Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
krasias:
juliang, взривните вещества се разделят на три групи, Инициращи, Бризантни и Метателни. Именно барутите са метателните, тоест димните и бездимни барути, използват се за изстрелване на заряди. Да всичко е горене ама от определен праг нагоре му викат детонация или взривно превръщане. Та дори и при барута ако не улучиш в процентното съотношение на съставките вместо да изстреляш снаряда може да разцепиш цевта. За взривните вещества е характерно че всичко което им трябва за взривното превръщане си го имат във химичната формула нищо не вземат отвън за реакцията. И малко са взривните вещества като барута дето се палят с кибрит, повечето искат детонация и затова са инициращите взривни вещества като гърмящия живак и оловния азит, те се ползват за начало на детонацията, от тях се правят капсул детонаторите. Известно е че при обикновенно запалване повечето бризантни взривни вещества просто горят, с тротил в печката можеш спокойно да се сгрееш. Е мако повече сажди има но грее добре и не гърми, иска се детонация за да се получи взривното превръщане иначе нищо не става. Детонацията е взривно превръщане и там скоростите са много големи, например при детониращия шнур който се използва за едновременно взривяване на заряди по огневия способ детонацията се движи със 6500 метра в секунда. Но и при детонацията има някой странни неща, като например движение само в една посока. Това се забелязва често при детониращия шнур, примерно размотаваш една ролка 50 метра и връзваш капсул детонатора по средата, едната половина на шнура ще се взриви, другата половина остава както си е. Само за сведение, детониращя шнур съдържа взривно вещество с повишена мощност от рода на тен или хексоген, докато огнепроводния шнур съдържа димен барут и бива два вида според скоростта на горене, единия гори сантиметър за секунда а другия е по бавен сантиметър за две секунди. А и едно предупреждение от мен, съвременния детониращ шнур е много по тънък от стария и страшно прилича на корда за косачка, преди време един познат ми донесе такъв шнур мислейки го за корда за мойта косачка. Добре че знаех какво е това, четете има надписи, ако го сложите на косачката има много сериозна опастност да гръмне докато косите.
alvion:
Искам да кажа, че СЕ, което търсим е подобна на взрив - отделя се като къс импулс с много стръмни фронтове, затова изучаването на обяснението на Краси е полезно за разбирането и (на СЕ). Освен че взривното в-во си носи и горивото и окислителя и в нормални условия е инертно дори може да се гори в печка. За инициирането му е необходима малка енергия малко взривче, а то после отдава своята, която е много пъти повече такава импулсна енергия, която е в в-во съхранена, обаче в латентна инертна форма. Така че там при взривовете за катко можем да видим нарушаване на Законите, които пречат на образуване на нещо от нищо или нека имате 100 по 1лв. а правите 100000.. и повече на мига. Банкерите ще са доволни от такова ус-во.
EDM electronics:
krasias,
знам че ти е светла душата от будизма, но гледам как пишеш и ми прави впечатление, че не те е грижа за тия дето ще ти четат "романа". "Тетрадката е огледалото на ученика". Аз ще добавя, че това е огледалото на темперамента.
Този който пише в електронна тетрадка и копае с електронна мотика, а това вече е повсеместно, много хора не знаят какво е химикал, трябва да оставят периодически през 5-10 реда празен ред, защото така се чете по-лесно и не се губи ред от окото. По този начин мислиш за останалите и изразяваш отношението си към тях.
По този начин се презентираш, доколко си отговорен и прецизен към всичко което правиш, не само с писането. Твоя начин на писане лъха на посредственост. Който пише по този начин - всичко прави по този начин.
Характерното за западния свят с прочутата им технологическа напредналост се дължи на факта /убедил съм се лично, когато живях и работих в ЕС, ти явно не/, че обръщат най-много внимание на малките подробности в изделията си, не хабят сили, време и средства, да се получи възможно най-качествен продукт и се стремят да се харесат на останалите, за да им станат клиенти и да им имат доверие. Най-важното което научих от запада е именно това. Оттогава не мога да си позволя посредственост в каквото и да било.
Виж как пише juliang. Макар и да ми е идеологически противник, тетрадката му е подредена според темперамента и си правя изводи, как си върши работата.
Това дали ще се обидиш от тази забележка ще докаже на самия тебе, колко "светла" ти е душата, а това какво мислиш за мен и дързостта ми да ти правя подобни забележки /бих казал за твое добро/ грам не ме интересува. И тази забележка не е отправена конкретно към теб, ти си повода, а към всеки посредственик, иначе с претенции за голям западняк и евроатлантик или будист. Всички помним "изделието" на фашизоида и кресливеца, истерика Радико, нали видяхте какъв западняк е, каква пудка и парцали ни презентира /как не го досрамя/.
За тези, които не разбраха, какво е написано горе - като пишете, оставяйте от време на време, през 5 см. по вертикала по един празен ред, за да улесните останалите, да четат лесно. Като не ви идва на вас на ум, има хора които ще ви дадат щом не ви достига. :)
alvion:
Добро Утро ЕДМ, кажете готова ли е схемата, която правите, покажете ни я.
juliang:
--- Цитат на: kd_dinev в Октомври 31, 2022, 11:59:10 pm ---Тук говорим за удар от гледна точка на механиката, поне аз говоря от тази гледна точка ама преди да продължа ми отговори, ако искаш де, на следният въпрос. Футболист изпълнява наказателен удар -приемаш ли че съприкосновението на крака му с топката и последвалите явления се явяват удар от гледна точка на механиката
--- Край на цитат ---
Отговаряш на въпроса ми с въпрос. В механиката няма такова нещо като "удар". Няма формула за удар, в химията няма формула за "взрив". Просто няма такива дефиниции. Има "взаимодйствие" или "химична реакция". Времето за извършването на мехничното взаимодействие или химичната реакци не е от значение. Дали ще се сблъскват две тектонични плочи на кората на Земята или два автомобила на кръстовище, или както е в твоя пример - крака на футболиста и топката - това е ЕДИН И СЪЩ ПРОЦЕС. Единия се точи в продължение на векове, другия се случва за части от секундата.
Времето просто не е от значение за механиката. То е за наше удобство. Стъклото примерно механично е течност - то тече. Да, за векове, но тече. Водата - ако сложиш метален лист под струята на чешмата нищо няма да му стане механично, но когато го сложиш под машина за водно рязане водата го реже като масло. Водата течност или твърдо вещество е? Как течност ще реже стомана?
--- Цитат на: alvion в Ноември 01, 2022, 08:33:14 am ---Искам да кажа, че СЕ, което търсим е подобна на взрив - отделя се като къс импулс с много стръмни фронтове, затова изучаването на обяснението на Краси е полезно за разбирането и (на СЕ). Освен че взривното в-во си носи и горивото и окислителя и в нормални условия е инертно дори може да се гори в печка. За инициирането му е необходима малка енергия малко взривче, а то после отдава своята, която е много пъти повече такава импулсна енергия, която е в в-во съхранена, обаче в латентна инертна форма. Така че там при взривовете за катко можем да видим нарушаване на Законите, които пречат на образуване на нещо от нищо или нека имате 100 по 1лв. а правите 100000.. и повече на мига. Банкерите ще са доволни от такова ус-во.
--- Край на цитат ---
Албион-е и ти почваш "за кратко можем да видим". Какво значи "за кратко"? В галактически мащаби "кратко" са години. За жена ми "кратко" са минути, за мен са секунди. За процесора на компютъра "кратко" са наносекунди.
И няма такова нещо като "образуване на нещо от нищо". Това че ти не можеш да го видиш не означава че не го е имало.
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 01, 2022, 08:58:42 am ---... Всички помним "изделието" на фашизоида и кресливеца, истерика Радико, нали видяхте какъв западняк е, каква пудка и парцали ни презентира /как не го досрамя/.
--- Край на цитат ---
Настоятелно ще замоля модераторите в тоя форум да вземат някакви мерки срещу такива определения за други потребители във форума!!! :) Или трябва да цъкна бутона "информирай модератор" за да си свършат работата?
ЕДМ, нарочно ли се опитваш да докажеш че не съм се лъгал с приказката ми за кацата?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия