Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (7/351) > >>

juliang:
Ми ще продължавам да ти казвам че няма да стане, защото не разбираш че не може с една и съща вложена енергия да ускориш различни по маса детайли до една и съща скорост.
Силата, с която въздуха натиска вратата е функция на площта и на скоростта на въздуха. Ако вратите са затворени - функция на площта и на разликата в наляганията. Приемаме че е 100 нютона. С тия 100 нютона вложени за 1 секунда можеш да ускориш врата тежаща 1 килограм до някаква скорост. Врата тежаща 100 кила ще я ускориш до много по-малка скорост.
Ако това не е вярно, нямаше да слагат мотори 20 конски сили на мотоциклетите и 600 конски сили на камионите. Нямаше да свалят всичко по-тежко от колите при състезания само и само да намалят теглото им.

Представи си оръжия. Пушка и оръдие. И в двете налягането при възпламеняване на барута е приблизително еднакво. Куршума/снаряда излита с горе-долу еднаква скорост. Обаче при пушката имаш 10 грама барут, а в снаряда слагат 10 килограма. Защо?

Аз имам стара желязна врата на апартамента, правена преди 20 години. Затваря се съвсем леко. Пантите са идеално направени и се движи почти без усилие. Но просто не мога да я затръшна без да вложа сериозни усилия - много повече отколкото ако реша да тръшна пластмасовата врата на банята примерно.

Аtos:
Разбира се, че е така!
Леката врата ще се тресне яко, а тежката ще "хлюпне" едва, но енергията от двете ще е еднаква!

kd_dinev, не знам дали тъстът ти е леяр, но аз съм!
Въпросната топлинна енергия се предава първо по допирателната повърхност на телата и оттам - по-навътре в материала.От спецификата на структурата им (кристална или аморфна), както и от формата на самата решетка (при кристалните структури) зависят характеристики като "топлоемкост", "топлопроводимост", "точка на топене" и т.н. и доколко е "предаваемо" това брауново движение за съответния материал.
Може би ще ти е интересно, че аморфни структури, като восъка, при нагряване в единия си край, не си покачват температурата, преди да се разтопят напълно.

Можеш, да, можеш да ускориш тяло 100кг. до 100 км/ч. и друго 10кг. до 100 км/ч. с една и съща сила, но при първия случай силата трябва да действа на това тяло...10 пъти по-дълго време!

Автомобил, тежък 2 тона с двигател 50кс. ще достигне 100км/ч. за много по-дълго време(пропорционално е), отколкото автомобил, тежащ 2 тона с двигател 500кс.

kd_dinev:
И какво излезе сега?Че според вас физика на неинерциалните системи изобщо не съществува и нейните закони са пълна измислица?Нищо че един куп учени са се трепали да я изучават,да формулират законите й,включително и горкия Айнщайн,който вместо да се допита директно за мнението ви,се опитвал жалкия тип да я включи в общата теория на относителността и единната теория на полето,че чак от мъка измислил и някакво си инерционно поле и принципа за еквивалентност между инерчните и гравитационните сили!Питай бе пич като не знаеш-веднага ще ти бъде обяснено,че такива сили просто няма,че те са плод на болното ти въображение и ако намокриш един чаршаф и си завиеш главата в него веднага всичките ти нефеляви мисли просто ще изчезнат яко дим!Ами да ама не-силите си ги има,независимо дали вие ги признавате или не и тяхното наличие отменя така наречения закон на Нютон за действието и противодействието със всичките последствия,които следват от това!Не ме разбирайте погрешно-уважавам ерудицията ви,познанията ви,образованието и всичко останало-но никой не е напълно компетентен във всички области на една наука!И винаги може да научи нещо ново ако има желание разбира се....

Аtos:
Разбира се, че може да се научи!
Стига да ни го покаже някой това, новото?
Аз още търся да видя пример, как еднаква сила придава еднакво ускорение на тела с различна маса? Ако говорим за земното G, то е еднакво, но силата, действаща на телата е различна, правопропорционална е на масата им.
Силите си ги има, говорим, че енергията е еднаква, не знам защо смесваш понятия, следствия, причини и резултати - става пълен хаос...за статика ли говориш или за динамика?
И кой точно "отменя" законите на Нютон? Това да не ти е народното събрание?

Аз, завалията, чак сега научавам, че бай ти Нютон бил заблуден...и противодействие и инертност нямало, няма и натрупване на кинетична енергия явно.
Хайде дай прост пример как една и съща сила ще придаде различна енергия, но така, че всеки да те разбере?

mind:
kd_dinev, примера ти с вратите съвсем спокойно може да се разглежда в инерциална отправна система, защото е в една неподвижна координатна система. Или поне не си посочил в условието да има друга. Сега, ако тези врати са на каютата на някой риболовно корабче, с което шпориш вълните, могат да си се хлопат и мяткат насам-натам и без атмосферно подналягане, защото вече се намесва втора координатна система. Освен това, хората съвсем ясно са ти написали, че и трите закона на Нютон са невалидни в неинерциални системи!? По същата логика, може да кажеш, че и закона на Ом - P=U.I не е верен, щото смяташ там някакъв променливо токов мотор и сметките не излизат. Или с формулата за лице на кръг, да смяташ обем на сфера.

По въпроса за топлообмена, наистина има много материал за четене. Аз бих ти препоръчал да потърсиш и в трудовете на Л.Болцман, човека пръв предложил атомния модел и дал най-разбираемо понятие за температура, ентропия и т.н. Лошото е, че доста хора те посъветваха да по прочетеш това-онова и ти даваха примери от тяхната си гледна точка, на които ти отвръщаш с нетърпимост и арогантност, мисля без да са го заслужили!
Сега се очаква да последвам тяхната участ - здраве да е  :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия