Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Електролизер на Краси
Михаил Кузмов:
ННО вътре в балона ще реагира мигновено! Водорода, след като дупнем с пламъка балона ще контактува с атмосфера с недостиг на кислород за пълно изгаряне! Така че само част ще се превърне във вода, другата част ще се загуби без реакция! В последното не съм сигурен! Весо може да корегира! Но в крайна сметка, реакцията при чистия водород ще бъде по бавна!
Няма как да палим при атмосфера ННО! Това вече не е ННО! Помниш ли че докато не продухах системата изхода на дюзата не се запали?
P.S. и още нещо, ако част от водорода на атмосфера се губи, както написах по горе, то енергийният баланс е в полза на ННО
Laic:
ОК Мишо,
(под балон, аз разбирам резервоар, в който се съхранява газа преди да бъде изгорен, не буквално детски балон)
Та въпросът ми е: При твоята постановка, с твоята горелка - "бавно" подаване на газа, първо изгаряме 8 литра ННО, а после 8 литра чист водород /отделен от кислорода по начина за който си ми говорил, като условно приемаме, че сепарацията е на 100%/ - тогава в кой от двата случая ще получим повече енергия?
Михаил Кузмов:
Първо, да поясня че този процес има и допълнително име "при поискване"- on demand! Защо не се съхранява ННО газ за по дълго време? Първо, от съображения са безопасност! Второ, водорода дифузира през стените на съда и се губи, което е по важното!
В момента в света се търсят начини да се съхранява водород! Нали се досещате че ELPUNTO ще бъде безкрайно щастлив, да съхрани излишната енергия за зимата!
Но за кратко време, да речем час, съм съхранявал ННО в системата с начално налягане 0.5-0.6 кг/см.² или 0.5-0.6 бар!
Съответно, за това време налягането намалява и електролизерите автоматично го поддържат, чрез включване за да може веднага да се започне работа при нужда!
Ето моят отговор на въпроса! Ако разделим водорода и кислорода в електролизера, това ще доведе до по ниска ефективност на процеса за начало! След разделянето, за да горим водород с по висока температура ще ни е нужен кислород!
http://www.engineeringtoolbox.com/flame-temperatures-gases-d_422.html
Това е таблицата от която става ясно че има 990℃ разлика в температурата на горене на водорода в ННО съотношение и на въздух! Освен това за да получим пълно изгаряне на 8 лт. водород ще трябва да прибавим 33.33% от осем, кислород т.е. 2.666 лт. кислород! В противен случай, няма да имаме пълно изгаряне на водорода! От което следва загуба на водород! Значи за да добием 8 лт водород трябва да добием 10.666 лт. ННО! Следователно с повече енергия! В крайна сметка, без тези еврейски сметки, 8 литра чист водород има повече енергия от 8 лт. ННО, защото там има само 5.33 лт. чист водород! Да ама като направим еврейските сметки, кВо става? Водород без кислород, слаба ракия, водород в ННО по малко! Значи какъв ми е извода? За идеалната стехиометрия енергийният баланс е равен! Или нещо близо? Още не ми е ясно как да направя ТОЧНА сметка!
краsik0:
Здравейте момчета отново!
Брей! Голям спор се заформи!
Мишо ,аз НЕ ТВЪРДЯ, че моят елестролизер е перпетум -мобиле с 200% ефективност.
И досега не мога да сметна според публикуваният в ""Мазето"" калкулатор, колко е ефективността на моят
електролизер.
Просто като въведа данните това излиза !
Затова те ПОМОЛИХ, ако имаш време, Ти да направиш сметките.
Аз не съм много добър с тях.
Аз съм практик.
За уточнение:
8л за 1 минута е HHO при мен, а не чист водород!
14волта и 50А.
Това е!
Дали е ефективен?
Вероятно, но Вие сте по сметките.
Аз съм в Лондон ,но съм сигурен ,ако някой го включи дори сега след като спрях експериментите по наложителни причини-ще тръгне със същата производителност.
Ха наздраве!Отворил съм си биричка ,че тук е жега-30гр!
Михаил Кузмов:
Ами наздраве!
Относно сметките! Те се правят като се въведат входни данни. Според твоите съобщени данни, тока е 51А, напрежението 14V! Според обясненията, имаш три серийни клона по 6 клетки, свързани паралелно които теглят по 17А! Тук уточнявам, че електролизерът ти всъщност, е от 6 последователно свързани клетки! Това го доказва също входното напрежение! 14V е малко високо. Това прави 2.333V на клетка. Доста над 2V! За ефективен електролизер се счита този който работи с 2.1V и надолу! Колкото по надолу толкова по ефективен!
Относно паралелните клонове, дали са 3 или 30, електролизера пак ще бъде с 6 последователни клетки. Т.е. всяка клетка от клон е паралелна със съседна от клон, независимо че не са физически свързани! Това е добре относно ефективността. Това означава че имаш по малко ток на см² при по голяма площ на плочите! По рано препоръчах 30 см² за всеки ампер. Това също в известен смисъл сваля напрежението в/у отделна клетка.
И така, отваряш калкулатора, горе в средата цъкаш на МЕТОД, избираш подробен! Въвеждаш:
напрежение-14
ток -51
времетраене-60
количество газ-8
бр. клетки -6
налягане -1
температура, да речем -25
Какво показва калкулатора при мен?
фарадеев ефект - 229,12%
електр. ефект - 120,78%
Най долу обаче блясва истината! Според законите !
кислород - 1,16 лт.
водород - 2.33 лт.
общ обем - 3,49 лт.
За това, сега няма смисъл повече да коментираме! Като се прибереш в България, виж кои от входните данни не са верни! Ако наистина добиваш 8 и повече литра, или серийно вързаните клетки са поне 12, или тока е над два пъти по голям, или този ток и напрежение важат за всеки клон!? Или, или, да дъвчем виртуално нещата е безсмислено!
Ха наздраве още веднъж!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия