Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (333/333)

kd_dinev:
  Юлиане, никой не подлага Закона за запазване на енергията под съмнение. Тук става въпрос за Закона за запазване на механичната енергия и опита е изцяло насочен в тази посока. Общоизвестен факт е, че ако нямаш движение на тяло под действието на сила то нямаш и промяна на механичната енергия. Та в този ред на мисли изобщо не разбирам целта на поста ти, освен ако не е в подтекст да пробуташ идеята, че не признавам всеобхватността  на закона за запазване на енергията.
   
    Бат Ванко, да го караме по точки:
1. Разбира се, че можеш да имаш една и съща сила. Ти визираш нещо, което се нарича въртящ момент и той е равен на произведението от големината на силата и рамото й.
2.Естествено, че енергията която влагам е еднаква по големина. Ако закрепя двата магнита на двата края на една маса и последователно приближавам третия към тях предизвиквайки сили на отблъскване, това означава ли, че в единия случай съм изразходвал повече енергия?
3.Според теб ако вместо на панти вратата е окачена на магнитни лагери резултатите ще са различни?

juliang:

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 01, 2024, 07:19:07 pm ---  Юлиане, никой не подлага Закона за запазване на енергията под съмнение.

--- Край на цитат ---
А трябва - дал съм ти пример в който влагаш енергия и не получаваш нищо на изхода.
Пак повтарям - сила, енергия и работа не са еквивалентни понятия. Това че прилагаш сила не винаги означава че вършиш работа.

Bat_Vanko:

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 01, 2024, 07:19:07 pm ---1. Разбира се, че можеш да имаш една и съща сила. Ти визираш нещо, което се нарича въртящ момент и той е равен на произведението от големината на силата и рамото й.

--- Край на цитат ---
Ти да видиш, научил си и нови термини "въртящ момент". Не не става въпрос за него. Ти действаш със сила, магнита - също. Връзката между двете е съотношението на рамената. И аз съм сигурен че това съотношение не е 1:1.

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 01, 2024, 07:19:07 pm ---2.Естествено, че енергията която влагам е еднаква по големина.

--- Край на цитат ---
:o "ЕСТЕСТВЕНО" как позна без да направиш измерване. Или наплюнчи молЮва, преброи мухите по тавана и заключи - еднаква Е!

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 01, 2024, 07:19:07 pm ---Ако закрепя двата магнита на двата края на една маса и последователно приближавам третия към тях предизвиквайки сили на отблъскване, това означава ли, че в единия случай съм изразходвал повече енергия?

--- Край на цитат ---
Я нарисувай някаква картинка че не разбрах постановката ти.

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 01, 2024, 07:19:07 pm ---3.Според теб ако вместо на панти вратата е окачена на магнитни лагери резултатите ще са различни?

--- Край на цитат ---
Щом врата забавя своето движение и спира значи има триене. Ако все още си спомняш предишните видеа там имаше схема за компенсиране на триенето - ето това е пример за коректно изпълнение на опит. Не като твоето, меко казано "жива порнография". Нито знаеш колко е триенето, нито колко е силата на магнита, нито някакво съотношение на рамената и т.н. Но пък твърдиш че има нарушение на Закона за запазване на енергията (без значение механична или друга). ЕСТЕСТВЕНО че е така щом ти го твърдиш.
Е само да ти напомня че на 29.05.2024 г обеща да ми докажеш че греша. Очаквам математически доказателства а не декларации и меморандуми, нищо че вече сме политически форум.

epwpixieq-1:
kd_dinev, започвам да си мисля че имате сериозен пропуск в това как разибрате фуднаментално науката (поне физически насочената) и нейните приложения.  Bat_Vanko ви дава добре насочена критика, и преди 20-тина страници аз също ви показах (прекалено детайлно) смисловата грешка която правите с точни изчисления но вие продължавате да си мислите че това как определени посулати в науката са се установили е грешно и затова трябва да виждаме "проблема" които си мислите че съществува през вашия поглед.

За съжаление за вас, физическата действителност и нашето (научно) възприятие за нея не е устроена така както вие си мислите, и честно казано, виждайки какво пишете, мисля че никога няма да я разберете. Въпреки това, при положение че настоявате с вашата меко казано странна визия което, виждайки изписаните неадекватности по темата е много вероятно, най-малко се замислсте за точност (доклкото това е във вашата възможност) и онаглеждаване на какъвто и екеперимент да правите (това което Bat_Vanko ви казва), в противен случай, никой смислено няма да се занимава да ви отговаря на каквито и да са въпроси и силно казано "експерименти" които вие си мислите че фундаментално променящи нашето виждане за реалността.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия