Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

valex теория

<< < (21/26) > >>

valex:
Една примерна концепция за HV преобразувател с капацетивни делители. Идеята е, че се преобразува най-нисковолтажния заряд натрупван переодично вурху последния кондензатор на капацетивния делител.
Проблема е, че се преобразува 1/N -та част от общата енергия.

valex:
Една детска картинка за обяснение на силите в електростатичната машина.
Зелените стрелки показват импшулсния ток породен от движението на зарядите при зареждане на кондензаторите.
Сини червен цвят е за частите от дисковете с съответната поляризация.
Светло син и светло червен цвят са поляризирани части, но с намален заряд поради преместване на зарадите.
Подобието на черни стрелки показват силите, които действат върху дисковете вследсвие на електростатичните сили. Тези сили винаги са перпендикулярни на повърхностите на дисковете и няма спиращ момент според мен. Тоест ефект като при Ленц.

valex:
Докато мислех за статистическото въздействие върху тока сам се изненадах колко са погрешни представянията на модела за тока.
Има стандартните обяснения
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%82%D0%BE%D0%BA
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE
Аз си спомням от  физиката в института, че тока е "насочено, ИМПУЛСНО движение на заряди" Така ни учеха.
Като помислиш малко и  вземеш в предвид скоростта на електрона (дават  го примерно 0,001 - 0,1 см/сек. !!!) то излиза, че примерно при 50Hz електрона да кажем се "клати" напред-назад на разстояние 2-3 микрона. Какво разстояние изминава при по-големи честоти?
Каква представа за движение на заряд!!! То няма движение има само въздействие на електрическото поле  и то разпространяващо се със скоростта на светлината.
Ако се доближи проводник до изсточник на електроенергия (няма значение дали е акумулатор, електростатична машина или даже ТТ) в началото на проводника се натрупват по принципа на взаимната индукция заряди от самия проводник. Променя се полето в проводника и със скоростта на светлината се разпространява до края на проводника и там се натрупва другия вид заряд. При тази промяна става преразпределение на заряди, което по стандартното тълкувание е протичане на ток.
Тоест имаме ток без да сме включили проводника !!!
Ако источника е ТТ положението е същото, но полето ще пулсира и ще се разпространява по проводника.

coke2k:
Това ИМПУЛСНО мисля че не му е там място. Иначе всичко друго е логично. Натрупват се заряди, но те са СТАТИЧНИ  само се завъртат и се ориентират по знак,  и докато някой не ги задвижи ток няма. Мисля че познатите начини за задвижване са магнитни, химични, електростатични и фотоефекта на Айнщайн. А самата статика , като че ли изобщо не е изучена и освен закона на Кулон друго интересно няма т.е. не е изследвано. Ама точно там се крие тайната.

valex:
"импулсно" баба Мара така ни учеше иначе късаше по изпити :)
Не помня как го обясняваше точно. Мисля, е беше свързано с това, че електроните прескачали само по "свободните" места.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия