Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (291/351) > >>

Bat_Vanko:
dinev, като изключим факта че силата от 5 N няма да може да компенсира реакцията на промяната на посоката на движение при изкачване, ти отново допускаш една фундаментална грешка. КИНЕТИЧНАТА и ПОТЕНЦИАЛНАТА ЕНЕРГИИ са векторни величини и в хоризонталният участък са разположени на 90 гр една спрямо друга. Тука нямаш събиране на скалари, а на вектори. А сега направи същото сумиране и в наклонениет участък че на мене не ми са разправя с глупости...

kd_dinev:
Каква фундаментална грешка бе Бат Ванко? Ти наистина ли твърдиш, че КИНЕТИЧНАТА ЕНЕРГИЯ е векторна величина???

И после в моята глава било каша...

Bat_Vanko:
dinev, успя да ме убедиш - ще стане. Сега остава и да го направиш. Което силно ме съмнява, като гледам 100 страници празнодумство.

Аtos:

--- Цитат на: kd_dinev в Април 15, 2023, 11:39:36 pm ---Каква фундаментална грешка бе Бат Ванко? Ти наистина ли твърдиш, че КИНЕТИЧНАТА ЕНЕРГИЯ е векторна величина???

И после в моята глава било каша...

--- Край на цитат ---

С това съм съгласен!!!
Но...

--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 15, 2023, 08:41:54 pm ---dinev, като изключим факта че силата от 5 N няма да може да компенсира реакцията на промяната на посоката на движение при изкачване, ти отново допускаш една фундаментална грешка. КИНЕТИЧНАТА и ПОТЕНЦИАЛНАТА ЕНЕРГИИ са векторни величини и в хоризонталният участък са разположени на 90 гр една спрямо друга. Тука нямаш събиране на скалари, а на вектори. А сега направи същото сумиране и в наклонениет участък че на мене не ми са разправя с глупости...

--- Край на цитат ---

Пак масово се бърка сила с енергия!!!
Енергията си е...енергия, тя не може да е "на 90 градуса"!  То е все едно да кажа, че бензинът в тубата и електричеството в акумулатора са на...30 градуса ъгъл, примерно ;D
 Вече...силите, които една или повече енергии "практикуват" са вектори и имат посока, пространствена ориентация и големина.

Ако говорим обаче за потоците енергия, създаващи полета, които се движат в пространството (така омразният ви етер), сравнението би било като...огромна река, което пак не може да се сравни с вектор, защото нямаме ПРОЯВЕНА СИЛА! Например, енергията на гравитацията се проявява, когато има среща с маса, електрическата енергия - когато има проводник и т.н.

kd_dinev:

--- Цитат на: Аtos в Юни 07, 2016, 11:15:42 pm ---kd_dinev, няма такъв филм!!!

Няма такова явление - една и съща сила да "зарежда" различна енергия в тела, хеле пък в механиката!
И изобщо как ти хрумна подобна глупост?
Ако вкараш една и съща топлинна енергия в различни по маса тела, всяко от тях ще се нагрее до различни градуси, но това не значи, че топлинната енергия в тях е различна...ЕДНАКВА Е!
Същото важи и за кинематиката!
Ако не беше така, нямаше да има унифицирана мярка за мощност "конска сила" или килограмометър/сек.
Или искаш да кажеш, че има разлика между 1кг. преместен на 75 метра за една секунда(1 кс) и 75 кг, преместени на 1 м. за една секунда (пак 1 кс) ?

--- Край на цитат ---

Атос, както сам посочваш силите имат посока и големина. При единицата за мощност конска сила изрично се упоменава в дефиницията, че посоката на силата е вертикално нагоре. При това положение прилагаш сила от 750 Нютона за една секунда и получаваш 750 джаула потенциална енергия. Ако приложиш същата тази сила от 750 Нютона за една секунда спрямо тяло с маса 1 килограм и тяло с маса 75 килограма в хоризонтално направление първото тяло ще придобие скорост 750 м/сек а второто 10 м/сек. Оттук  кинетичната им енергия лесно може да се сметне...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия