Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни

Ту-Ту резонансен генератор без управление

<< < (10/18) > >>

hyparh:
Поздравления за труда и хубавите резултати!
А схемата може ли да се използва например за захранване на ТХО и къде да се върже първичната му намотка (предполагам на мястото на Тr1)?

Иван Димов:
   Да уточним някои подробности. Трансформатор Tr1 трябва да е с по-голяма индуктивност от трансформатор Tr2. Нека за по-нагледно го запишем така: Tr1 > Tr2. Това се прави с цел по-голяма ефективност на схемата - с по-малък ток от захранването така постигаме по-голям ток на кондензатор С1. Според симулатора, ако двата трансформатора са еднакви, то през тях ще протича само еднопосочен ток на пулсации. Когато обаче Tr1 > Tr2, това води до променлив ток в Tr2 най-горе на схемата. Токът е променлив макар и не симетричен спрямо абцисата. На кондензатор С1 обаче всичко е наред - симетрична синусоида. Може да сваляме енергия от този кондензатор като паралелно на него вържем последователно вързани товар и друг кондензатор. Друг вариант за сваляне на енергия е чрез допълнителна къса намотка на трансформатор Tr2 най-горе. Може тази трета намотка и да е по-дълга ако искаме да вдигаме още по-високо напрежение. В същност нашият LC-кръг се състои от Tr2 и С1. Трансформатор Tr1 служи само за напомпване с еднопосочни пулсации, при това със сравнително доста по-малък ток от тока в LC-кръга. Кондензаторите С2 и С3 са еднакви и са доста по-малки от С1. Те определят големината на базовия ток в транзисторите. Трябва да се внимава и с посоките на свързване на трансформаторните бобини.
п. п. С тази последната двутрансформаторна схема успях да избегна един недостатък на по-предишните схеми, а именно прекалено големия ток от захранването. Сега имаме малък захранващ ток, доста по-голям ток в резонанса и на всичкото отгоре транзисторите не се товарят с високото киловолтово напрежение в LC-кръга, а върху тях пада само удвоеното захранващо напрежение.

Иван Димов:
   Прилагам същата схема, нарисувана по друг начин с цел по-добро възприемане. Сега вместо втория трансформатор Tr2 съм нарисувал просто бобина със средна точка така както е популярна и в други схеми. Така по-добре се вижда LC-кръга, съставен от L1 и С1. По-добре се вижда и ролята на трансформатор Tr1, който с еднопосочен ток напомпва резонанса. Токът в неговите бобини е еднопосочен на пулсации, но двата тока в бобините му са противоположни и така магнитопроводът на Tr1 работи точно както е при стандартните трансформатори. С други думи, през половината период токът в едната му бобина тече надолу, а през останалото време в другата бобина тече ток нагоре. Ето и на симулатора как изглежда схемата - http://tinyurl.com/ybpu4gc5

ndm:
 Иван Димов, за масовия потребител като мен трудно се разбира къде да закача реотанчето, че времето малко скрипна.

Иван Димов:
   Ето ти два варианта за сваляне на енергия. Нарисувал съм две лампи - едната е закачена към главния кондензатор чрез два малки кондензатора, а другата лампа е към къса намотка на десния трансформатор. Прилагам схемата. Самият аз още не съм я пробвал на практика, но днес намерих едни стари транзистори и тези дни ще я направя - тя е много лесна.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия