Справочници, схемотехника, теория > Химия за начинаещи

Универсален разтворител

(1/4) > >>

free_electron:
Светият Граал на химията, аналогичен на Свободната енергия във физиката, е Философският камък — особена субстанция, която може да превръща всички метали в злато, да лекува всички болести и разбира се, да надари притежателя си с безсмъртие, ако се използва правилно достатъчно дълго време. В своята "Книга с йероглифи" Никола Фламел написва, че е открил/създал философския камък в своята алхимична лаборатория на 17 януари 1382 г. Фламел оставя сравнително подробно жизнеописание за себе си и почти нищо за философския камък.

През епохата на Средновековието хиляди алхимици търсят философския камък, като изразходват за тази цел купища злато, осигурени от тогавашните спонсори на науката — крале и други висши аристократи.

Следващите по важност основополагащи задачи на алхимията са създаването на хомункулус (миниатюрен човек, като се предполага създаване de novo, а не миниатюризация на съществуващ човек) и универсален разтворител  — субстанция (по определение разтвор) , в който се разтварят абсолютно всички останали субстанции, във всяко агрегатно състояние, без никакво изключение.

Едва когато химията се развива достатъчно, за да се отдели от алхимията (както астрономията от астрологията), става ясно, че универсален разтворител не може да съществува, защото няма в какво да се съхранява.

Парадоксалните логически проблеми в съвременната химия се наричат проблем(и) на универсалния разтворител.

Аtos:
free_electron, би могло да се получи интересна тема, но начинът, по който я започваш не предполага размисъл, въпроси или дискусия!
По-скоро прилича на "комюнике" с което ни информираш за отдавна установени неща!?
Нещо като част от Уикипедия...макар и в твоя интерпретация.
Задай въпроси, покажи линкове, създай дебат...иначе темата е увяхнала в зародиш още...

PyroVeso:
Универсален разтворител не може да съществува не защото няма в какво да се съхранява, а заради зависимостта на разтворимостта на различните вещества от тяхната химическа природа (или от естеството на връзките между елементарните им частици - молекули/атоми/йони). Така например вода и олио не се смесват, защото водата се състои от полярни молекули, а олиото съответно от неполярни. По тази причина силите на привличане между молекулите на олиото една с друга, и между молекулите на водата една с друга, са много по-големи, отколкото силата на привличане между една молекула олио и една молекула вода. И тук, както и в живота, важи правилото "подобни се разтварят в подобни".

Също така трябва да уточним какво ще разбираме под "разтваряне"? Дали общоприетото чисто физическо понятие, при което нямаме промяна на химическата същност на веществата, или ще е допустима и химична реакция - както медта се "разтваря" в азотна киселина, например?
Иначе метал е невъзможно да бъде разтворен в каквото и да било, освен да бъде сплавен с друг метал...

Но можем да зададем въпроса и по друг начин: "Кое е веществото, което в най-голяма степен се доближава до дефиницията за универсалния разтворител?" Без да съм напълно сигурен в отговора, предполагам, че "хард-" вариантът на това чудо ще е ClF3 (хлорен трифлуорид) който топи, изгаря, разяжда и деструктира всичко живо и умряло, до което се докосне - метали, камъни, бетон и каквото още се сетите... Докато "софт"-вариантът ще е нещо от рода на F3C-COOH (трифлуор-оцетна киселина)... Чуете ли за подобни съединения - слагайте тефлонови ръкавици и облекла, и бягайте по-надалече! (Преди много години някъде бях чел, че разлят около литър ClF3 в лаборатория на третия етаж е разял всичко по пътя си чак до бетонната плоча на основата в мазето, както и камъните под нея...)

tobo1:

--- Цитат на: PyroVeso в Март 16, 2016, 11:15:51 am --- разлят около литър ClF3 в лаборатория на третия етаж е разял всичко по пътя си чак до бетонната плоча на основата в мазето, както и камъните под нея...)

--- Край на цитат ---

Сега остава да намерим някоя банка с трезор над сутерена. От теб разтвора и готово.
Как се съхранява тва чудо? Ако изобщо може да се съхранява.

teofilius:
Туй нещо не може ли да се използва за пробиване на дупки в земята вместо сонда за вода?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия