Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Идея за размисъл!

<< < (6/12) > >>

dmitarp:
Единствените предимства на стърлинга са, че е двигател с външно горене и може да се използват всякакви горива, включително и слънчева енергия, и че е прост и лесен за изработка. Голям недостатък му е обема на цилиндрите, особено тези стърлинги, които работят при налягане близко до атмосферното, за 4 киловата мощност, е необходим повече от 20 л цилиндър, зависи и от температурната разлика. За стационарни цели размерът няма значение.

juliang:

--- Цитат на: GreenHulk в Август 26, 2015, 06:39:19 pm ---Примерно вариант за нискобюджетен транспорт за фермери с добавка на акумулатори  и електродвигател си е опция.
А самия стърлинг може да бъде изработван от алуминий или други леки сплави(Изрязван със CNC) +специални композитни материали.

--- Край на цитат ---
"Нискобюджетен" не се връзва със система с 2 двигателя, алуминиеви и композитни материали...
Фермера има значително повече избор за икономии, но дори тях не използва. Колко фирми предлагат трактори и друга селскостопанска техника, която да работи на етанол? Или мислиш, че в някоя винарна етанола е кът? :) Обаче ... литър ракия е по-скъп от литър нафта, така че фермера гори нафта, а етанола го продава.
Затова казвам, че цените на горивата все още не подтикват когото и да било към икономии. При 10 лева за литър нафта фермера ще има сметка да гори бренди и сливова. При 2.40 за литър няма сметка.

Аtos:
Хълк, аз съм навит да поразмисля върху вариант за генератор, захранван от стърлинг двигател при който горивото да е комбинирано - твърдо и слънце!
Естествено, ще се работи и по идеята за обезшумяването. Разбираемо е, че би се ползвал за къщи и вили...

vsl:
За какви мощности говорите, стотици ватове, киловатове...? Каква ви е температурната разлика с която ще работите? и какви са ви представите. Колко ще е голям като обем заеман в пространството?

GreenHulk:

--- Цитат на: vsl в Август 26, 2015, 07:03:38 pm ---За какви мощности говорите, стотици ватове, киловатове...? Каква ви е температурната разлика с която ще работите? и какви са ви представите. Колко ще е голям като обем заеман в пространството?

--- Край на цитат ---

има нискотемпературни, които могат да работят на топлината на тялото - спрямо околния въздух.
Имам чертеж за изработване на половин киловатов високо температурен - с предполагаем размер под един метър, но могат да се направят клъстери по няколко с общо нагряване и охлаждане.
Там 100-150 гр. трябва да са достатъчни за започване , ако е 3-400 по-добре
Имам и за нискотемпературен чертеж, но за тях трябва по-голяма работна площ. Мисля че такива също може да са перспективни - особено зимно време -температура на земята  на дълбочина (или на отопляемо помещение) спрямо околната минусова температура. При тях шума може да е по-нисък.

Може да се мисли и към изработване на 3d Модел, при който със CNC да може да варира размера.(процентно скалиране според нуждите и възможностите)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия