Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (150/353) > >>

Ksurnev:
Отговор #748:
Механиката има три дяла: Статика, Динамика и Кинематика.
Като омотате трите дяла, Омотавате и разсъжденията си. Оттам нататък почва валеж на БИСЕРИ и Клавиатурен ПЪРХОТ.

mind:

--- Цитат на: juliang в Юни 07, 2019, 10:01:20 pm ---Мисля че Динев е прав за някои неща:
На тяло с маса 1 килограм прилагаме сила от 1 нютон в продължение на 1 секунда. То получава ускорение от 1 м/сек2 и след 1 секунда ще се движи със скорост 1 м/сек. Кинетичната му енергия ще е 0.5 джаула.
Нека тялото е 2 килограма, всичко друго се запазва. Скоростта му ще е 0.5 м/сек. Кинетичната му енергия ще е 0.25 джаула.

--- Край на цитат ---
Да и какво странно има?
Като превърнеш кинетичната енергия в работа - J = N.m - се получава следното:
Първото е изминало 1 метър за 1 секунда - 0,5 = N.1  ; N = 0,5
Второто е изминало 0,5 метра за 1 секунда - 0,25 = N.0,5  ; N = 0,5
Тоест, след тази 1 секунда, двете тела ще осигурят еднаква сила.

kd_dinev, правилно сте разбрали, така смятам. Този въпрос е бил дебат и в научните среди, но понеже е доста философско съждение и предвид това, че влизате в темата като Клинт Истууд в каубойски бар, не мисля да се обяснявам, а и едва ли ще ме разберете.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Юни 07, 2019, 10:01:20 pm ---На тяло с маса 1 килограм прилагаме сила от 1 нютон в продължение на 1 секунда. То получава ускорение от 1 м/сек2 и след 1 секунда ще се движи със скорост 1 м/сек. Кинетичната му енергия ще е 0.5 джаула.

--- Край на цитат ---
juliang, обяснете сега как така когато прилагате 1 Нютон за една секунда върху 1 килограм маса и е ускорявате до скорост 1 метър за секунда получихте 0.5 Joules. Може да имате някаква друга дефиниция за Joule:
https://en.wikipedia.org/wiki/Joule , понеже в противен случай ми се губи 50% от енергията или по точно другите 0.5  Joules

dmitarp:
Кой е казал, че някой е изразходил 1 J енергия, че да се губи половината. След една секунда тялото ще има скорост 1 m/s, но ще е изминало само 0.5 м. Която и формула да използваш за енергията ще получиш 0.5 J. Мисля, че сам можеш да стигнеш до този извод, ако не,  отваряй учебниците по математика и теоретична механика.

kd_dinev:
mind,ваше право е дали ще отговорите или не,сама по себе си липсата на отговор е някакъв отговор.Попитах защото сте изтипосали цитата на челно място,демек вижте го-той нищо не разбира и смята една и съща сила за две различни.Сам споменавате,че въпросът е бил обект на научен дебат,което означава,че подлежи на дискусия и различни групи учени са защитавали със сериозни аргументи едното или другото становище,още повече,че отговорът както казвате е философско съждение,а аз от личен професионален опит мога да ви кажа,че философските разсъждения далеч нямат характера на доказателство във физиката.Това че вие сте избрали едната страна в дискусията,а аз другата не означава кой знае какво... Що се отнася до конкретният ви отговор тук,както и този на dmitarp,още като видях какъв пример е дал Юлиан се сетих,че веднага ще се завайкате,ама той пътя така,пътя онака и т.н.Понеже,както отбелязах и преди професионалното ви високомерие е много голямо,четете отгоре,отгоре и се изказвате като последна инстанция свише.Аз имам впредвид много голяма сила,която действа на тяло с много малка маса,като под нейно действие импулса  на тялото се изменя за много кратко време.В такъв случай говорим за ударно действие на силата,при което както времето за действие на силата,така и пътя изминат от удряното тяло се пренебрегват.Например сила от 10000Нютона приложена върхутяло с маса от 1кг ще доведе до такава промяна в импулса му,че скоростта му ще нарасне до 100м/сек.Времето за действие на силата е 0,01сек,или по точно казано това е времето,за което тялото ще промени скоростта си,защото силата може да действа и за по кратко време.Ако приложим тази сила върху тяло с маса 100кг,то промяната на скоростта му за 0.01сек ще е само 1м/сек.Ако искате вие смятайте,кое тяло колко енергия в джаули ще притежава.Вече дадох и пример за такава сила.Еднородно магнитно поле с индуция 1Тесла,с поставен проводник в него с дължина 2метра,маса на проводника 1кг,по който пропускаме ток с големина 5000Ампера за 0.01сек.Ако напрежението на източника на ток е 1Волт,енергията,която ще ни е необходима е 50Джаула.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия