Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Мисловни експерименти по определяне същността на магнетизма

<< < (2/5) > >>

Laic:

--- Цитат на: Радико в Февруари 10, 2016, 09:44:56 am ---.. А за какъв дявол тогава ни е този магнитопровод.
--- Край на цитат ---

При липса на магнитопровод, излизайки от "L" МСЛ ще се разклонят /ще се получи нещо като букет карамфили във ваза/. Това ще се случи и ако магнитопровода е с дължина = на "L" бобината, а "А" е извън него.

Мисля, че в случая магнитопровода, гледаме схема 1, играе ролята на "колиматор" /не съм сигурен дали изписвам правилно термина/  - "държи" създадените в "L" МСЛ успоредни за да пресичат перпендикулярно проводника на "А". Мои разсъждения, не знам дали съм прав, но аз така си го обяснявам :-\.

Радико:
Според мен са възможни поне два логични отговора, поне два защото аз лично за сега за трети не съм се сетил което не означава, че няма такъв. Първият е същият като твоят, но съм си позволил малко повече теоретизиране: значи ако желязото има някаква инертност на намагнитването съпротивлява се така както се съпротивлява и на преместване примерно. Mагнитното поле се разпространява с голяма скорост, не може да проникне в желязото толкова бързо и един вид се разплисква настрани по пътя на по-ниското съпротивление и съответно по-голямо количество "силови линии" пресичат намотка "А".
Вторият вариант за който съм се сетил е че има някаква малка, но съществена разлика между полето на магнита и полето предизвикано от проводника. Tе имат сериозна взаимовръзка, която затруднява разграничаването им, обаче са различни и се разпространяват перпендикулярно едно на друго.
И двете хипотези са напълно възможни и за момента поне на мен ми е невъзможно да  кажа коя е вярната. Мисля, че трябва равностойно да се разглеждат и двете, поне докато не се появи неопровержимо доказателство за несъстоятелността на едната или не се появи трета.

Bat_Vanko:
Макар и в същността си магнитните полета да не са разгадани напълно, те все пак са добре изучени като ефекти. Добре би било преди да се търси логика в нещо то поне да се познават тези ефекти. В следващата книжка са добре описани всички тези явления.

Радико:
Bat_Vanko В книжката видях множество формули множество теоретични изявления, но не и описание на някакви ефекти от сферата на магнетизма. За да разбера тази книжка е необходимо да им се доверя напълно да приема много твърдения за чиста монета и да я чета много пъти. В края на краищата може да я науча "наизуст"
но не и да разбера за какво точно иде реч.
Ти не разбра ли, че в разсъжденията си искам да се върна много по назад когато е нямало такива книжки и когато хората са знаели само, че има едни камъчета които по странен начин се привличат от железни предмети. 
тази тема е един научен СЪРВАЙВЪР няма учебници няма формули разсъждаваме като във времето когато не са били измислени.

Радико:
Продължавам нататък.
Допускането на първия отговор за верен създава сериозен проблем за обяснението по нататък на първата скица обяснението пасва на индукцията във намотка "А" но не може да обясни индукцията във намотка "В" която в практиката е почти равна на тази във "А" но лигически трябва да е много по малка от нея. Нещата стават особенно ярки когато се разгледа и долната скица където е добавен и магнитен щунт. "метод широко използван при старите електрожени за намаляване на тока. Като се има в предвид, че нещата не се променят изобщо ако шунта който съм добавил за по лесно по средата е заместен с друг със П образна форма и е сложен най отляво то започва да става очевидно, че обяснението на нещата отива към вторият вариант, сиреч към търсене на обяснение с две перпендикулярни полета.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия