Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

valex теория

<< < (14/26) > >>

valex:
Коефицента окомерно от картинките го изчислявам К=0.42.
Мисля си, че Fedor е направил грешка да не заземи и бобината, а само качера е заземен.

juliang:

--- Цитат на: nizo в Юни 18, 2015, 05:55:07 pm ---От къде идва тази идея, че ще вземем 100A 1V и 500V на 1A и ще получим умножение и резултат 50kW  :o

--- Край на цитат ---

Много им се иска 1V 100А и 500V 1A да ги съберат и да получат 501V 101А, или 50кВт :)
Но отново ще се върна на любимия ми пример с монетите: Имаш 100 монети по 1 стотинка и 1 монета по 1 лев. Няма как като ги събереш да получиш 101 монети по 1.01 лева.

mi68:
Здравейте,
Умножението е съкратено събиране.
Явно трябва се почне от начало. Магнитното поле имаме две характеристики, силово и индукционно.
Да се върнем към опита на Фарадей. Имаме бобина (соленоид) и пръчковиден магнит. Соленоидът е навит от мед може и от желязо,  въпрос на експерименти. Магнитът се движи надлъжно, напречно не се разглежда. До тук два въпроса без отговори в литературата. Продължаваме магнита се замества с електромагнит.
Следващ опит навиваме две намотки (соленоид) в първичната прекъсваме тока с ключ, а във вторичната е включен галванометър (микроамперметър). Ако се сложи желязо в бобините (магнитна верига, отворена или затворена) галванометъра отчита по-високи стойности, тока в първичната намотка е константен. Желязото увеличава индукционните способности, заради увеличената индуктивност и по-бавно нарастване на тока.Електромагнитната индукция е нискочестотна.
Извод: работа по отворена или затворена магнитна верига СЕ не се получава.
Електростатична индукция пълна мъгла. Почва се със закон на Кулон но това е силово действие. Ако нещо сериозно ще се прави тук трябва усилия. Предварителния прочит показва, че е електростатичната индукция е високочестотна и примерно заредена химикалка може да привлича хартийки но движение на ръка надали ще отклони галванометър. Точно такъв опит подготвям с радиална бобина.   

valex:
Това е пропуснатото:
Ще опитам да обясня картинката на взаимодействие  на променливото електростатично поле и електромагнитното поле.
Аз говоря за електростатични въздействия. Тоест взаимодействия  който се описват с закона на Кулон.  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%BD
"Законът на Кулон е открит опитно и гласи, че силата на взаимодействие между два неподвижни точкови заряда, поставени в хомогенна среда е правопропорционална на всеки от зарядите и обратно пропорционална на квадрата на разстоянието между тях."
F = k q 1 q 2 / r 2
Специално за nizo : имаме умножение на зарядите и коефициент
В разглеждания случай взаимодействие на полето (създадено от движението на зарядите в ТТ) взаимодейства със зарядите движещи се в проводника на бобината (гранатата). Силите както се вижда зависят от произведението на зарядите.
Обратно пропорционалната на квадрат зависимост ме навежда на мисълта, че може да се усили влиянието  като се намали разстоянията между полето и бобината. А от К коефициента следва да се промени диелектричната константа на средата т. е. изолацията помеджу  'антената' и бобината да не е въздух, а нещо друго като масло, стъкло ( бутилка например  ), изолационна лента и т. н.
Гледайки картинката си мисля, че практически въздействието може да се отразява по един от двата начина :
1. става модулиране на електромагнитното поле с електростатичното поле
2. понеже при намаляване на стръмността на тока от електромагнитната съставяща се увеличава тока от електростатичната    съставяща се получава ефекта на 'подтискане' на електростатичната част при нарастване на dI/dt на електромагнитната част.

т.2  Ме навежда на мисълта ако dI/dt=0 тогава електростатичното въздействие ще е най-много. Тоест когато имаме постоянен ток! Естествено трябва да се докаже опитно  От тук произлиза, че формата на тока от електромагнитно въздействие може би трябва да е еднополярен правоъгълен импулс. Върху платото му ще се насложи максимум ток от електростатиката.

mzk:

--- Цитат ---Когато проводника се навие на бобина се скъсяват само размера на ТТ-то, а принципите на работа си остават същите.
--- Край на цитат ---

Да, ама не! Капацитетът към безкрайността (или околното пространство) не мога да го изпълня в схема със съсредоточени параметри. Това е един от интересните проблеми, с които се сблъсках до сега.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия