Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (250/351) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: kd_dinev в Октомври 30, 2022, 09:59:57 pm ---Пикси ти добре ли си, че след този ти пост за почвам да се притеснявам за теб! Нали тези 10 сек дето си ги дал не се отнасят за времето на изстрела щото ако е така няма изобщо да коментирам.

--- Край на цитат ---
kd_dinev, при положение че не виждате логиката, притесняватйте се за себе си не за мен  :). Тези 10 сек са взети условно за елементарни сметки (само по себе си неразбирането на това си е за притеснение), по същата логика можете да вземете 100 сек, 1 сек, 0.123 сек или 0.001 сек но тогава ще се омотаете в сметки (както много колеги тръгнаха да търсят какви ли не странични фактори да обяснят нещо фундаментално погрешно поставено), не случайно дулото увловно е взето да е 10 м и времето за преминаване на снаряда през дулото е взето като 10 сек. Целта на този пример е да се покаже къде грешите в постаянето на условията на задачата и съответно прилагането на формулите, точно и затова си мислите че сте открили нещо "низяснено" в Нютониевата механика, или както е наименувна темата "сила и енергия". Вникнете в написаното (при положение че ви е възможно) защото логиката е важна, а вие каквито си искате числа заместете там, логиката на взимодействие на силите не се променя ;D

kd_dinev:
Не Пикси твоето неразбиране на същността на процеса е наистина притеснително като се има предвид огромното самочувствие на голем експерт във всяка една област, което демонстрираш! Не можеш да вземеш условно време 10сек когато анализираш взривен процес какъвто е изстрелването на снаряд защото в такъв случай той престава да има същността си на взрив и се превръща в най обикновено горене и снаряда ако въобще излезе от дулото просто ще цопне пред танка. Препоръчвам ти един учебник на М.В.Лейбович Теория удара в примерах и задачах. Прочети го внимателно и ако можеш го разбери. Същото бих посъветвал и Юлиан. Защото вие боравите с формули и методи, които са неприложими за ударни и взривни взаимодействия между телата.

VITAN:

--- Цитат на: kd_dinev в Октомври 31, 2022, 02:05:53 pm ---Пикси твоето неразбиране на същността на процеса е наистина притеснително като се има предвид огромното самочувствие на голем експерт във всяка една област...
--- Край на цитат ---
- Притеснявай се. Аз не.
- Това за самочувствието пак е твоя теза.
- За разлика от теб и мен, той си изкарва хляба с наука.

juliang:
Динев, дефинирай в научен термин "удар". Удара между две галактики може да продължи с векове. Удара между две влакови композиции може да продължи десетки секунди. Удара между две закалени стоманени топчета или две топки за билярд е микросекунди.
Каква е разликата между взрив на тротил и бухване на тесто?  Това за теб взрив ли е:

Моля, дефинирай условието, поради което съдиш че тази химична реакция е или не е взрив. Каква е разликата между "взрив" и "горене"? Горенето е окисление. Ръждясването на един винкел оставен под държда също е окисление. Следва ли да се приеме, че винкела гори? Каква е разликата между окисляваща се целулоза от пън в камината и окисляващо се желязо на поляната? Пъна в камината взривява ли се?

Ако можеш да се придържаш към някакво физично изказване и да не боравиш с "едно кратко време", "практически моментално" и други такива лакардии.
Каква е разликата между "удар" и "избутване"? Две железни гюлета като се ударят с 5 км/ч същото ли е с удара им с 500 км/ч? Ами ако не са железни, ами от олово? Ами ако не са гюлета а балони - това променя ли същността на опита? Как определяш кое е "удар", кое е "експлозия"? Или ако вдигне повечко шум и се разлетят парчета е удар, иначе не е...
Не можеш да се опитваш да влезнеш в същността на един процес, без дори да можеш да го идентифицираш. Не можеш да описваш на научно ниво нещо, използвайки термини като "достатъчно малко", "не толкова бързо", "относително кратко", "клонящо към нула/безкрайност" и т.н.

Пример от действителния живот - компа ми обяснява че "почти ми е привършило дисковото пространство" когато са ми останали 1-2 гигабайта свободно място. На един френд а файловия сървър в офиса му това съобщение излиза когато свободното място падне под 5 ТЕРАбайта. Кое е "относително малко място" за мен и кое - за него?

kd_dinev:
Тук говорим за удар от гледна точка на механиката, поне аз говоря от тази гледна точка ама преди да продължа ми отговори, ако искаш де, на следният въпрос. Футболист изпълнява наказателен удар -приемаш ли че съприкосновението на крака му с топката и последвалите явления се явяват удар от гледна точка на механиката

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия