Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (6/351) > >>

kd_dinev:
Ще се опитам да ти дам такъв пример,макар че не знам доколко ще е коректен!Имаме две врати с еднаква площ,но с различни маси.Разположени са една до друга т.е. силата на атмосферното налягане и за двете е една и съща.Поради движението на въздуха налягането пред тях рязко пада.Заради натиска който ще окаже атмосферното налягане зад тях двете врати ще започнат да се ускоряват-като големината на ускорението би следвало да е една и съща за двете врати,но при удара в касите енергията,която ще отдадат съвсем няма да е еднаква според мен.И не случайно те попитах за механизма на топлообмена.Тъст ми беше леяр та долу горе съм запознат с нагряването и топенето на металите.Запознат съм много добре и с така нареченото брауново движение на молекулите.Въпроса ми беше защо и как става така,че като допреш по-топло до по-судено тяло след известно време температурите се изравняват по целия обем на двете тела?Известен ли ти е механизма по който става този процес?Защото съм чел доста но така и не намерих задоволитен отговор...

juliang:

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 08, 2016, 11:19:23 pm ---Ще се опитам да ти дам такъв пример,макар че не знам доколко ще е коректен!Имаме две врати с еднаква площ,но с различни маси.Разположени са една до друга т.е. силата на атмосферното налягане и за двете е една и съща.Поради движението на въздуха налягането пред тях рязко пада.Заради натиска който ще окаже атмосферното налягане зад тях двете врати ще започнат да се ускоряват-като големината на ускорението би следвало да е една и съща за двете врати,но при удара в касите енергията,която ще отдадат съвсем няма да е еднаква според мен.

--- Край на цитат ---
Взимаш една празна пластмасова бутилка 2 литра и една пълна бутилка 2 литра. Слагаш ги легнали и правиш течение с вентилатор, или духаш с уста. Гледаш в 2-та случая въздушния поток да е еднакъв. Мисля че и без да правиш опита ще ти е ясен резултата.
Още по-образно- взимаш гюле и балон с размера на гюлето. Духаш по едната сфера, после по другата. Познай какъв ще е резултата.
Да, ако духнеш балона със сила, която би задвижила гюлето, той ще придобие такава скорост, че при удара си ще има отдаде същата енергия като едва движещото се гюле.
Това е защото двете тела са "поели" един и същ ИМПУЛС, получили са еднакво количество ЕНЕРГИЯ. Но едното тяло ще се движи със 100 м/сек, другото с 0.1 м/сек. И при удара си в неподвижно препятствие ще отдадат едно и също количество енергия.

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 08, 2016, 11:19:23 pm ---...И не случайно те попитах за механизма на топлообмена.Тъст ми беше леяр та долу горе съм запознат с нагряването и топенето на металите.Запознат съм много добре и с така нареченото брауново движение на молекулите.Въпроса ми беше защо и как става така,че като допреш по-топло до по-судено тяло след известно време температурите се изравняват по целия обем на двете тела?Известен ли ти е механизма по който става този процес?Защото съм чел доста но така и не намерих задоволитен отговор...

--- Край на цитат ---
Допри един камертон до друг и ще разбереш.

kd_dinev:
Или не си вникнал внимателно в примера,който съм посочил или както обикновено просто ти е все едно какво коментираш,важното е да си против.Нямам идея какво точно искаш да духаш,но в случая става въпрос за две врати с еднаква площ,но с различни маси.Вратите са неподвижни защото атмосферното налягане от двете им страни е еднакво по големина.Ако по някаква причина налягането пред тях се понижи,то натиска на атмосферното налягане зад тях ще ги приведе в движение с ускорение.Това означава,че те се превръщат в неинерциални системи и ще се подчиняват на законите за движение на неинерциалните системи.А това дали ти харесва на теб или не води до невалидност на третия закон на Нютон и до действието на инерчни сили,които са пропорционални на масата на телата,а оттук и до невалидността на закона за запазване на енергията.В прав текст това означава,че двете врати ще имат едно и също ускорение,доколкото са с еднаква площ,но енергията им при удара в касата ще е съвсем различна защото масите им са различни!Та така стоят нещата с "поемането" на ЕНЕРГИЯ.И примера с камертоните не ми се вижда особено удачен.Нагрей един камертон накарай го да трепти и после го забий в топка пластелин.Трептенето ще изчезне мигновено,но температурите на двете тела ще се изравнят доста дълго след това...

juliang:

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 09, 2016, 11:03:10 am ---... В прав текст това означава,че двете врати ще имат едно и също ускорение,доколкото са с еднаква площ,но енергията им при удара в касата ще е съвсем различна защото масите им са различни!

--- Край на цитат ---
Няма да са еднакви скоростите. Представи си блиндирана врата и чаршаф прострян на касата вместо врата. После кажи дали едно и също течени ще открехне и двете.... и дали ще се ускорят с еднаква скорост при един и същ въздушен поток :)

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 09, 2016, 11:03:10 am ---... И примера с камертоните не ми се вижда особено удачен.Нагрей един камертон накарай го да трепти и после го забий в топка пластелин.Трептенето ще изчезне мигновено,но температурите на двете тела ще се изравнят доста дълго след това...

--- Край на цитат ---
не ти говоря да загрява камертона :) Когато той вибрира, и допреш невибриращ до него, и невибриращия почва да вибрира, докато вибриращия намалява амплитудата на вибрациите си. По същия начин когато допреш един предмет със слабо вибриращи молекули (студен) до друг със вибриращи по-силно такива (топъл),  то на молекулите им трябва известно време да предадат импулса си една на друга и да го изравнят помежду си. Точно както когато нагряваш дълга метална пръчка от единия край - трябва време да се загрее другия, и това време зависи от материала. Колкото материала е по-кристален, със решетка която е "оковала" молекулите, толкова по-бързо трептението на единия край се предава до другия. Когато материала е с по-свободни молекули, трябва повече време трептенията да се изравнят по цялата дължина. Естествено, не зависи само от структурата, а и от плътността, вероятно и от други фактори за които не се сещам в момента ...

kd_dinev:
Съжалявам,но ако ще отговаряш по този начин,просто ще игнорирам постовете ти!Не ми се коментират твърдения от типа няма да стане така,защото няма да стане...Ти ако искаш и килими окачвай,това си е твой проблем.Само ще ти кажа,че блиндираните врати поради много голямата им маса умишлено се правят по трудно подвижни,ако говорим за тези на трезорите или касите,защото може да стане някой сакатлък!Ако визираш обикновените от стомана тук имам две и повярвай ми едната преди години замалко да откъсне пръстите на един човек.Темата за топлопроводноста е доста обширна и не ми се влиза в спорове за нея тук.Ще приема мнението ти за меродавно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия