Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (334/351) > >>

kd_dinev:
Ето визуализация на експеримента:

1. Вратата е изобразена в светло сиво, закрепена към пантите вляво.
2. Червеният магнит е разположен на 10 см от пантите (близо до тях), а синият е разположен на 1 метър (в края на вратата).
3. Третият магнит, който предизвиква отблъскване, е отбелязан в полупрозрачно червено и синьо, в зависимост от случая.
4. Силите на отблъскване са представени със стрелки, показващи какво ще предизвика освобождаването на вратата.

Както показва схемата, отблъскването при по-далечния магнит (в края на вратата) ще генерира по-голям въртящ момент, което ще доведе до по-голямо ъглово отместване.

kd_dinev:
oor_experiment

juliang:
Изпускаш момента, че червения магнит ще действа по-продължително време отколкото синия. Когато вратата се отклони на 45 градуса примерно, червения магнит ще е само на 7 сантиметра от вратата, а синия - вече на 70 см. И без реален експеримент аз не бих казал със сигурност в кой случай вратата ще се отклони на по-голям ъгъл.

kd_dinev:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Май 29, 2024, 11:46:28 pm ---Казвам ти го направо: силата на привличане/отблъскване при магнитите е пропорционална на 3-та степен от разстоянието, докато при пружините е линейно (на първа степен).
А сега ти ми докажи че греша, но не за цялата тема а за този конкретен случай. А да видим как ще го направиш!
Виждаш ли сега в какъв илюзорен свят живееш. Дори нямаш минималният набор знания за да водиш тоя спор.

--- Край на цитат ---

Освен това съм  го направил и в реални условия.

kd_dinev:
Да, напълно можем да направим такова предположение. Ако приемем, че силите на триене в пантите са еднакви в двата случая, това означава, че те не влияят диференциално на експеримента. С други думи, триенето няма да повлияе различно на ъгловото отместване в зависимост от позицията на магнитите.

Относно мускулната енергия: Ако и в двата случая приближаваме третия магнит към съответния фиксиран магнит (първо при 10 см, после при 1 м), като използваме една и съща сила за преодоляване на магнитното отблъскване, можем да приемем, че вложената енергия е също еднаква. Разликата в резултата (по-голямо ъглово отместване при магнита, разположен по-далеч) ще се дължи на различното разстояние до оста на вратата, което води до различен въртящ момент.

Това предположение е разумно и помага да се изолират останалите променливи, фокусирайки се върху основната цел на експеримента – влиянието на разстоянието върху въртящия момент и ъгловото отместване.

Въпросите са мои, отговорите са на ChatGPT. Задал съм и няколко въпроса относно много детайлните разяснения на Пикси за кинетичната енергия, преместването и времето за действие на силата. Отговорите ще публикувам малко по късно заедно със съответните формули, както настояваше Бат Ванко....

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия