Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Вертикален ветрогенератор

<< < (5/16) > >>

Аtos:
Ако свържеш 2-3-4 акумулатора паралелно, релето ще ги "възприеме" като един, но с по-голям капацитет, така че няма страшно :D
Самото "динамо" (не е точно динамо, а алтернатор/генератор) и няма вградено реле, но в инсталацията на автомобила си го има и е във верига с него.
Обикновено релето е разположено в двигателния отсек до кутията на бушоните, заедно с релетата за чистачките, аварийните/мигачите и т.н.
Във всяка мото/авто техника могат да ти го предложат - търсиш най-евтиния вариант!
Затова ти препоръчах части от стар "соц" автомобил - там няма електроники, компютри и безброй датчици и контролери, лесно е за изпълнение:)
Електросхемите им са опростени до максимум.

А за 2 киловата (за няколко часа) ще са ти нужни поне няколко акумулатора - нека колегите, които са по-навътре в материята да ти ги сметнат, ако са така любезни:) Проблемът е, че със самоделна турбина ще трябва да ги зареждаш около 5-6 дена, докато съберат заряд, от който да изчерпиш въпросните киловати за 4-5 часа, освен ако турбината ти не е "чудовище"!
Да ме поправи някой, ако греша?

az_skeleta:
sasma, вземи си генератор от западен автомобил. При тях релето си е на генератора. До колкото знам самите генератори са на ампери: 50,60,70 и т.н. Сам се сещаш че ако вземеш 100А генератор ще имаш 1200 вата ако успееш да го развъртиш на необходимите обороти.
 За мощност 2кВт която да се поддържа в продължение на 4 часа се откажи. Много е скъпо. С оловни акумулатори е трудно, защото те се смятат за 20 часово разреждане, а с тия 4 часа освен че капацитета ще е по малък, ще ги скапеш и много по бързо. А за литиеви по добре си вземи от тесла. Тяхната е на много изгодна цена
 https://www.24chasa.bg/Article/4747115

ПП. Ако все пак си решил да използваш 2кВт, то помисли върху варианта за система на 48 В. Така тока ще ти е 4 пъти по малък.

sasma:

--- Цитат на: atos в Февруари 29, 2016, 10:55:25 pm ---

А за 2 киловата (за няколко часа) ще са ти нужни поне няколко акумулатора - нека колегите, които са по-навътре в материята да ти ги сметнат, ако са така любезни:) Проблемът е, че със самоделна турбина ще трябва да ги зареждаш около 5-6 дена, докато съберат заряд, от който да изчерпиш въпросните киловати за 4-5 часа, освен ако турбината ти не е "чудовище"!
Да ме поправи някой, ако греша?

--- Край на цитат ---

Това 2 киловата съм го написал като максимум средно ще е около 1 киловат но за да има и резерва затова съм написал 2 киловата, а за генератора мисля да си направя няколко, ако разбера системата де. Мисля че с 4-5 генератора  не трябва да имам проблем с 2 киловата за 3-4 часа  и както казах това е максимума нямам 2 киловата осветление, но ако подкарам системата мога да закача поне фризера и хладилника. Имам уред с който меря колко средно харчи фризера (около 100-150W) поне така ми беше показал, ако не се бъркам.

Засега всичко е мечта момента само умуваме дали си заслужава труда. Пък ми е интересно да се занимавам с електроника. :)

Честита Баба Марта на Всички, Да Сме Живи и Здрави!

oniatam:
Здравейте,
Честита баба марта на всички.

Един съвет от мен.
Не използвайте алтернатори, защото трябва да го развъртите с поне 2500 об/м
За тази цел се ползва ел. Мотор с постоянни магнити или динамо от стара руска кола, по спомен по-старите жигули и москвич 8 са с такива.
Също мотори от перални ги преправят, ама си е изваждане.
Та идеята е, че и при малко обороти ще има произвеждане на някаква енергия, докато алтернатора може да го върти с 1000об/мин и пак няма да произвежда нищо.

Успех!

Аtos:

--- Цитат на: oniatam в Март 02, 2016, 12:05:51 am ---
Не използвайте алтернатори, защото трябва да го развъртите с поне 2500 об/м
За тази цел се ползва ел. Мотор с постоянни магнити или динамо от стара руска кола, по спомен по-старите жигули и москвич 8 са с такива.
Също мотори от перални ги преправят, ама си е изваждане.
Та идеята е, че и при малко обороти ще има произвеждане на някаква енергия, докато алтернатора може да го върти с 1000об/мин и пак няма да произвежда нищо.

Успех!

--- Край на цитат ---

Именно това имах в предвид, като споменах старите руски автомобили - там няма електроники, които "режат" под определен праг, както при "алтернаторите"! Винаги ще подават ток...
Най-простите неща са най-ефективни при самоделките.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия