Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Мисловни експерименти по определяне същността на магнетизма
Радико:
Това е тема малко дублираща темата "магнитно или електромагнитно е полето"
Дублирането се наложи защото там темата се разводни със чисто теоретични хипотези които са много много далеко от възможността за някакво експериментално доказване. Това ме накара да създам темата наново и на чисто. Тук ще имам възможността да я поддържам чиста от всякакви лирични отклонения за които остава мястото в онази тема.
Сега за начало копирам какво съм споменал там по същество:
Много много отдавна ме глождят едни съмнения, но чак сега си помислих, че може би е време да се отвори тема и да се обсъдят нещата. Значи става дума за магнитното, електромагнитното поле за това как точно се превръща в електрически ток и каква точно е ролята на магнитопровода в целия процес. Според мен фактите тук се интерпретират малко произволно. За пример и за по-лесно обосноваване на тезата на коментиращите съм направил една малка скица най-малкото да се знае кой детайл как да наричаме по-съкратено.
Това на което аз търся отговора е следното: ако разглеждаме само бедро "А" отрязано от останалата част протичането на ток в намотката "L" ще превърне бедрото в магнит логически добавянето на останалата част от магнитопровода би трябвало да окъси магнитното поле да го свие навътре и за намотките особенно за "Б" да не остане нищо, а то става обратното.
За начало да вземем два проводника с достатъчна дължина "примерно стотина метра" добре изпънати и разположени успоредно един до друг. през единия пускаме ток с постоянно нарастваща стойност. силовите линии на полето се разширяват и индуктират напрежение в другия проводник. Ако тока е постоянен а доближаваме втория проводник към първия ефекта ще е аналогичен. До тук добре. получихме един дълъг дълъг трансформатор 1:1
Не можеме обаче да получиме по този начин различно преводно отношение защото не става единият проводник да е по дълъг от другият.
Сега навиваме двата проводника заедно така че да оформят един голям кръг а началата и краищата им да са на едно място. Не би трябвало да се промени нищо в трансформацията нали така. Шпрочем ще има магнитната силова линия тръгнала от точка в първия проводник ще пресече перпендикулярно втория във две точки. спирам защото тука има нужда от чертеж.
Тук продължавам разсъжденията си от преди намесата на Тюрен. Говорехме за два дълги проводника направени на обръчи. Една намотка от всеки. Хипотетичните силови линии които се развиват перпендикулярно около проводника ще пресекат другият проводник и ще индуцират напрежение в него, но достигайки диаметрално противоположният край на обръча ще пресекат още веднъж вторият проводник и ще индуцират отново напрежение в него, но понеже там проводника се явява обърнат обратно ще се индуцира напрежение обратно на първото. Обаче понеже силата на полето намалява с квадрата на разстоянието вторичната индукция няма да успее да се противопостави на първичната "тази в близкия проводник" Освен това ще пресекат и собственият си проводник индуцирайки в него напрежение с обратен знак пречещо на преминаването на тока причинител на полето. Противо ЕДС го наричат.
До тук вярно ли е?
Laic:
Ако това съждение,
--- Цитат на: Радико в Февруари 09, 2016, 04:02:57 pm --- ........ Хипотетичните силови линии които се развиват перпендикулярно около проводника ......
--- Край на цитат ---
означава, че хипотетичните силови линии се развиват в равнина перпендикулярна на проводника /като не го пресичат/ - до края на този абзац си теоретически прав.
Не съм сигурен обаче дали на практика МСЛ които се развиват около проводника, ще действат на такива разстояния за да пресекат втори път "вторичния" проводник и проводника който ги е индуцирал - при зададените от теб параметри на опитната постановка, дължина на проводника ~ 100м =>, че d на обръча, окръжността е ~~ 31,3847133м - какъв ток трябва да протече през проводника за да индуцира такова поле?
Радико:
Напълно съм съгласен, че при това задание полето ще е символично, но това не значи, че въобще няма да го има. При разглеждане в последствие на други постановки с по реални размери на бобините ако този ефект не се разглежда може да стигнем до заблуждения. На третата скица обаче стигаме до първото противоречие да го наречем. Защото според математическото правило ако А=В В=С то А=С излиза, че при движение на проводника който е по средата на магнита в него би трябвало да се индуцира напрежение, но не би.
Laic:
--- Цитат на: Радико в Февруари 09, 2016, 06:16:31 pm --- .. Защото според математическото правило ако А+В В=С то А=С ...
--- Край на цитат ---
Това нещо не го разбрах, не, че математиката ми е силната страна, но ??
Но, за това:
--- Цитат на: Радико в Февруари 09, 2016, 06:16:31 pm --- На третата скица обаче стигаме до първото противоречие да го наречем..... при движение на проводника който е по средата на магнита в него би трябвало да се индуктира напрежение, но не би.
--- Край на цитат ---
Е, те тук, не си прав. Ако движението на проводника се състои в приближаване и отдалечаване от магнита, то той ще пресича перпендикулярно МСЛ които се затварят между S и N на магнита, и това ще доведе до индукция. Тъй като в тази постановка си поставил проводника в областта в която, ако мога така да се изразя, МСЛ са най-"разредени" - там напрегнатостта на полето е най-малка, то и индуцираното напрежение ще е "незабележимо", но ще го има.
Радико:
Laic
Досадна печатна грешка благодаря, че ми обърна внимание, редактирах я веднага.
Сега относно магнита:
Радвам се, че обръщаш внимание на дребните неща защото почти винаги са много важни. Та ще има някаква слаба индукция която обаче изобщо не се вмества във сметките като количество, особенно пък ако двата полюса на магнита са затворени, окъсени, шунтирани с някакво парче желязо, магнитопровод да го наречеме. От това Това следва, че на първата скица бобината "L" индуктира в намотката "А" напрежение само благодарение на "силовите линии" движещи се вертикално нагоре успоредно на магнитопровода. Което автоматично налага въпроса: А за какъв дявол тогава ни е този магнитопровод.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия