд, проверка! Както написах по рано, книгите са ценни но за начало. Например реално повиших препоръчаните от G.W. см² за всеки ампер протичащ ток от 26 на 30. Това подобри поддържането на по ниска температура на електролита, което от своя страна, намали изпарението, респективно имаме по добър газ. Разбира се това са компромисни цифри. Принципно колкото повече по добре, но от друга страна електролизера набъбва като размер и цена. Тези 30 см²/А спестяват допълнително влагане на енергия като охлаждане или циркулация на електролита през охладители при продължителна работа. И още мн. "тънкости" не описани в book 2.
PyroVeso:
van, надушвам нещо проблеми с егото и самоконтрола... Също и приказки изпреварващи мисълта...
Случва се и от тоци да разбираме, представи си. Само че тоците в разтвор не са като тоците в проводник, понеже там токоносителите са йони, с противойонни атмосфери и поради това - бавноподвижни, с голямо триене в средата (което загрява), с натрупване на мехурчета по повърхността на електрода (което спира процеса), и с разрушаване на електрода (ако се превиши определен ампераж на см2 от повърхността). Има си цяла наука по въпроса - електрохимия се нарича. PWM-а с нисък коефициент на запълване при 12V е ефективно 1,3-1,5V, само че с допълнителния бонус за ударност и периодичност, което отпъжда мехурчетата и подобрява дифузните процеси (по-точно - оставя им време да протекат, без през това време да се харчи ток). От тази гледна точка можеш да действаш и със 100V при 1,5% запълване на PWM-a.
Та къде е чудото, не разбрах?
Ето - бат' Мишо си е играл и е проверил нещата на практика. Аз също съм си играл преди години, но не открих никаква свръхединичност. И понеже нито съм бижутер, нито режа скали, електролизерът така си и остана да събира прах на тавана.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия