Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Бобина за електромагнити, усилвател на електрическа енергия

(1/4) > >>

mi68:
Здравейте.
Представям чертеж на теория и принципна схема на опита с палачинкова бифилярка за електромагнити на Тесла. Използва се напрежителен резонанс и коаксиален кондензатор, обвивката е съставена от няколко навивки от изолиран проводник, а вторият проводник е центъра на бобината.
Посоката на навиване е важна, но това са компенсира при наладка на фазата евентуално с кръстосано свързване на начало и край на бобината.
Усилването става за центробежната сила.

mi68:
Здравейте,
Прикачвам снимка на бобината с която експериментирам. Показвам правилното свързване по фаза и спин.
Бобината е навита от гол стоманен проводник и втори меден проводник ф0,5 от отделни парчета, при наставяне и ползвана хартия за изолация.
Посоката на навиване е по посока на часовниковата стрелка при навиване от периферията към центъра.
Пет навивки от кафяв проводник ф0,5 образуват обвивката на коаксиалния кондензатор С, а центъра на коаксиалния кондензатор е стоманения проводник. Централният меден проводник е съединен с кафявия на екрана на кондензатора, правилно сфазиране по спин, посока на въртене.
Опита има силни и слаби старани.
Ако се направи резонанс както е при бобина за електромагнити на Тесла, честотата е около 240кХц, сега резонанса е 2170кХц близо един мегахерц повече.
Използването на един стоманен проводник намалява големината на бобината, диаметъра е сравнен с лист А4.
С приблизително същата резонансна честота, но само с медни проводници е с приблизително удвоен диаметър.
Бобината се навива ръчно и се ползва секудно лепило. Първата навих за около 8 часа, тази за около 4 часа. Остава да се направи шаблон за навиване, има го във форума.
Независимо, че имаме напрежителен резонанс от опита се вижда чисто токов такъв. Опитите се развиват в посока на токовия резонанс с  LL бобина.
Вход е кафявите проводници, които са усукани за ниско вълново съпротивление. Изход, товар е с усукани черни проводници, с ниско вълново съпротивление.

mi68:
Здравейте,
Правя опити с този макет на бобина. В средата има две камбанки и един електрод на кондензатора, а зеленият проводник е втория проводник на кондензатора. До сега съм ползвал само паралелен резонанс с размяна на начало и край-нищо съществено. Остава последователен резонанс.
Нямам представа защо стана два мегабайта картинката, ако може някой да намали резолюцията!

mi68:
Честита нова година!
Проведох опит с последователен резонанс с горната бобина и кондензатор. Бобината е изпълнена с бял и кафяв проводник. Кондензаторът е изпълнен със зелен проводник и две камбанки съединени с болт и гайки ф 3мм! Горната се вижда, долната е в сянка. Центърът приемам за началото на бобината и центъра на кондензатора (камбанките) означавам с точка подобна на началото на бобината.
Предварителни измервания с еталонен генератор, подава ниво 0дБ в бялата бобина и нивоизмерител мери изходно ниво в кафявата бобина.
-При право свързване (точка с точка, център с център) резонанс 1420кХц, ниво +11,22 дБ.
-При кръстосано свързване (точка с безточка, център с край) резонанс 1245кХц, ниво +12,69дБ, малко по-високо от горното.
Бобините са преводно отношение 1:1. Остават по-прецизни измервания на мощностите с втори нивоизмерител, наблюдава се усилване. Трябва съгласуване на импедансите, със стандартен импеданс 600 ома не се получава.   

mi68:
Здравейте,
Днес проведох опита с два нивоизмерителя. Вместо отговори се явиха други въпроси, но могат се направят някои изводи:
-Системата има капацитивен характер с повишаване на честотата съпротивлението спада.
-Трептящият кръг е сериен с ниско вълново съпротивление, а се държи като паралелен. Генераторът ми е с вътрешно съпротивление 600 ома настроен на 0дБ, а нивоизмерителя отчита ЕДН-то=+6дБ, което говори за паралелен трептящ кръг.
-Малка мощност може да се черпи, при товар 10 ком, но тук кръга се държи като индуктивен и повишава резонансната честота, т.е. самоускорява се, това говори за усукване на пространството и СЕ. Това е очевидно, ако тока се движи с постоянна скорост, то периметъра (обиколката) на вътрешните редове е по-къса от външните редове. В центъра има феромагнетик стомана.
Опита е проведен при кръстосано свързване, има още три положения за изследване, преди да навия трифилярна намотка.   

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия