Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини
Саморегулиране на топлинни инсталации
Ksurnev:
Едно време, когато бях много малък, в селото на дядо ми нямаше ток. Радиоапаратите бяха само два за цялото село. Единия радиоапарат се захранваше от газена лампа, върху която се нахлузваше една роза, като абажур от плстини - медни и желязни запоени последователно.
Демек, батерия от термодвойки.
Лампата ги нагряваше отвътре, а се охлаждаха от въздуха. Това животно даваше 80 волта право и радиото работеше стабилно. Купуваха само мокри елементи за отоплението на лампите. На тази база може да се измисли нещо с по-добри термодвойки.
Най-вероятно може да се завари на ролков пункшвайц лесно.
krasias:
Дядо попе, наистина гениално си го замислил, имаше такава разработка на БМВ мисля и там вадеха около киловат на изхода от топлината на изгорелите газове. Вярно че енергията е малко от пелтиетата но колкото да завърти една малка помпа ще има ток. То зависи и колко пелтиета ще поставиш, а те вече могат да се намерят и за по 5-6 лева. Ksurnev термодвойки се лепят много лесно, взимаш едно метално канче може алуминиево или от консервна кутия, слагаш готварска сол. Добавяш вода ама малко така че разтвора да стане много наситен повечето сол може да остане неразтворена. Трябват ти 60 волта може и променливо напрежение поне 2 ампера. Единия край връзваш за канчето със солта, взимаш двата метала и леко ги засукваш от едната страна. Закачаш другия край за засуканите метали, хващаш с клещите и пипаш леко със засукания край в солта. След три четири такива докосвания до соления разтвор ще имаш идеално залепена термодвойка. Това е стара и изпитана кипаджииска рецепта.
Dedo pop:
Това за БМВ го четох преди 1-2-3 години. Сетили са се 30 години след мен! Но и те ще стигнат до моя извод че енергийния баланс не се връзва или ще е на ръба , което не е удачно за серийно вграждане.Проблема при многото пелтиета е че не можеш да им осигуриш еднакъв режим на работа /температурна разлика/ и тези с по нисък да го кажем добив ще товарят тези с по голям. Същото като при фотоволтаиците. Мисля че може да се намери някакво решение но това вече ще усложни системата и ще намали надежността и.
krasias:
Дядо попе, всичко което казваш е точно така, но тук трябва да се изкарат няколко вата да задвижат малка циркулационна помпа, което според мен не е трудна задача. То проблеми има винаги и навсякъде но нали сме за това да ги решаваме.
Аtos:
Дедо попе, с това и аз се бях заигравал(само на теория) и ето докъде стигнах:
krasias, я обясни по-подробно за залепването, че не мога да си го представя така, а ме заинтригува?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия