Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
hivan:
И всинца вкупом съгрешихме.
Аз с това, че не съм описал действителната (реална, а не опитна) „постановка” при водоснабдяването на населените места и приемайки (без да се замисля) вашето предположение, че имаме навсякъде тръби с еднакъв диаметър съм написал:
--- Цитат ---Добре колеги, в земни условия при описаната от мен опитна постановка няма парадокс - приемам.
--- Край на цитат ---
Сега обаче (след като посетих тоалетната) забелязвайки, че има тръби с различни диаметри се замислих …. и какво измислих:
Първо намерих:
--- Цитат --- НАРЕДБА № 2 от 22.03.2005 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителни системи Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, обн., ДВ, бр. 34 от 19.04.2005 г
............................
Чл. 127. (1) Водопроводите се проектират така, че да имат необходимата якост и устойчивост при оразмерителни скорости и налягания и при максимален дебит на водоснабдителната система.
--- Край на цитат ---
Второ. Направих си проект за водоснабдяване на мегаполис (от язовир), като в заданието за проектиране (което сам си зададох) заложих изискването моята водоснабдителна система да е съобразена на макс с цитирания по-горе член. Ето какво се получи:
Махнах язовирната стена и я заместих с една фуния (това е началото на моята водопроводна система). Към тази фуния - пресечен конус със много малък ъгъл при върха (който всъщност отсъства), вървейки по трасето на стария водопровод, започнах да заменям на всяко разклонение старите тръби с нови конични тръби стигайки до всеки кран (всички консуматори) в мегаполиса.
Как разбирах къде какъв пресечен конус да сложа (с какъв ъгъл и диаметър)? Ами събрах всички специалисти по хидравлика и им казах:
-Искам да ми изчислите водоснабдителната система така, че на всеки кран (консуматор) да имам възможно максималните налягания (респективно скорост на изтичане) при отворени всички кранове.
След кратко съвещание професорите стигнаха до извода, че наистина водопроводните тръби трябва всъщност да са конуси (за да е минимално линейното съпротивление в системата), а входа (началото) на системата правилно съм избрал да бъде с възможно най голямото сечение... и започнаха да смятат.
Ися питам Радикo & ко: Ще има ли място за "парадокса на hivan" в така водоснабдения (от hivan) мегаполис?
ПП Всяко зло за добро - ако се бях замислил навреме нямаше да "изобретя" "влака тръба"
Радико:
Не знам защо реши, че изцяло коничните тръби ще работят по добре от цилиндричните ама както и да е мисля, че нещо изгубих нишката на първоначалната идея от толкова много разнообразни доводи като отвързаните коне например та мисля да спирам с дебатите тук виждат ми се безсмислени, особено след изразеното становище, че според теб няма СЕ в това нещо е то тогава за чих к... е цялата дискусия. само да ни минава времето в сладки приказки.
hivan:
--- Цитат ---Цитат на: Радико в Октомври 24, 2016, 08:12:02 pm
Абе тая тема се изпростачи зверски. Тук някакви хора се опитват да ме убедят "ако правилно съм ги разбрал, че с еднаква енергия можеш да преместиш както един кубик вода така и сто кубика. Питам ви дали обаче този парадокс е верен по подобие и за 1 литър и 100 литра или задължително е необходимо да се ползват посочените в по горните постове количества вода
--- Край на цитат ---
Този парадокс съм имал предвид когато питам Радико & ko - той е основния. За другия "наречения hivan" е ясно че съвсем изчезва. Объркването се дължи на моята разсеяност, а не на липса на елементарна логика - сори :D
Нали ако държим (по различно време) отворени два крана (намиращи се на различни разстояния от язовира) еднакво дълго време, ще имаме изтичане на почти еднакво количество вода от язовира със почти еднаква скорост, а преместваното в системата (тръбите) количество вода ще е различно.
hivan:
Забравих горе да кажа, че тръбите са конични (или нещо близо до конус) за да се намали максимално влиянието на съпротивлението им. По този начин се достига до почти еднаквите скорости на изтичането както на водата от язовира, така и на движещата се вода вътре в системата.
dmitarp:
Аз не мога да разбера, целта на цялото това упражнение. Най-големият парадокс е, че откриваш, че водата може да тече по канали с произволна форма, и че се спуска самоволно от високи към по ниски места.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия