Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
технократ:
--- Цитат на: atos в Юни 05, 2019, 06:12:16 pm ---Dinev, първата част от изречението (тази в зелено) е вярна!
Втората част (в кафяво) обаче НЕ Е!
Една и съща сила, приложена за еднакъв интервал от време на различни по маса тела наистина им придава различни скорости (и оттам - различни са ускоренията), но изразходената енергия е еднаква! Натрупаната в тях кинетична (фиктивна) енергия също ще е еднаква!
По-масивното тяло ще получи по-малка скорост.
По-лекото - по-голяма. Разликата в ускоренията ще е обратно пропорционална на разликата в масите.
Защото, за да спреш кое и да е от тези тела, трябва да изразходиш еднаква енергия (говорим за идеален случай)!
--- Край на цитат ---
Напълно си прав, кинетичната енергия на тяло, се извежда по формулата T=m.v^2/2 Динев е в голяма заблуда.
Радико:
Атос ти си четвъртия или петия които се опитва да му го обясни, интересно дали наи после ще вдене къде греши.
Аtos:
Мисля, че го обърква представата за инертността на масата...
Ако беше прав, нямаше за една конска сила да е равнозначно дали 75 кг/сек на метър или 1 кг. на 75 метра за 1 сек.
Нямаше и как да се унифицира мярка за мощност!
kd_dinev:
Технократ,ти по коя формула мислиш,че изчислявам енергията на движещите се тела?atos не е съгласен с нея,така че ако някой е в заблуждение,това не съм аз...Ша вдена Радико,ша вдена...А ти ще вденеш ли това?Ако в магнитно поле създавано от постоянни магнити с индукция 1 Тесла поставим два проводника с еднаква дължина от 2метра и пропуснем през тях ток от 1000Ампера при постоянно напрежение от един 1Волт според теб каква сила ще им действа за 0,05сек и каква скорост ще имат след края на действието й?Проводниците са разположени успоредно на магнитните силови линии.Единият проводник има маса 1кг, другият 3кг.Ми не бе atos не ме обърква представата за инертността на масите-теб те обърква.Колкото по малка е масата,толкова по малка инертност,ако приложиш много голяма сила за много малко време ще получиш много голяма скорост и тъй като кинетичната енергия расте с квадрата на скороста познай какви ще са резултатите.Този пример с конската сила не го даваш за първи път,но той се отнася до кон издигаш маса от 1кг в гравитационното поле на земята.Интересно ако я дърпа със същата сила по хоризонтална равнина какво би се получило?Колега mind,offf извинявам се че ви нарекох колега,все пак от поста ви разбрах,че понеже не сте станал посредствен музикант сте станал гений в своята област,разбирам че не е редно да ви губя времето и да очаквам отговора на моя въпрос...
juliang:
Мисля че Динев е прав за някои неща:
На тяло с маса 1 килограм прилагаме сила от 1 нютон в продължение на 1 секунда. То получава ускорение от 1 м/сек2 и след 1 секунда ще се движи със скорост 1 м/сек. Кинетичната му енергия ще е 0.5 джаула.
Нека тялото е 2 килограма, всичко друго се запазва. Скоростта му ще е 0.5 м/сек. Кинетичната му енергия ще е 0.25 джаула.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия