Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Gerson Silva Paiva бразилския репликатор на Капанадзе
plcsoft:
--- Цитат на: mzk в Ноември 07, 2016, 10:24:22 am ---@plcsoft, така свързана сондата на осцилоскопа практически шунтира захранването през масата на осцилоскопа. Вероятно обяснение на изгорелите кабеляци.
--- Край на цитат ---
Не е шунтирано. Просто съм пропуснал да нарисувам че и сондата на канал 1 е през една навивка близо до първичната намотка. Сега се сетих. Все пак искате да си припомня неща от преди 6-7 години.
coke2k:
КОМПТЪНОВ ЕФЕКТ
Еластично разсейване на електромагнитно лъчение от свободни или слабосвързани електрони, при което разсеяното лъчение е с по-малка честота от падащото. Открит през 1922.
Комптънова честота 1.236х10^20 Hz
http://forum.xnetbg.net/index.php?topic=3772.15
http://www.helical-structures.org/index_bulg.htm
Някой който разбира“ ако може да опрости нещата да видим дали ще излезе нещо интересно.
mzk:
plcsoft, само за протокола:
- на вторичната нямаш заземявания (занулявания?), т.е. изцяло е (галванично) изолирана от първичната?
Иначе при 100V входно и отношение на намотките около 1:250 това са си над 25kV на изхода. Като добавиш формата на сигнала (не синусоидален, а правоъгълник -> фронтове) + евентуални резонансни ефекти разни, може да стане и още повече. Доста деликатно за обезопасяване.
Преди около година и половина правих едни експерименти с различни (маломощни) захранвания, но видях, че настройката на една *подобна* система е в пъти по-проста при синусоидален сигнал спрямо правоъгълника (период + коефициент на запълване, които ми даваха сериозни отклонения в хармониците, а и на фундаменталната честота).
plcsoft:
--- Цитат на: mzk в Ноември 07, 2016, 10:50:32 pm ---plcsoft, само за протокола:
- на вторичната нямаш заземявания (занулявания?), т.е. изцяло е (галванично) изолирана от първичната?
--- Край на цитат ---
Точно така при този експеримент нямаше заземяване. Но, иначе съм ползвал заземяване при експериментите.
--- Цитат на: mzk в Ноември 07, 2016, 10:50:32 pm ---
Иначе при 100V входно и отношение на намотките около 1:250 това са си над 25kV на изхода. Като добавиш формата на сигнала (не синусоидален, а правоъгълник -> фронтове) + евентуални резонансни ефекти разни, може да стане и още повече. Доста деликатно за обезопасяване.
--- Край на цитат ---
Там е работата че, напрежението беше 18-20 волта(никога не съм ползвал напрежение от порядъка на 100волта, нямах такива транзистори) а, консумираният ток около 1-2 ампера. Напрежението което се подаваше към първичният резонансен кръг беше правоъгълни импулси със малък коефицент на запълване. Но магнитното поле на самата първична намотка си беше чиста синосуида. Аналогично и за вторичната намотка. За това са тези донастройващи кондензатори!?
--- Цитат на: mzk в Ноември 07, 2016, 10:50:32 pm ---
Преди около година и половина правих едни експерименти с различни (маломощни) захранвания, но видях, че настройката на една *подобна* система е в пъти по-проста при синусоидален сигнал спрямо правоъгълника (период + коефициент на запълване, които ми даваха сериозни отклонения в хармониците, а и на фундаменталната честота).
--- Край на цитат ---
Настройките и на двата резонансни кръга съм правил на фундаменталната честота, и чиста синусоида.
mzk:
Точно така, асоциацията ми е неправилна. Просто в моите експерименти не съм съгласувал двете страни, тогава търсех собствената резонансна честота на вторичната (без кондензатор в допълнение).
plcsoft, ако имаш време хвърли един поглед на тази тема:
http://analogov.com/showthread.php?tid=37
Донякъде кореспондира с патента на бразилеца (на когото аз нямам достатъчна мотивация да вярвам все още). Моето виждане е, че някои хора са усвоили метод за далчено безжично предаване (по-точно приемане) на енергия.
ПС: посоченият линк може да е интересен и на mito_kupona, частта с модулациите...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия