Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Извличане на енергия от гравитация
GreenHulk:
--- Цитат на: Ksurnev в Май 07, 2016, 10:32:50 am --- .
Не сте ли забелязали, че на земята всичко е паднало, и за да се вдигне трябва енаргия, чак след това можа да падне.
Приятно умуване!
--- Край на цитат ---
Водениците мелели брашно, нали?
От падаща вода.... Значи може.
kd_dinev:
Мисля,че Теню и Вектор ви го подсказаха!Огромни тежести на подходящи опори се държат така все едно,че са безтегловни и един човек с една ръка може лесно да ги приведе във въртеливо движение в хоризонтална равнина,а десет други да не могат да ги установят в покой.Тук се прилага закона на Архимед за лоста от първи род,защото той е валиден както във вертикални равнини,така и в хоризонтални такива!И ако накрая на лоста няма какво да му противостои-цялата сила се превръща в ускорение!Който го е удрял отплеснал се лост знае за какво говоря,или любимия израз на някои тук,настъпал мотиката,което е изражение на същия този закон.Само трябва една система от магнити разположена по края на "мелничното колело и електромагнити,които да ги отблъскват в необходимия момент!Така ще се съчетаят архимедовата сила с това,че феромагнетиците имат свойството да усилват стотици пъти магнитното поле,което както знаем има силово въздействие върху постоянни магнити намиращи се в него.Тук класическата физика не може да има нищо против защото според нея сила придаваща ускорение на тяло в хоризонтална равнина не извършва работа във строго физическия смисъл на думата т.е. не е необходимо енергията,която сме вложили в развъртането на тялото да е равна на тази,която сме получили!
Аtos:
Ksurnev, така е, точно поради тази причина трябва да се търсят решения в които управляващите сили действат перпендикулярно на гравитацията, а не и се противопоставят директно във вертикално направление (това го казвам за ентусиастите). kd_dinev е прав и точно за това говоря през цялото време.
RUS, не разбрах каква е тази "лекция", която ми изнесе за лагерите и по какъв повод?
За какви ударни натоварвания ми говориш и какво общо има това с разликата в съпротивлението във водна и въздушна среда?
Хайде, остави колелото и басейна...явно не ти се разглежда подобен опит, куршум изстрелян във вода, според теб ще се движи по-лесно и ще стигне по-далеч?
Хайде кажи ми - каменен блок 1 тон във формата на куб и във формата на сфера върху твърди основи, кой от тях е по-лесен за преместване?
Това са елементарни неща, над които няма какво да се умува.
За лагери не ми говори (не съм отварял дума за това), защото една от специалностите ми е конструктивна механика, проектирал съм валове, зъбни колела и т.н... не мисля, че тук е мястото за попълване на начални технически познания - има си таблици, спецификации, там пише кой лагер какъв коефициент на триене има.
"При търкалящите лагери имаме пряк контакт на високолегирани стомани в пряко триене." Ами не е точно така, всеки лагер се смазва, някои се затварят в кожух от грес даже. Ако оставиш без смазка какъвто и да е лагер - заминава си. А при плъзгащите да не би да няма контакт? Там контактът е по-голям дори, понеже е по цялата повърхност на лагерувания вал!
Но това е друга тема, която няма да обсъждам тук.
Хълк, мисли и дерзай, като те осени желание и муза, дори действай:)
Аз се уморих да пиша в тази тема, толкоз от мен...
Ksurnev:
GreenHulk
Водата за воденицата вече е вдигната, най-малко от кръговрата.
По интересно е от каде иде водата за вятърната мелница!!!!
juliang:
--- Цитат на: RUS в Май 06, 2016, 10:00:03 pm ---Сега си представи че към тях подхожда тяло което ги натиска надолу.Поплавъка ако има по голяма плавучест от масата и теглото на тялото ще подаде леко за момент надолу, но ще повдигне тялото нагоре до крайната точка която ние сме позволили чрез П образните вертикални профили за опората му.Ще получиш прибрана в колелото тежест заедно с неговото рамо съответно в ДМТ.В ГМТ ще получиш извхърлена нагоре тежест заедно с рамото . Цялото това придвижване на тежестите ще е за сметка на плавучестта на поплавъците без да е необходимо да се влага външна енергия и работа повече.
--- Край на цитат ---
Нека говорим в цифри. Поплавъка като е потопен приемаме че дърпа нагоре със сила 1 килограм. И задавам аз въпроса: каква сила надолу трябва да му се приложи, за да потъне той? И каква сила е способен да избута нагоре? В цифри ако може, грубо.
Защото моята сметка е че ако го натискаш със сила 0.9 килограма, той изобщо няма да потъне. Ако го натискаш със сила 1.1 килограма, той ще потъне, но няма да може да повдигне тия 1.1 килограма, щото може да избутва само 1 килограм.
--- Цитат на: RUS в Май 06, 2016, 10:00:03 pm ---И още по образно,по просто и надявам се по ясно - плондер потопен във вода само че завързан за дъното с въже на подходяща дълбочина за да не изплава.
Ако го натиснеш отгоре леко няма да потъне.Ако го натиснеш по силно ще потъне и до дъното ,но ще се върне отново назад сам.
--- Край на цитат ---
Ще се върне само ако махнеш тежестта която го натиска. Ако я оставиш върху него - ще си стои на дъното завеки.
--- Цитат на: RUS в Май 07, 2016, 01:22:13 am ---Ако потопим под вода тази шамандура какво ще усетим съвсем осезателно?
Увеличаване на подемната сила с все по-голямата дълбочина поради увеличеното хидростатично налягане на водата -това ще усетим.
Следователно на 1 м . дълбочина примерно нашата шамандура ще има още по -голяма подемна сила отколкото на повърхността.
--- Край на цитат ---
Горкия Архимед ... сигурно се обръща в гроба.
Подемната сила Е РАВНА ТЕГЛОТО НА ИЗМЕСТЕНАТА ОТ ШАМАНДУРАТА ВОДА. Това още Архимед го е открил. Ако шамандурата има обем 1 куб. метър и тежи 100 кила, то тя ще има "плавучест" точно 1000 кила изместена вода - 100 кила собствено тегло или 900 килограма. НЕЗАВИСИМО НА КАКВА ДЪЛБОЧИНА. Да, ако се заиграем с детайлите, във морска вода ще има малко по-голяма плавучест, щото морската вода е по-плътна от сладката. Ще има и някакви десети от процента разлика поради промяната на плътността на водата в зависимост от температурата. Килограмите няма да са точно 900, може да са 920 в солена вода, или 890 при вода с температура 80 градуса ...Но това не променя по никакъв начин валидността на тоя закон.
Направо се чудя как има хора, които има толкова много пропуски в знанията си по механика и дори елементарна физика...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия