Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Извличане на енергия от гравитация
Радико:
--- Цитат ---Тези 10кг когато ги вдигаш със лост 1м вече са 1кг, а като имаш и начин тези 10см ход до ги направиш 1м разгъвка на рамото знаеш ли за какво става въпрос.
--- Край на цитат ---
Да така е на задният край на лоста ще имаш само 1 килограм но ще ти се наложи да преместиш края на лоста на 1 метър не на 10 см.
Работата която се извършва за преместването на 10 кг. на 10 см. е равна на работата която се извършва за преместването на 1 кг. на 1 м.
--- Цитат ---Разбирам всички взели участие до сега, че не могат да си представят тези неща, но това е защото туй не е тяхната силна страна
--- Край на цитат ---
напротив съвсем явно се вижда че точно на тебе не ти е силната страна. Явно не можеш да обхванеш в умът си всички фактори действащи едновременно.
Няма проблем не ми пречи че ще си похарчиш парите залудо твой са си, но си позволявай да се правиш на велик и да оценяваш другите когато имаш да покажеш нещо направено.
Ние просто се опитваме да те предпазиме от глупости най добронамерено но получаваме......
GreenHulk:
--- Цитат на: dmitarp в Май 05, 2016, 01:49:52 pm --- Но мен ме интерасува енергията, а не силата, иначе една такава система се превръща в един лост.
--- Край на цитат ---
По някаква причина работа и енергия се смята в една и съща единица.
А=F.s.
ако за преместването на тежестите трябва работа А1=2.h.m.g (h- рамото), а силата на тежестта действа на доста по-голям път и време 3.14*R, то ако R>>h, не следва ли математически, че и че А2>>А1.
Има и друго нещо, скоростта на такова колело също трябва да варира (поради запазване момента на импулса - свивайки рамото в долната точка), което може да е още един дебалансиращ фактор.
Изказа се твърдение в смисъл че прибраните тежести имали противоположен действаш момент, макар и на по-малко разстояние от центъра. Какво обаче ще стане ако почти цялото колело е от същия материал материал, тоест голям метален диск, към който при завръщането на разстояние R стават временно част от външната му дъга- тоест приблизително еднакво разпределение на тежестта? (има значение формата и строежа на тялото при въртене, нали така:))
Ако някой ще ме оборва, да го прави с формули и изчисления. Други твърдения дали не са за игнориране.( "не можело, щото не можело") 8)
Разбира се, опита бие всички авторитети, но е хубаво да сме добре подготвени предварително теоритично.
juliang:
Хълк, с формули тук няма как да стане (поне не и с формули, които аз мога да решавам... :) ) Ако разграфим диска като часовник, и той се върти в посоката в която се движат стрелките на часовника, би ли споделил горе-долу "на колко часа" имаш идея да изпружваш и да прибираш тежестите?
Защото за мен другото няма никакво значение. Разстоянието на което ще вадиш тежестта трябва да е равно на разстоянието на което ще я прибираш, иначе няма да затвориш цикъла. Колко е то - няма значение, защото един път ще е в + а в следващия - в "-"и 'се съкращава".
Колкото по-рано след преминаване на ГМТ (или "12 часа") изкарваш стрелката, толкова повече време тя ще е в положение да дебалансира колелото. Но и толкова по-голямо усилие ще ти е необходимо да я изкараш, защото тя ще е по-близо до вертикалата. Т.е. от една страна имаш изгода да я изпружваш възможно по-близо до "12 часа", от друга ще харчиш толкова по-малко енергия, колкото по-близо до "3 часа" я изпружващ, защото тя ще е близо до хоризонтала и няма да я повдигаш.
Абсолютно същото става и когато я порибираш. Колкото по-рано след "6 часа" я прибираш, толкова по-малко време тя ще тежи откъм "грешната" страна, но и толкова по-вертикално ще трябва да я вдигаш
Аtos:
Това е вярно:
--- Цитат на: dmitarp в Май 05, 2016, 12:48:39 pm ---Механичните системи, могат да се анализират и преди да се построят да се каже какъв, ще е резултата.
--- Край на цитат ---
Това не винаги:
--- Цитат на: dmitarp в Май 05, 2016, 01:49:52 pm ---Независимо по какъв начин се организира, всяко дебалансиране на системата изисква енергия, която е равна на получената енергия от въртенето на колелото.
--- Край на цитат ---
Това също е вярно:
--- Цитат на: dmitarp в Май 05, 2016, 01:49:52 pm --- ... може да се направи, така че силата за дебалансиране да е по малка, отколкото гравитационната сила, действаща на колелото. Но мен ме интересува енергията, а не силата, иначе една такава система се превръща в един лост.
--- Край на цитат ---
Това също:
--- Цитат на: GreenHulk в Май 05, 2016, 01:37:04 pm ---Идеята е следната( и както виждам не само моя) - че за дебалансирането на колелото може да е нужна много по-малка сила, отколкото постоянно действащата на колелото гравитационна.
Оттук нататък може да се оптимизира по системата, може да е електромагнитно дебалансиране, механично или комбинирано.
--- Край на цитат ---
Хълк, работа и енергия се мерят в една дименсия, понеже енергията се пресмята спрямо работата която е способна да извърши (или вече е извършила), за справка - http://mazeto.net/index.php/topic,9215.0.html
Моето лично мнение съм изразил в темата - http://mazeto.net/index.php/topic,9372.0.html
Смятам, по-точно усещам, че при правилна постановка и комбинация на въртене, перпендикулярно на гравитацията, има "хляб" в идеята.
Знаете ли какво е това "атлатъл"?
А "маткап"?
Представете си един маткап, който има закачен топуз в долната част...от 5 кг. примерно.
Усилието което бихте вложили за пробиване на дупка в камък би било неколкократно по-малко, отколкото ако я няма тази тежест. Гравитацията може да се използва, стига да е "по предназначение" ;D ;D ;D
juliang:
--- Цитат на: atos в Май 05, 2016, 06:22:02 pm ---Представете си един маткап, който има закачен топуз в долната част...от 5 кг. примерно.
Усилието което бихте вложили за пробиване на дупка в камък би било неколкократно по-малко, отколкото ако я няма тази тежест. Гравитацията може да се използва, стига да е "по предназначение" ;D ;D ;D
--- Край на цитат ---
Нещо не разбрах... Хоризонтална или вертикална ще е дупката? Къде ще е закачена тежестта? Кое е "долната част" на маткапа - там където се хваща свредлото или "долната" в някакъв момент точка на дръжката, когато пробиваш хоризонтален отвор?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия